zaterdag 8 oktober 2011

Provence wijnen: plezierwijnen... er is niks mis mee

De Provence geniet per jaar van 2700 tot 2900 uur zonneschijn. Een ijzersterk unique selling point dat veel bezoekers trekt. Peter van den Ende was een van hen. En Peter heeft de prettige gewoonte ons proeverijen voor te schotelen die het gevolg zijn van zijn zoektocht met de Guide Hachette. Na verschillende Loire proeverijen en Madiran nu de focus op Provence. Van de eerste serie wijnen werd gezegd: er is niks mis mee, behalve dat er niks mis mee is. Dat is wat kort door de bocht, maar een kern van waarheid zit er wel in. De Provencewijnen zijn aangenaam, prettig, maar in een blinde proeverij ook best lastig te determineren door een wat generieke smaak. Deze avond werd onmiskenbaar duidelijk dat de betere cuvees, met lagere opbrengsten en meer concentratie, meteen  interessantere wijnen opleveren. Voor de liefhebbers, dan. Die ongecompliceerde witte en rosé wijnen vind ik fijne gangmakers bij een Salade Nicoise. Het zijn plezierwijnen. Niks mis mee!
Minuty Blanc 2010 Cotes de Provence
Paul ruikt bloesem en lindelelies en proeft sinaasappelbitter. Zelf ruik ik wat peer in de neus van deze wijn van 50% semillon, 25% ugni blanc en 25% rolle. Dit is een heel frisse wijn. Semillon is een sterke, productieve druivensoort, die aromatische kracht, vet en rondheid geeft, met een neus van witte bloemen en honingimpressies. Intense zuren, bittertje in de afdronk. Liefelijk glas wijn.
Château Minuty 2010 Prestige Cru Classé
Gemaakt van 30% semillon en 70% rolle. Een andere naam voor rolle is vermentino. Deze druif van Ligurische oorsprong produceert wijnen met aroma's van citrus en peer, vet en evenwichtig, met een grote finesse, body en smaak. Voor Adam mist deze wijn diepgang al waardeert hij de frisse zuren, terroirtonen en het stuivend bouquet. Claartje ruikt mineralen, ananas en rabarber. Ik vind deze wijn ruiken naar viooltjes en jasmijnbloesem, met rondeur en een bittertje in de smaak. Aangenaam zonder meer.

Domaine de la Croix 2010 Rosé Elogé, Cru Classe, Cotes de Provence Presqu’ile Saint Tropez
Gemaakt van 50% cinsault, 20% Grenache, 20% mourverdre en 10% tibouren. Gerard mist wat zuren, noemt de wijn mondvullend, een eetwijn. Ik ruik hooi en vind de wijn sappig met een goede balans.

Château Minuty 2010 Rosé et Or
Gemaakt van 95% grenache en 5% syrah. Hartendiefje van Peter. Ik vind de neus gesloten, goede balans met mooie zuren en een prettig bittertje. Toos is verrukt van deze wijn: expressief en kruidig, bloemige neus, zacht en krachtig, elegante wijn met body.

Domaine de la Croix 2010 Elogé, Cru Classe, Cotes de Provence Presqu’ile Saint Tropez
Hartendiefje van Peter, gemaakt van 70% syrah en 30% mourverdre. Bertram noemt de wijn dik en geprononceerd, met een neus van bramen en kersen, de alcohol een tikje hoog en een neus die méér belooft dan de beleving van de smaak waarmaakt. Ik ruik morellenkers en iets van turf, in deze wijn met paarse rand, die mooi kruidig smaakt, lekker stevige eetwijn.

Château Minuty 2009 Rouge et Or
Dit is een heel serieus glas wijn gemaakt van oude wijnstokken en voor 1/3 opgevoed op nieuw hout. 20% syrah en 80% mourverdre. Martin noemt rood fruit en wat rokerigheid, Willem ruikt vegetale tonen naast kruidigheid, smaak met cacao, tannines en cederhout. Ik beschrijf de wijn in mijn aantekeningen als een bekkentrekker, nog veel harde tannines, eigenlijk een wijn die we veel te jong drinken, aardse tonen. Noël is liefhebber van dit glas waarin hij koffie herkent. Fijne en elegante wijn.

Domaine de la Bastide 2008 Vieilles vignes
Willem ruikt zwarte bes, bramen en cederhout. Martin geeft aan dat de wijn ondanks veel bitters toch heel mild binnenkomt. 90% syrah en 10% grenache, 12 maanden houtrijping. De wijn heeft wat pruimen in de neus, het is een pittige wijn met enorm véél kracht. De smaak geeft nog niet veel mee, maar duidelijk een Grand Seigneur in de aandronk. De moeite waard om over drie, vier jaar nog eens te proeven!

Geen opmerkingen: