Two of a kind. Claartje
Grielis zet ons steeds twee glazen voor, blind, met daarin wijn van de druiven
pinot grigio, viognier, chenin blanc, sagniovese, syrah en tannat. Ik heb het
gevoel dat de donkere wijnen (syrah en tannat) goed worden herkend, niemand
herkent de sangiovese. En bij de eerste witte serie hoor ik Claartje zeggen: de
druif is nog niet genoemd. En toen waren er toch al vijf à zes de revue
gepasseerd. Determineren van de wijn in het glas blijft bij blindproeven altijd
lastig. Gelukkig staat dat genieten helemaal niet in de weg!
Bosman
Optenhorst 2010 Lelienfontein, Wellington, Zuid Afrika
Hartendiefje
van Claartje omdat het een verrassende wijn is. Gerard zegt dat de wijn
barstensvol fruit zit, maar ik vind de bleekgele wijn een kleine neus hebben.
Berry ruikt vegetale tonen en eikenhout. De wijn is inderdaad op hout opgevoed.
Het Bosman domein is groot (er werken 260 mensen), die samen ook eenderde van
de eigendom bezitten. Da’’s mooi, een maatschappelijk verantwoord bedrijf dat
werkt volgens het partnershipmodel. De druiven voor deze wijn komen van de op
drie na oudste wijngaard van de Kaap. De chenin blanc druiven voor deze wijn
werden in 1952 geplant. Ik vind de smaak van de wijn sappig met een scherp
bittertje.
Domaine des Deux
Vallées 2003 Chaume, Philippe Socheleau
Chaume
ligt in de Coteaux du Layon. De Quarts de Chaume en Bonnezeaux zijn piepkleine
appellations die grootse wijnen kunnen voortbrengen, feitelijk van die wijnen
waar je niet over moet twijfelen als je ze tegenkomt… kopen. Chaume ligt direct
tegen het AOC gebied van de Quarts de Chaume, dat een microklimaat is. Het
contrast met de droge wijn is groot, want deze wijn is moelleux. Oud gouden
kleur, Gerard ruikt honing, Berry ook aangevuld met appels en hooi. Ik vind de
geur heel erg naar geparfumeerde rozen ruiken. Een mild zoetje in de aandronk
en dan ook een hele goede balans. Moet geweldig combineren met oa foie gras en
de aziatische keuken (Kung Pao kip).
Rosso
di Montalcino 2007 Camigliano, Toscane
Wil
roemt het rode fruit, cederhout en Rick ruikt wat hout, aarde en sigarettenas,
Kees koffie en chocolade, Nello tabak en inkt. Zou dit een complexe neus
genoemd mogen worden? Jazeker, want ik ruik weer vuursteen en toffee. De familie
Ghezzi maakt sinds 1959 wijn op dit domein. Deze wijn is bedrieglijk, want
ogenschijnlijk eenvoudig maar uiteindelijk heel verfijnd. Veel kracht in de
smaak, veel rondeur ook. Mooi glas.
Hahn Estates
2007 Syrah, Central Coast, Monterey Country
Hartendiefje
van Claartje. Paul is onder de indruk van de balans in deze wijn, Rob is
positief met als beschijving diep paars, zwarte bessen in de neus, zwoele
aanzet en mooie afdronk. Nello benoemt de pruimen in de neus. Mijn
aantekeningen: donderpaarse rand, verfijnde kersen en bramen in de neus,
rondeur, sappig, goede balans, erg mooi. Ik ben echt van deze wijn onder de
indruk.
Viňa
Progreso 2011, Tannat, Uruguay
Een
tannat uit Uruguay stond ook in de GPSH wedstrijd. Deze donkergekleurde wijn
heeft een paarse rand en combineert fruit in de neus (rood zomerfruit) en
herfstbos. De wijn heeft veel kracht, rondeur en sap. Ik vind het een
allemansvriend.
Montus
2002, Madiran
Het
contrast tussen de vorige wijn en deze kan bijna niet groter. De kleur van de
wijn heeft een bruine rand, de neus in verfijnd, de smaak stoer en sappig. In
de neus ruik je ook hout en kruiden. De smaak heeft absoluut nog hoekige
kantjes en dat maakt de wijn feitelijk ook interessanter dan de wijn uit Uruguay.
Château
de Jau 2010, Muscat de Rivesaltes
Gemaakt
van muscat á petit grains. Gerard ruikt honing, suiker en muscat. Die neus vind
ik heel verfijnd en kruidig, mooi! De smaak van deze aperitief of dessertwijn
is sappig zoet en mooi, door elegantie. Elegant en smaakvol glas.
Two
of a kind is het thema van Claartje, deze proeverij bewijst dat wijnen van
dezelfde druif zich als broertjes en zusjes gedragen. Soms duidelijk verwant,
dan weer volstrekt anders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten