zondag 8 januari 2012

Nieuwjaarsreceptie 2012 met aandacht voor trends in wijnmaken en wijnhandel

Noël Geisen memoreerde in de nieuwjaar speech de hoogtepunten van een goed proefseizoen. Geweldig is dat de Brabantse Wijnsociëteit voor het eerst op het podium kwam bij de Grand Prix Saint Hubert (Richard, David en Noël). We proefden meer dan 550 wijnen in 38 proeverijen, vaak bijzondere druiven (alleen al de Veneto proeverij bestond uit 22 druiven).

Noël vroeg aandacht voor de goed verzorgde documentatie. Met Rob van Ginneken kreeg de proefwedstrijd een uitstekend winnaar. Noël verwoordde de gevoelens van veel leden bij het noemen van de hoge kwaliteit van de proeverijen en de verrassende thema’s: bijvoorbeeld de vitamine B10 proeverij, Buckler Bordeaux, wijn en spijs bij Pollevie, Gesamtkunstwerke en wijn en chocolade. We proosten met elkaar op een vineus en gezond 2012 met champagne.
Vinoloog en wijnhandelaar Bertram van Zwol (Henri Bloems Breda) nam in een causerie de trends in de wijnhandel en het wijnmaken met ons door. In zijn verhaal zaten veel interessante nice-to-know weetjes. Bijvoorbeeld dat de Champagneboeren 315 miljoen flessen produceerden in 2010 en… 319 miljoen flessen verkochten. Terwijl er nog een voorraad is van 1.4 miljard flessen. Nederland staat warempel in de top 10 van importerende landen (positie 10). Vóór de crisis kochten we in Nederland nog 4 miljoen flessen champagne (2007), na dalingen in 2008 en 2009 trok de verkoop in 2010 weer iets aan tot 2,5 miljoen flessen. Champagne is een gezond wijngebied, stelde Bertram. Van Bordeaux kunnen we dat niet zeggen. De voorverkoopcampagne 2010 heeft voor sommige châteaux een grote deceptie betekend. Maar ja.. als je de prijs per fles 40% hoger stelt, dan is het logisch dat je goodwill bij kopers gaat verliezen. Op wereldschaal zijn er altijd wel kopers, soms Amerikanen, dan weer Russen, of Aziaten. En dan blijkt de wijnhandel uiterst speculatief. Wie de tweede wijn van Lafite kocht in 2000 (50 gulden), kon die wijn op het toppunt van de hype voor 350 euro per fles verkopen. Gekkenwerk. Sinds september 2010 is de Lafite hype echter voorbij, stelde Bertram. De verwachting is dat de volle kelders in Bordeaux gaan leiden tot lagere verkoopprijzen als de wijn op fles is, dan de kopers in de voorkoop hebben betaald. Dan zal menig wijndrinker zich nog eens achter de oren krabben... Ondertussen stijgen de Super-Tuscans wél in prijs met stijgingen van 20 à 30% en hoger. Da’s toch ook wel jammer, want dan zijn Sassiscaia, Ornellaia e.d. voortaan niet meer in het bereik van de gewone liefhebber. Een duidelijke trend is de behoefte aan stevigere wijn die óók nog fraicheur hebben, stelde Bertram.
Zuid Rhone is vindplaats voor ontdekkingen
Hij tipte Zuid Rhone als het interessante gebied om flessen te kopen voor de kelder en na enkele jaren het wonder van een fraai gerijpte wijn te ervaren. Bertram selecteerde de wijnen voor de receptie, zijn keuze was uitstekend. We dronken achtereenvolgens de volgende wijnen op de receptie met een pracht  assortiment kazen, patés, hammen, coppa en truffelsalami van Paul Heemskerk (speciaalzaak den Bosch):
Drapier Champagne (magnum), frivool glas dat vrolijk stemt, gemaakt van pinot noir. 90% pinot noir aangevuld met pinot meunier en chardonnay. Feestelijk.
Louis Roederer Champagne (magnum), aan de Brut Premier wordt ongeveer 20% réserve wijnen toegevoegd, voor extra diepgang en complexiteit. Pinot noir (54%), chardonnay (34%) en pinot meunier (10%). De wijn rijpt vier jaar op fles. Klassieke en verfijnde smaak.
Montagny 1er Cru 2009 Boillet, Le Vieux Château, Jean-Marc Boillot is de kleinzoon van Etienne Sauzet, en is voorheen de wijnmaker geweest van Olivier Leflaive. Zijn witte wijnen worden gekarakteriseerd door een enorme concentratie, klasse en expressief terroir. Je steekt je neus in het glas en ruikt meteen mineralen, de typerende rokerigheid van chardonnay en veel fruit. Een harmonieus glas met een lekker bittertje. Verschillende proevers waardeerden deze wijn het hoogst.
Château Ramage la Batisse 2006 (magnum), Haut Medoc Cru Bourgeois, Klassieke Rooie Baai, zo’n altijd lekkere typerende Bordeaux. Het zijn deze wijnen die het moeilijk hebben in de concurrentiestrijd, bijvoorbeeld met de volgende wijn.
De Martino Cabernet Sauvignon 2007 Chili (magnum), kruidig en mooi uitgerijpt. De wijn heeft warempel een klassiek smaakgevoel, helemaal niet dat typerende Nieuwe Wereld cassis, voor mij een heel verrassende wijn, pracht challenger voor Bordeaux.
Domaine Grapillon d’Or 2009, Gigondas. Voor mij was dit de wijn van de avond, uitermate lekker. Bernard Chauvet runt samen met zijn dochter Céline dit domein, dat 15 ha bezit rond Gigondas en 2 ha in Vacqueyras. De druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd. De maceratie duurt 15-20 dagen, waarbij de schillen met de most in contact blijven om een grote concentratie en complexe aroma's te krijgen. Om het meest pure van de wijn in de fles te krijgen wordt er niet gefilterd en lagering geschiedt gedurende 1 jaar op oude vaten. Een hele brede neus met tabak, leer, morelkers en chocolade. De smaak is lekker dik, veel concentraat en uitermate verleidelijk van structuur. Deze wijn bevestigt de opvatting van Bertram dat we in Zuid Rhone voor een goede prijs schitterende wijnen kunnen vinden. Gemaakt van grenache (60%) en syrah (40%).

Tannat 1996 Vin du pays d’Oc, botteling Jean Berger Roermond (magnum). Wijn van Peter, net afgeroepen uit Roermond. Een echte liefhebberswijn, nu al vijftien jaar oud, maar veel commentaar ‘de wijn moet nog liggen’. Het is ook geen allemansvriend, deze wijn met mooie neus maar hoog in de bitters en nog altijd tannine. Een winterkostwijn (hachee) of bij de oude stompetoren kaas.

Juan Gil 2008, Silver Label, Monastrell, Jumilla Spanje (magnum). Wijn ingebracht door Peter, dit is een wijn die de handen wel op elkaar krijgt. Juan Gil Crianza is afkomstig van 40 jaar oude wijngaarden. 12 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. De wijn is vol en heeft een fruitrijk bouquet met zwarte bessen, bramen en een fluwelige smaak. Lange, complexe afdronk. Eetwijn, bij het Proefschrift wijnconcours winnaar van de Prix de Sommelier.

Geen opmerkingen: