zaterdag 1 juli 2017

Glorieus rood bij afsluiting van proefseizoen

Vernieuwing in Saint Julien, winkel en uitkijktoren bij Château Gruaud Larose

Speels wit. Glorieus rood. Dat brengt de proefavond van Paul Heemskerk – na het vertrek van Nello de nestor van de sociëteit – ons. Met twee heel klassieke wijnen als hartendiefjes van Paul: een fraai uitgerijpte Bourgogne en dito Amarone de Valpolicella. Een heerlijke afsluiting van het voorjaarseizoen. Wijnen die je zelden drinkt, maar waar wij mee mogen  profiteren van een zorgvuldig opgebouwde kelder. Supermooi. 

We brengen de smaakpapillen in proefstand met een Italiaanse prosecco en meteen daarna begint het serieus blindproeven met drie witte wijnen. Drie cepagewijnen, een muscat uit pays d’Oc, een sauvignon de Touraine en een Oostenrijkse riesling. 


Domaine de la Renaudie 2016 sauvignon de Touraine
Het prototype van een sauvignon met karakteristieke kruisbessen geur (Toos noemt het zweet, Erice en stinkertje en Diederick warempel haring). Duidelijk citrusvrucht en daarna passiefruit in de smaak. Klein bittertje en zuur dat lang nahangt. 

Daarna drie series van twee wijnen en een bijzondere fles. 

In de eerste serie staat een Margaux naast een Rioja. Paveil de Luze 2008 heeft mooi vanille en ruik ik daar wat rozen?  Een tikje ontoegeeflijk, maar de wijn maakt het beste in de neus van Willem Jan los, hij ruikt respectievelijk aardbei, cassis, caramel, as, potloodslijpsel én anijs. Ik kromp ineen met mijn magere kwalificatie van vanille en rozen. Kees ruikt pruimen, bes, zoethout en laurier. Louis Canas Reserve de la Familie Gran Reserva 2008 kan veel proevers bekoren. Kersen in het kwadraat zegt Willem Jan, Nesquick chocosmaak en tabak, zegt Martijn, die ‘iets zoets’ mist. Kees oordeelt de wijn wat branderig, Ik ruik havermout in de geur en kom daar eigenlijk niet meer overheen. 

Domaine de la Vougeraie, wijnen van wereldniveau
Wereldwijnen
En dan komen er wereldwijnen. Barolo Batasiolo 2004 is met zijn dertien jaar oud een wijn die jong wordt genoemd. Als je zó lang moet wachten op een wijn, dat wil ik niet, hoor ik. Maar toch de wijn heeft nog potentieel. HansH vindt de wijn heel goed in balans, hij typeert de geur met anijs. Gerard ruikt thee en proeft strakke bitters en wat onrijpe tannines. Ik vind de wijn nu wat spel missen, zeker in vergelijking met de Bourgogne die er naast staat. Gevrey Chambertin 2009 van Domaine de la Vougeraie 💘 is een hartendief van Paul. Ons proefgezelschap is divers en niet heel consistent in het oordeel. Ruikt naar de asbakken de tweede dag na het feest, zegt Martijn die duidelijk de voorkeur heeft voor de Italiaan. Goed in balans zegt HansH maar ook: verbrande pinot noir. Mijn aantekeningen zijn juichend: wondermooi belegen geur met herfstbos, rozijnen, sappig en mooi in balans, elegante wijn nu helemaal à Point.

De wijn van koningen, de koning onder de wijn
Oud en nieuw geïntegreerd in het wijnlandschap
Château Gruaud Larose 2009 Saint Julien is een top klassieke Bordeaux. 61% cabernet sauvignon, 29% merlot, 5% petit verdot en 5% cabernet franc. Voor mij dé wijn van de proeverij met laurier in de geur, een klassieke neus en rijk! Kersen, chocolade en mocca. Prachtige balans, goede zuren, veel spel en nog veel potentieel. Noël vindt deze wijn al wat opener dan de Toscaanse die er naast staat. Hij ruikt munt. Toos’tong komt bij zo;n klassieker helemaal los: expressieve neus, tabak en rood fruit, zoete mooie fruittonen, pepertje en eindconclusie heel elegant. Eric ruikt diksap en appelstroop en formuleert als conclusie: KEBENG! Soms zegt één zo'n conclusie meer dan 1.000 proefwoorden.  

Coevo 2009 IGT Toscane van Cecci is de wijn die Paul blind ernaast zet. Een wijn van 50% sangiovese, 30% petit verdot, 10% cabernet sauvignon en 10% merlot. Plakt nog in de mond, zegt Eric, die leer en krenten determineert. Willen Jan ruikt een heel groenteassortiment én stal. Ik vind de wijn eerlijk gezegd nog wat moeilijk, een wat stoffige neus, in de smaak gekookt kersensap, duidelijk wel een wijn met veel potentie. 

Amarone de Valpolicella 2001 Bertani 💘is een hartendief van Paul die onlangs een hele serie van het huis proefde, terug naar 1967. Duidelijk een wijn die wint bij rijping. Ingetogen geur met wat pruim, ook mocca en kersen. De geur wordt expressiever naarmate de wijn langer in het glas blijft. Vanille ook. Een piepklein zoetje en een bittertje als je de wijn doorslikt. Ded wijn kenmerkt zich vooral door mooie zuren. 

We sluiten de proeverij af met een fraaie Vouvray, Château Gaudrelle 2011 die perfect harmonieert met de kaas. Ik ben dankbaar enkele van ’s werelds mooiste rode wijnen, hele glorieuze, te hebben geproefd.

Geen opmerkingen: