zaterdag 14 januari 2012

Duitse rieslings: volstrekt unieke wijnen


 Het hoeft niet. Maar het is een leuk gezelschapsspel. Jezelf het hoofd buigen over onzinnige vragen. Als je de rest van je leven nog maar wijn van één druif mag drinken, welke druif is dat dan? De dialoog over zo’n vraag geeft kenners plezier. Kies je voor een veilig antwoord? Laten we zeggen merlot of cabernet sauvignon. Hele populaire druiven. Of kies je voor een spannend antwoord, misschien een curieuze druif? De teroldego of scheurebe. Mogelijk gaat de discussie daarna over de verschillende soorten wijn die van een druif kunnen worden gemaakt. Ik zou twijfelen tussen chenin blanc en riesling. Want variatie is fijn, en van deze druiven worden héél verschillende wijnen gemaakt. Dat maakt ze in de ogen van het brede publiek ook tot moeilijke druiven. Je weet immers niet precies wat je koopt: krijg ik een droge wijn, een wijn met restzoet of zelfs een edelzoete wijn. Riesling is de donderjager waarvan al sinds mensenheugenis verfijnde en beroemde wijnen worden gemaakt. In hele oude prijslijsten van wijnhandelaren kun je dat zo mooi terugzien. Naast de fameuze Pauillac en Sauternes staat tegen een zelfde prijs Rijnwijn of Moezel. Sommige namen zijn door roekeloze marketeers verkwanseld door onder die naam matige massawijnen op de markt te brengen, zoals Liebfraumilch. Andere namen hebben nog de glans van vroeger, zoals Bernkasteler.

Het is heel prijzenswaardig dat de broers David en Felix Warners het initiatief namen om een wijnhuis te starten die de riesling wijnen centraal stelt. Felix is te gast bij de Brabantse Wijnsociëteit. Wij proeven veertien wijnen van Rieslinghuis. Hieronder een impressie met zoals altijd een persoonlijke selectie.


Ürziger Würzgarten 2009 Riesling Spätlese feinherb, Jos. Christoffel Jr., Mosel
Mooi bloemige tonen in de neus, die ook vooral naar mineralen en jasmijn ruikt. Kees ruikt sinaasappel. Fijne zuren, levendige wijn, mild en met een goede balans. Na afloop vraag ik de organisator van de proeverij altijd welke twee hartendiefjes hij heeft. Felix noemde zonder lang dubben meteen deze wijn. Da’s sympathiek, want meestal worden bijzondere  en exclusieve wijnen genoemd. Deze prettig geprijsde wijn is héérlijk en heeft die typerende riesling expressie. Uniek is zijn soort.

Battenfeld Spanier Hohen-Sülzen 2009 Grüner Sylvaner, Rheinhessen
Goudkleurig, Toos ruikt appel, meloen en steen. Paul benoemt de geur als Bourgondisch en benoemt amandel. Zelf vind ik de neus heel verfijnd, tikje gesloten wellicht. De wijn is geconcentreerd, met veel kracht, goede zuren en prettige balans. Deze wijn steelt de show naast de chardonnay van Künstler.

Hochheimer Stielweg 2008 Riesling trocken, Alte reben, Künstler, Rheingau
Künstler mag alle chardonnay rooien en riesling ervoor in de plaats zetten, zegt Bertram. Hij prijst de mineraliteit en fijne zuren in deze Rheingau wijn. HansL zegt dat de wijn juist mooi is door de tegenstellingen die in één fles zijn verenigd. De wijn is heel compleet, staat in mijn aantekeningen. Wat gist en toast in de neus en later mineraliteit. Ik vind de wijn nog jong, heel sappig en met een uitstekende balans. Lange afdronk en dat is altijd een indicatie voor een goed gemaakte en hoge wijn. Künstler is een meester-wijnmaker.

Mandelberg 2008, Riesling Alte reben, Philipp Kuhn, Pfalz
Naast Künstler staat deze 2008, met een verfijnde neus waarin ik meloen ruik. Bertram ruikt rijpe appel, groene ananas en een wat rare tropische toon. De wijn zet iets strakker in, aldus Bertram met pittige zuren en voldoende zachtheid. De aandronk typeer ik als charmant, goede zuren en prima balans.  Duidelijk ook citrustonen.

Felseneck 2010 Riesling Grosses Gewächs, Schäfer-Fröhlich, Nahe
Hartendiefje van Felix. Een wijn om nu al – maar later nog meer – van onder de indruk te raken. Heldere kleur. Ik raak vrolijk van deze neus: briljant mooi! Mineralen en brandnetel, Claartje typeert de neus als citrus en zweetvoeten. De wijn heeft meer kracht dan charme, goed concentraat en heel compleet. Kan en moet rijpen. Is daarna een geweldige eetwijn.

Kirchenstuck 2010 Riesling Grosses Gewächs, Battenfeld Spanier, Rheinhessen
Kleur van oud goud. De neus geeft een impressie van nat karton, die vervliegen, om daarna lekkere citrustonen te geven. Claartje ruikt ananas, de wijn is mooi vol, rond en droog. Elegant is het oordeel van Claartje. Goed concentraat en lange afdronk. Boeiend glas.
Hoge wijngaarden in Piesport

Piesporter Goldtröpfchen 2008, Riesling Kabinett, Reindhold Haart, Mosel
Dit is weer zo’n typische riesling die volstrekt uniek is. Sommige wijnen kunnen alleen in Duitsland gemaakt worden, zegt Felix. Verfijnde neus, schitterende aandronk met een levendige balans tussen zoet en zuur.

Piesporter Goldtröpfchen 2008, Riesling Kabinett, Sankt Urbanshof, Mosel
Zelfde wijngaard, zelfde druif, zelfde jaar. Andere producent. Voor beide wijnen mag ik wakker gemaakt worden, ’s nachts. Maar misschien dat ik deze nog nét een tikje beter beoordeel. Gesloten neus. Maar verder een loepzuivere wijn: vief en goede balans, wijn met veel spanning en nog een lang leven voor zich.

Zilliken Rausch Riesling 2009 cuvee ‘Diabas’, Saar
Erwin ruikt appel, de wijn is iets droger dan de volgende, sappige wijn, snoepje. Naar het oordeel van HansL geeft deze wijn meer fruit, sinaasappelbitters, er valt meer in te beleven dan in de volgende wijn. Citrus en appel ruikt Dimph. Mijn aantekeningen: nog wat gesloten neus, enorm rijke en complexe wijn met een charmant zoetje en bitter in de afdronk. Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende wijn. 91 WA punten.

Halenberg 2008 Riesling cuvee –R–, Emrich-Schönleber, Nahe
Lichtflorale neus met petrol impressie, frisse zuren, goed concentraat, hele mooie balans en goede lengte, zegt Dimph. Mijn aantekeningen: bloemige en rijke neus! Die zet zich door in de smaak, een botertje, rondeur en concentraat, héle lange afdronk. Deze wijn is levendig. Mineralen. Finesse en spanning.  94 WA punten. Drinkperiode tot 2030.

Heerkretz Riesling Auslese 2010, Wagner Stempel Rheinhessen
Wil verzucht bij deze wijn ‘heerlijk’. Paul heeft gerijpte Chaource meegenomen en die combinatie is prima. Schitterende neus met honingtoon, pracht concentraat, de wijn proeft op de tong om te beginnen met zuren en die gaan langzaam over in volzoet. Ananas-tonen en mineralen. Zo’n fles om de eerste zomerdag mee te vieren, een verjaardag, of zoals nu na een mooie proeverij. 90 WA punten. Drinkperiode tot 2026.

Een fijne avond voor liefhebbers. Wie zich verdiept in riesling, heeft daar een leven lang plezier van, is mijn overtuiging. David en Felix brengen het beste op dit gebied samen, en da’s gemakkelijk. Je hoeft geen kenner te zijn om te profiteren van hun aanbod, waarvan ze aangeven ‘dat enkele van de beste wijnen van de wereld’ er deel van uitmaken. Zo is het.

Geen opmerkingen: