dinsdag 17 september 2013

Spel met zuurgraad, restsuiker en alcohol

We proeven Rieslings uit de Moezel. Het zijn emotiewijnen voor Kees van de Wiel; zijn vrouw en hij bezoeken jaarlijks wijnbouwer Mano Göbel. Ieder jaar legt Kees wijnen op in zijn liefhebberskelder. En ieder jaar geniet Kees vele tientallen flessen Moezel. Deze wijnbouwer in Valwig bezit wijngaarden op de Herrenberg. Het zijn zuivere wijnen, waarvan je rustig op een terras lekker doordrinkt waarna je de dag erna toch fris ontwaakt. Het interessante aan deze proeverij (twaalf flessen Herrenberg) is dat we kunnen proeven wat het effect is van de keuzes van de wijnbouwer.
Zo proeven we een serie met een trocken spätlese, spätlese halbtrocken en feinherb.
Die leveren het volgende beeld op:
Trocken spätlese / 11% vol / 8.0 gr restsuiker / zuurtegraad 5.3
Spätlese halbtrocken / 10% vol /16.1 gr restsuiker / zuurtegraad 5.4
Feinherb / 9,5% vol / 24.1 gr restsuiker / zuurtegraad 5.3
 
Bij alle geproefde wijnen  heeft Kees deze gegevens vermeld. We proeven het effect van veroudering (hoe proeft een 2011 spätlese trocken en een 2006 spätlese trocken) en bijvoorbeeld ook drie jaargangen spätlese (2002, 2003 en 2005). Een leerzame avond. We concluderen dat de droge wijnen niet de harten van veel proevers voor zich winnen. Ik vind dat de wijnen prachtige heldere kleuren hebben en heel zuiver zijn. Ze missen het concentraat van de topwijnen uit dit gebied, maar wie deze wijnen enkele jaren oplegt kan een klein wonder beleven.
Weingut Göbel 2007 Riesling Herrenberg Spätlese Feinherb
Hartendief van Kees. Perzik in de neus, honingassociatie. Wat ijzer in de neus (dat komt terug bij verschillende wijnen) en duidelijke zuren. Lekkere wijn.
Weingut Göbel 2009 Riesling Herrenberg Spätlese
Ik vind deze wijn gesloten en te jong, dat komt vooral in de neus tot uiting. Paul ruikt meloen, perzik en honing, ik ruik alleen een gesloten wijn. De smaak daarentegen neemt mij voor de wijn in: interessante zoetheid, duidelijk Granny Smith tonen op de tong. Lage alcoholgraad.
De spätlese serie 2002, 2003 en 2005 is erg mooi. Wat we regelmatig terugproeven zijn appeltjestonen, ijzer, mineralen en amandelen. De 2003 heeft veel liefhebbers en is ook een hartendief van Kees. In deze wijn ook wat ananas. In 2005 zit een mooie citrustoets. De  2002 munt uit in een goede balans, vind ik. De neus heeft een prettige romigheid en mooi zoet/zuur spel. Voor mij heeft deze wijn nog toekomst, Paul noemt de wijn volledig ‘op’. Naar mijn idee kan de wijn echter zeker nog een jaar of vijf mee.
Weingut Göbel 2002, Riesling Herrenberg Auslese
Deze wijn mist de enorme rijkdom van sommige ausleses, maar is gekarakteriseerd door een goede zoet/zuurbalans en perzik in de neus. Honingtoets. Wijn met spanning.

Geen opmerkingen: