zaterdag 9 juni 2012

Hongarije tegen de rest van de wereld

Affiche met goddelijke flesjes Tokaj
Steven Spurrier is de geestelijke vader van verschillende ‘challenges’ waarin Oude en Nieuwe Wereld met elkaar wedijveren. Een beroemd geworden proeverij is The Judgement of Paris in 1976. Toos Dusee vertelt dat Spurrier in Hongarije een proeverij opzette van Hongaarse wijnen tegen de rest van de wereld. Toos besluit om dit thema te gebruiken voor haar proeverij en streeft ernaar om dezelfde of vergelijkbare wijnen naast elkaar te zetten. En zo hebben we dus onze eigen challenge. Om maar met de deur in huis te vallen: de uitslag is een gelijkspel. Voor wat het waard is. Opmerkelijk is dat een pinot noir uit Villány een Gevrey Chambertin verslaat. En een fraaie Tokajer van Dereszla wint het van de gereputeerde Sauternes Premier Cru Château Guiraud. Dat zijn mooie prestaties. Het is sowieso een avond met een gouden randje, een prachtige proeverij! Elwin Arens is te gast om wijnen van commentaar te voorzien. Proefnotities van opmerkelijke en mooie wijnen.
Garamvàri Delidölö 2007, Balatonlellei, Chardonnay
Op een stukje wijngaard waar de tractor niet kan komen, blijven chardonnay druiven bij de oogst hangen. Ze worden enige tijd vergeten. Als ze opnieuw ontdekt worden, haalt de wijnbouwer een heuse Late Harvest binnen. Hoe proeft dat? Sowieso een complexe en mooie neus waar eindeloos veel plezier aan te beleven valt. Ik ruik bloemen, boenwas, een expressieve honingimpressie en perzik. Claartje laat noteren: hout, rozijnen en parfum, Berry ruikt stroop en rijpe appels, Paul amandelkoekjes. De wijn heeft een mooie balans, ik vind het een gastronomische eetwijn, bitters zijn proefbaar en de afdronk is lang.
Cassiopeia 2006, Wunderlich, Villány
Prachtige pinot noir, ik vind het een gelikte wijn met stallucht en toffee, soepele en plezierige smaak met een licht zoetje, een echte charmeur, een pracht van een lunchwijn. Nello benoemt de vuursteen, kersen en veel fruit. Peter vdE ruikt herfstbos en benoemt ook een licht zoetje.
Uragya Fűrmint 2006 Scepsy, vieilles vignes, Tokaj
Goudgele kleur, abrikozen-in-het-kwadraat, frisse zuren en een volle smaak die eindigt in veel kracht, zegt Rob. Ik ruik in de neus boenwas, perzik en honing. Prettige en sappige wijn, goede zuren en fijne  balans, de neus doet een andere smaak vermoeden dan je krijgt. Verdienstelijk glas.
Clos de Coulaine 1998 Savenniers, Papin Chevalier
Deze veertien jaar oude wijn ziet er in het glas net zo goudkleurig uit. En verduveld ook het bouquet van deze wijn van chenin blanc heeft dezelfde karakteristieken als de Fűrmint. Rob denkt wat zeewier te ruiken, geparfumeerde wijn met een naar zijn idee betere balans dan de vorige wijn, terwijl hij wel de voorkeur geeft aan die eerste (spannender). Ik ruik een intense oude rozengeur, jasmijn. De wijn zit stevig in zijn alcohol, blijft  lang hangen. Eetwijn met verfijnde neus.
Château Dereszla 2005, 5 puttyonos, Tokaj Aszu
Bijzondere wijn waarin Claartje krenten en thee ruikt, Berry noemt boenwas, stro en abrikoos, zelf ruik ik amandelspijs. Zeer intense smaak: levendig, opwekkend en spannend. Mooie balans met prachtige zuren. Door die spanning wint deze wijn ook bij van Château Guiraud 2003 (complexe neus, wulps en voluptueus). Dit is gebottelde poëzie, de proevers hummen goedkeurend en kijken gelukzalig.
Dobogo 2005, Tokaj Aszu, 6 puttyonos
De neus van de Dobogo wijn is nòg complexer dan de vorige wijn. Ananas en honing, zegt Martin. Just ruikt die ananas ook en iets groenigs. Nello determineert nog preciezer en benoemt het bitter van de citroenschil en mineraliteit. Zelf ruik ik vanille en abrikoos. Ik ben onder de indruk van de zéér fijne smaak, prachtige balans en mooie zuren. De wijn hangt minutenlang na.
Brauneberger Juffer Sonnenuhr 2006, Riesling Beerenauslese, Willi Haag
Just benoemt in de neus zoete citroenen en ik schrijf het zonder verder na te denken op. Zoete citroenen, lees ik nu terug en denk: wat is dat? Het citroen van die lekkere authentieke Franse citroentaartjes? Stro, honing, rokerig en complex beschrijft Nello. Voor mij stuift de bloesem het glas uit! In het boekje staan drie *-sterren, de maximum score. Prachtige zuren, uitstekende balans, weinig om te wensen, pure nectar. Deze riesling toont aan waarom Moezel riesling Groots kan zijn en een alltime favoriet is bij veel wijnproevers. Geweldig glas wijn.
Memorabele avond.

Geen opmerkingen: