Oostenrijkse wijnbouwer Kurt Angerer |
We starten met een indrinker. Het is Steinmühle, Sauvignon Blanc, 2014, Rheinessen, Duitsland. We herkennen dat het een ‘koude wijn’ (d.w.z. kouder gelegen) is. De druif is lastiger te herkennen.
We
vervolgen met witte wijnen. En ook hier is makkelijker om te herkennen
dat het een ‘warme wijn’ is, dan welke druif het is. We noemen Semillon,
Pinot Gris en zelfs Verdejo. Jaap verklapt wat het is: Simonsig, Chenin Blanc, 2016, Stellenbosch Zuid-Afrika. Tja, het blijkt de constante van deze avond te worden. We vinden migrerende druiven lastig te herkennen!
We proeven Kurt Angerer, VI, Viognier, 2011, Oostenrijk. Deze is zeker houtgelagerd. En Laurent Miquel, Albariño, 2015, Languedoc, Frankrijk. Dit is een mooie, speelse wijn met hints van citrus en mineraliteit. Voor Jaap is dit een van de toppers van deze avond!
Bij Yalumba, Barossa, Riesling, 2014, Australië ruiken we de typische benzine/petrol. Kees vindt de wijn strakdroog. De smaak is wat vlakker.
Over naar de rode wijnen. Errazuriz Estate Series, Sangiovese, 2013, Chili is
mooi helder, transparant. Claartje benoemt het rood fruit, zoals kers.
De wijnstokken staan pas sinds 2008 in de Chileense wijngaard. Gaja, Ca’Marcanda Promis, Merlot / Syrah, 2013, Toscane heeft een fijne neus, maar is in de mond nog wat stroef.
Ondertussen
steekt een stevige discussie de kop op. Zijn druiven en herkomst nog
wel herkenbaar? Hoe kunnen wij dat nu blindproeven? Wat gebeurt de
laatste jaren al met de nieuwe gisten? Het is te merken dat we onthand
zijn!
Zinfandel van d'Arjolle maakt indruk |
We sluiten af met Yalumba, Museum Reserve, Muscat, Australië. Het is een heerlijke, donkerbruine wijn: dik sappig. Geen Palamino, geen Madeira, maar Muscat.
We danken Jaap voor deze leerzame avond. Het was een mooie les in nederigheid.
Verslag en proefnotities Eric Hoepelman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten