zondag 18 december 2011

Links en rechts van de Andes: “We maken al sinds 1980 ruzie over elegantie”


Het leven is bizar. En het leven van wijndrinkers helemaal. Er zijn avonden waarop we bloedserieus het verschil proeven tussen een Morgon uit Villé-Morgon en de wijn van het nabijgelegen Chiroubles. De wijngaarden liggen hemelsbreed zo’n kilometer of zes uit elkaar. Tien minuten met de auto. We vinden het volstrekt normaal om in een blind proeverij te pogen om het verschil tussen een Pauillac en een Saint Julien aan te geven, 7 autominuutjes, nog geen 5 kilometer hemelsbreed. De kans is groot dat onze leden deze wijnen inderdaad kunnen determineren en de herkomst duiden. Zetten we een Kasteel Genoels Elderen Pinot Noir naast een Pinot Noir uit de Elzas van Marcel Deiss dan vinden we dat gek. Genoels Elderen is het grootste domein van België met 22 hectares, gelegen tussen Tongeren en Maastricht en Marcel Deiss resideert in Bergheim in de Elzas. 475 kilometer van elkaar, zeg maar 5 uur rijden met de auto. In deze proeverij proeven we bijvoorbeeld Errazuriz wijn uit de Aconcagua valley (Chili) naast een Pascal Toso uit Mendoza (Argentinië). Vijfenhalf uur rijden met de auto, nog geen 400 kilometer. En toch zijn de verschillen tussen de wijnen in deze proeverij vaak lastig te proeven, daar kom ik op terug. Eerst maar eens wat wijnen beschrijven.
De Martino 2007 Chardonnay , Chili
Groenzweem, neus met mineralen en wat kruisbes, de wijn heeft een volle aanzet, goede en frisse zuren, rijp fruit en een elegante afdronk.

Miolo Cuvee Giuseppe 2009, Brazilië
Wijn gemaakt van merlot en cabernet sauvignon, een jaar gerijpt op eikenhout. Niet onplezierige wijn met grindkiezels en mineralen in de neus, lenig-strenge wijn die misschien iets meer rondeur zou mogen hebben.
Louis Felipe Edwards, 2007 Cuvee Doña Bernarda, Chili
Deze wijn is gemaakt van cabernet sauvignon en autochtone druiven uit de buitengebieden. 18 maanden gerijpt op Frans eikenhout. Deze wijn bevalt mij wel: een klassieke en fijne neus, licht cederhout en wat gronderigs. De smaak vind ik straf met een duidelijk bittertje. Toos proeft vol fruit en een zacht zoetje, Kees noemt tabak, laurier en zwarte bes in de neus.

De Martino Granito 2007, Syrah, Cachapoal Valley, Chili
Dimph noemt de wijn dieprood, ze ruikt peper, koffie, drop en mint. De smaak is licht branderig. Mijn aantekeningen: paarse rand, zwartrode kleur, herfstbos in de neus en bramen. Zuurtje in de smaak, een tikje eendimensionaal en wat opdrogend. Hans mist ook elegantie en complexiteit in de wijn.
  
Terrazas Reserva 2007, Mendoza, Argentinië
De wijn heeft 12 maanden op fust gelegen. Zwarte bramen, kersen en koffie ruikt Dimph. Ik zie ontwikkeling aan de rand van het glas. De neus heeft een piepklein mufje maar ook ingekookt rood fruit. Hans noemt de wijn evenwichtig. De smaak is lekker sappig, goede zuren en fijne balans. Misschien een tikje opdrogend, een fenomeen waar ik deze avond veel wijnen op betrap.

Errazurriz 2008 Carmenere Reserva, Chili
Handgeplukt, 12 maanden op fust gelegen. Claartje noemt de wijn karaktervol, met een zeer elegante neus, een lichtvoetige wijn. Kees ruikt bramen. Berry ruikt ceder, tijm, snoepjes, en proeft een zoete aanzet. Harmonieuze warme wijn met concentraat. Ik tref ook in deze wijn een wat opdrogende afdronk na een stevige en kruidige smaak.

Bramare 2008, Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentinië
Hartendiefje van Jan. Gemaakt van malbec. Kees ruikt pruimen, chocolade en bramen. Mijn aantekeningen: diepdonkere kleur met paarse rand, rijk geparfumeerde wijn met pruimen. Chocolade in de smaak, hap sap concentraat, je wilt snel een volgende slok drinken, Mon Cherie proef ik. De afdronk is mild en deze wijn heeft ook verfijning. 18 maanden gerijpt in Frans en Amerikaans eiken. 92-96 RP.

Salentein Numita 2009, Alto Valley de Uco, Mendoza, Argentinië
Hartendiefje van Jan. De wijn heeft 16 maanden gerijpt op Frans eiken fusten en is gemaakt van 64% malbec aangevuld met 18% cabernet sauvignon, 11% merlot, 5% cabernet franc en 2% petit verdot. Diepdonkere kleur, een neus waarin een vage impressie van rubber en asfalt, later een mufje. Maar wat een smaak! Voor mij is dit voor het eerst in deze proeverij een wijn met rondeur en enige frivoliteit in de smaak, die de wijn spannend maakt. Tikje opdrogende bitters.

De Nieuwe Wereld wijnen die we proeven zijn allemaal correct en vaak lekker. Al hoor ik ook proevers zeggen dat ‘een glas hiervan genoeg is’. De wijnen zijn technisch knap gemaakt. Verschillen zoals we die in de Oude Wereld wijnen proeven zijn hier veel lastiger te determineren.   In deze wijnen is de karakteristiek van de druif dominerend boven de kenmerken van de streek, de grond, het terroir. Het zijn veilige wijnen, zelden elegant, maar betrouwbaar en voorspelbaar.    

Geen opmerkingen: