zaterdag 10 december 2011

Cru de Beaujolais proeverij: …nee, dit is géén paars maar violet.

Hans van der Horst drinkt graag Beaujolais. Er is genoeg oude wijn, dus Beaujolais drink ik graag jong, zegt hij. Hij wil ons graag laten meegenieten van een mooie jaargang 2009 en in de gelegenheid stellen het wijnkeldervak Beaujolais in de kelder aan te vullen. Aardig! We proeven witte Beaujolais, alle crus en een curieuze uitdrinker. En enkele gerijpte wijnen, want goede Beaujolais mág ook lang ouderen. Op de foto hierboven zien we een jonge wijn, herkenbaar aan de paarse rand (“nee, dit is géén paars, maar violet”), en de gerijpte wijn met een dakpannenbruine rand.
Château de Julienas 2001, Depardon
Ik ruik nog tonen van fruit in de neus. Een stinkertje. Het bouquet heeft verfijning. Wat salmiak in de smaak en ook wat rondeur. Liefhebberswijn.

Domaine du Matinal 2001, Moulin a Vent
Tien jaar oude wijn van Corinne en Noel Musy. Deze Cuvee Prestige heeft zich wondermooi ontwikkeld. En daar horen mooie commentaren bij. Noël: echt bijzondere wijn. Gerard: geweldige wijn. Peter vdE: complexe neus. Mijn aantekeningen: wijn met mooie mineralen in de neus, herfstbladeren en belegen tonen. Brede wijn met duidelijk nog kracht.


Applaus voor tien jaar gerijpte Moulin a Vent

Domaine Baron de l’Ecluse 2009, Cote de Brouilly
Paarse rand, ongelofelijk mooie neus met framboos-in-het-kwadraat. De smaak is sappig, mollig en met duidelijk het potentieel om te ouderen.

Domaine Loic et Noël Bulliat 2009, Morgon
Hartendiefje van Hans. Donkerrode kleur, kruidige smaak, een heel robuuste wijn, zegt Dimph. De pittige smaak heeft ook rondeur, is krachtig en nog veel potentieel.

Domaine du Point du Jour 2009, Fleurie
Frambozen en bessen in de neus, aldus Dimph. Voor mij was dit een nog straffe wijn in de serie met Chiroubles en Morgon. Wijn ide zich duidelijk nog moet ontwikkelen. Claartje ruikt kruiden in de neus, die zich doorzetten in de smaak.

Domaine des Pierres 2009, Chenas
Hartendiefje van Hans. Een wijn met banaan en framboos in de neus en een verleidelijke, prettige smaak, een flirt. Roodpaars, zegt Jan, met een kattepisluchtje. Mooi versmolten zuren, zoet en bitters. Jan ruikt ook iets metaligs, zoals de geur bij een draaibank waarmee kleine krulletjes van het metaal af worden gehaald. Paul raakt helemaal poëtisch: fluweelzachte en ronde smaak, “de liefde komt je tegemoet.”

Domaine de la Pierre Monopole 2009, Moulin a Vent
Romige neus, pittige wijn, heel veel toekomstpotentieel. Kersen en granaatappel, levendige zuren en krachtige bitters.

Curieuze uitdrinker
Caresse de Automne, Domaine de Chazelles 2007, Chardonnay Vendange Botrytisée
Goudkleurige wijn, in de neus honing en amandelspijs, Toos noemt ook rabarber. Ik vind deze dessertwijn, een heel curieuze van gebotytriseerde chardonnay, heel verfijnd. Geen dik concentraat hier, maar een elegante en lenige wijn.
Een mooie klassieke proeverij.

Geen opmerkingen: