zaterdag 2 februari 2013

Het beste uit Zuid Afrika

Verpozen bij Nederburg
Hans van der Horst verkende Zuid Afrika en laat ons delen in de wijnen die hij ter plekke leerde kennen en dronk. Zuid-Afrika beschikt over zo’n 118.000 hectare aan wijngaarden. Daarmee is het een klein wijnland, vergeleken met landen als Italië en Frankrijk. De wijnstreek Bordeaux bezit een vergelijkbare oppervlakte aan wijngaarden. Aangeplante druivenrassen zijn veelal van Franse oorsprong. Iets meer dan de helft van alle druiven is wit. De steen (Zuid-Afrikaans voor chenin blanc) is het belangrijkste. Daarna komen de colombard, chardonnay en de sauvignon blanc. Cabernet sauvignon is de belangrijkste blauwe druif, gevolgd door shiraz, pinotage, merlot en cinsaut. De pinotage is een kruising van pinot noir en cinsaut.  De wijnbouw van Zuid-Afrika is geconcentreerd in het zuidwestelijke deel van het land. Het zeeklimaat is ideaal voor de druiventeelt. Overdag veel zon en ’s nachts koel. Door verschil in dag- en nachttemperatuur ontwikkelen de aroma’s in de druiven zich goed.
Beaumont 2010 chenin blanc, Hope Marguerite
Goudkleurig met een bescheiden neus. Daarna een opmerkelijk harmonieuze smaak met een mooi bittertje in de smaak. Serieus glas. Hartediefje van Hans.
Cape Chamonix 2010 chardonnay reserve, Franschhoek
Paul ruikt abrikoos en hout. In de smaak fruitrijk met lychees en kiwi. Dimph ruikt toast, caramel en witte bloesem. Mijn aantekeningen: goudzweem, vuurstenen  en mineralen in de smaak. Ik proef een heel verfijnde en elegante wijn, harmonieus zelfs een tikje fragile. Citrus op de tong met een fraai bittertje. Fles voor de zondag of een mooie feestdag.
Rustenberg 2011 chardonnay
Goudgeel zweem. Mineralen in het kwadraat. Cederhout. Banaan en abrikoos. Bittertje in de aandronk, prettig en heel serieus glas.
 
Cape Chamonix 2010 pinotage, Greywake
Een vijf sterren wijn van de Platter wijngids van Zuid Afrika en hoe terecht… Kees ruikt een fruitige neus, zoetje in de aanzet, laurier en aardbei. Dimph ruikt een rubbertje en kersenbonbons. Mijn aantekeningen: de kleur is paars en donker. Fantastische neus met veel impressies: cassis, paprika en laurier. Bloemig en later ook viool. En dat toch niet uitbundig, maar ‘klein’. De smaak heeft body is harmonieus en hangt goed na. De wijn is gemaakt met toepassing van de Italiaanse ripasso technieken.
Creation 2010 shiraz
Voor mij de mooiste rode wijn van de avond. Jac ruikt kers, bessen, zoethout en paddestoelen. Dimph ruikt koffie, mint, chocolade, pruimen en geparfumeerde rozen. Tja, ik heb bewondering voor die goede speurneuzen, want ik ruik altijd wat minder. Maar wel chocolade en morelkers, zwoel is de neus, uitbundig. En dan volgt een smaak met volle rondeur, sappig en aangenaam. Heel fraai glas wijn.
La Motte 2008 millenium
Deze wijn staat naast de bijna twee keer zo dure Tokara director’s reserve 2007, maar steekt die toch in de zak, vind ik. Gemaakt van cabernet franc, petit verdot, cabernet sauvignon en merlot. Rob noemt de wijn vlezig, goed in balans en met rulle tannines. Claartje vindt het geen snel drinkend wijntje, heftig maar lekker: kersen, paprika, drop, chocolade en een bak vol fruit. Mij valt de Buisman gebrande neus op, waarin ook wat mineralen. Soepele smaak met een dominant bittertje, goede zuren, souplesse, maar misschien net wat vulling missend. Frisse wijn.
Nederburg 2011 Noble Late Harvest
Gemaakt van chenin blanc en een deel muscat de frontignan. Deze op halve flesjes gebottelde wijn neemt mij meteen voor zich in. Goddelijke neus met een abrikozenexplosie. Wow! staat in mijn aantekeningen. Schitterende zuren, zoet zonder plakkerig te zijn, écht heel mooi. Daar zijn de proevers het wel over eens. Jan ruikt bloesem, appel, tijm, boter en honing. Hartediefje van Hans. En maximale waardering met vijf sterren in de Platter wijngids van Zuid Afrika.

1 opmerking:

Nell zei

Ha, kijk, eindelijk een blog gevonden over wijn proeven! Naast de vele foodblogs miste ik dit zo. Je zoveelste volger meldt zich ....