vrijdag 12 december 2014

Bourgogne leren waarderen


Chai Domaine Debray
Bourgogne is een wijn die je moet leren waarderen. Witte Bourgogne maakt samen met rode Bordeaux deel uit van de klassieke herenkelder. De rode wijnen van Pinot Noir zijn vaak lichtvoetig, ze hebben een elegantie en finesse die je ongeoefend snel aanziet voor enkelvoudig. De rode Bourgognes laten zich niet gemakkelijk kennen. Claartje Grielis zet zes witte en zes rode Bourgognes op tafel. Ze bezocht alle domeinen die op tafel staan. 


Cremant de Bourgogne millesimé 2011 Parigot
Beschaafd is de typering van Noël. Lekkerder dan champagne, zegt Kees. Deze mousserende wijnheeft een geur met wat Turks fruit, brioche en peer. Fruit en bloemetjes, de geur is mooier naarmate de cremant langer in het glas is. Frisse smaak met wat mandarijn en citrus. Je mag mij zondagochtend wakker maken voor zo’n glas met een roereitje. Rully 1er Cru ‘Meix Cadot’ 2012 Domaine Ronald Sounit
Zeer aantrekkelijk glas met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Nu al een licht stinkertje in de geur, amandel en vanille, vanille en ananas, volle aandronk met mooie bitters en rondeur, een echte eetwijn. Meursault Les Grand Charrons 2012 Domaine Lejeune
Het duurdere zusje van de Rully, twee keer zo kostbaar. Een geur met vanille, abrikoos en kruidigheid. Het hout is mooi geïntegreerd in deze wijn, zegt HansL die in de smaak ook romigheid en amandel determineert.  
Pommard Premier Cru Les Argilliéres 2011 Domaine Lejeune
Kees ruikt cederhout, Gerard óók nog bitters en vanilla/hout, kers en wat drogende tannins. De wijn heeft een licht kruidige toets, rondeur en een hap sap doorslikfactor. Wat ik wel leuk vind is dat de wijn enige strengheid ten toon spreid, niet bepaald een karakteristiek voor Pommard. Eric proeft ook caramel. Nuits Saint Georges Premier Cru 2011 Les Saint Georges Domaine Vincent Sauvestre
Dit is een zeer fraaie wijn. Willem Jan noemt de kleur van dakpannen, hij ruikt kers in de neus, munt en nougat, framboos, tabak en cederhout na een lading fruit. Kees benoemt jodium en bessen. Mijn aantekeningen: bruinende rand in de kleur, duidelijk aardbei en een zoetje in de aanzet, rondeur en iets molliger dan de Nuits Saint Georges 2011 Lameloise Collection die ernaast staat. Wat molliger, wat meer elegantie en souplesse. 


Volnay 2012 Domaine Debray
Hartendief van Claartje en dat snap ik volkomen. Ik maakte poëtische aantekeningen bij deze wijn: morellenkersen neus, vlinders in een bloementuin (ik weet dat je vlinders niet ruikt, maar zó kwamen de woorden in het brein), heel expressieve geur, goede zuren, prachtige balans met mooie bitters. Ik ruik ook meloen en wat kardemom. De wijn hangt lang na. Noël typeert de wijn met een paradox: een forse wijn maar toch licht gebouwd. 
Gevrey Chambertin Premier Cru ‘La Come aux Moines’ 2012 Domaine Debray

Ook deze wijn krijgt een hartendief van Claartje. Henk noemt de neus stevig en hij ruikt daarin allerlei rood fruitsoorten, vanille en tabak, evenwichtige smaak met lange afdronk. Nello benoemt vuursteen, Noël ruikt ook wat anijs. De kleur van deze wijn is lichtbruin, de wijn heeft warempel al een lichte stalassociatie, een klein stinkertje. Ik ruik ook leer, caramel, cacao, een zweetluchtje. Veel impressies! De wijn kenmerkt zich door goede zuren en een prima balans. De geur heeft ook iets ‘strengs’ met wat herfsttonen en hooi. De wijn is evenwichtig en harmonieus. 
 
In vergelijking met andere gebieden is de optimale drinkperiode van Bourgogne meestal kort. Dat betekent dat de wijnproever relatief vaak een wijn proeft die nog niet optimaal op dronk is, of iets over de top. Claartje heeft beloofd om deze proeverij over een jaar of twee, drie nog eens te herhalen. Daar kunnen we ons dus enorm op verheugen.

Geen opmerkingen: