Het was op de studiereis bij St. Andrea in Hongarije dat wij een vraag stelden aan wijnmaker György Lörincz waarom hij met zoveel verschillende druiven werkte… Ja, die 46 druivensoorten, dat was teveel, zei hij. Markus Hoffmann in Jois (Burgenland, Oostenrijk) heeft twaalf druivensoorten op zes hectares wijngaard staan. We krijgen daarover discussie bij de proeverij van Wil Vennix. Is dat niet teveel. En bij een enkele minder gewaardeerde wijn de vraag: wáárom maakt Hoffmann in godsnaam deze wijn? Gek is dat we die vraag niet snel stellen bij een Nederlands product. Ik weet niet hoeveel koekproducten Peijnenburg maakt in Geldrop. Even kijken. Drie soorten ongesneden koek, vier soorten gesneden koek, zes soorten ongesneden luxe koek en ook nog negen soorten koekrepen. Vinden we dat gek? Nee, want Peijnenburg heeft koek voor ieders smaak. Voor elk moment van de dag. Als we zó nou eens naar de wijnen van Hoffmann kijken… Wil Vennix brengt maar liefst zestien wijnen op tafel van dit domein. Hij begint de line-up met zoete wijnen, we spoelen de mond schoon met een rosé bubbel, om daarna pas witte en rode wijnen te degusteren. Ronald typeert de wijnen als ‘apart’ op een prettige manier, interessant. Hans L. hoor ik zeggen dat bij sommige wijnen ‘de flessen misschien eerder leeg zijn dan je denkt’.
Neubürger Spätlese 2009, Schieffergestein
Lichtgele wijn, met een neus die tonen geeft van Turks fruit en peer. Een heel milde aandronk en een goede balans. Goede zuren. Charmante wijn, zegt Noël.
Chardonnay Beerenauslese 2006, Lehmbodem
Noël noemt dit een fijne wijn, okerzweem in de kleur, boenwas in de neus. De wijn komt als nectar in de mond, met goed concentraat, duidelijk abrikoos in de smaak die verder moeilijk te benoemen is. Curieuze wijn, zo’n zoete Beerenauslese van Chardonnay. Hartendiefje van Wil.
Rosé Lucie Frizzante 2010 Zweigelt
Paul is héél enthousiast over deze mooie Frizzante: een rozengeur, fris van smaak en ontzettend goed drinken na de zoete wijnen. De neus is inderdaad mooi, de sappige smaak heeft een piepklein zoetje die de wijn charme geeft.
Welschriesling 2009, Schieffergestein
De streek Burgenland is rode wijn gebied, zegt Wil. Pinot Blanc is onbestemd, Gruner Veltliner heeft hoge zuren en is wat kortaf, White Max is prettig mineralig, Chardonnay zacht rokerig. Maar de Welschriesling geniet mijn voorkeur, overigens met de volgende witte wijn, MAXolution. De welschriesling heeft een goed ontwikkelde kleur met peer en jasmijn in de neus. Erg lekkere wijn, hap sap concentraat, rondeur en aangenaam. Hiervan mag een doosje beslist meteen het drinkwijnen-rekje in… Hans L typeerde de wijn prachtig: het voorjaar in het glas!
MAXolution 2007
Serieus glas gemaakt van een combinatie van Pinot Blanc, Chardonnay en Neuburger, 11 maanden gerijpt in kleine houten vaten. Eerlijk is eerlijk, deze wijn heeft voor- en tegenstanders. Goudgeel van kleur. Babbelaar en roomboter. Rondeur in de smaak en met veel hout, de reden voor kritiek bij verschillende proevers. Enorm krachtige wijn. Willem roemt de perzik in de complexe neus. Toos ruikt vanille en noemt de wijn vettig.
Blauer Zweigelt 2007 Obersatz, Lehmbodem
Aparte neus, floraal, rozen, kersen, zegt Berry. Kool, paprika, drop, vuursteen en viooltjes, zegt Ronald. Mijn belangrijkste impressie is kruidigheid. De wijn heeft concentraat, mag misschien iets betere balans hebben, de smaak is wat middle of the road. Interessant glas.
The MAX 2006
Hartendiefje van Wil. Wijn van Cabernet Sauvignon, Merlot en Blaufränkisch. Toffee en caramel in de neus, enige bruinontwikkeling in de kleur. Goede balans met zuren. Ronald noemt chocolade en viooltjes in de neus, Willem cederhout, kers en framboos.
1 opmerking:
Zoals in de samenvatting van de beoordelingen vast te stellen:
• Is er door de deelnemers goed geproefd,
• Zijn de kwaliteit / prijsverhoudingen in overeenstemming met de door Hoffmann gehanteerde prijzen en het marktsegment waarin hij zijn wijnen levert,
• De zoete wijnen en zijn Frizzante het beste scoorden, (ook zijn eerder geproefde sekt brut 2001 scoorde destijds hoog)
• De Pinot Blanc een duidelijke misser bleek, naar de oorzaak wordt geïnformeerd,
• De op hout opgelegde wijnen de wenkbrauwen deed fronsen, mogelijk nog een leerproces.
Ik kom er later op terug nadat ik met Hoffmann contact heb gehad. Voor mij was het een interessante en leerzame ervaring.
Een reactie posten