zaterdag 9 april 2011

Rioja van piepjong tot bijna dertig jaar oud

Bodegas Cune in Haro
Berry Marinussen kent precies de datum dat Rioja zijn hart stal. En hij koestert de lege fles, want het was een wijn uit zijn geboortejaar. Het gebeurde bij de Brabantse Wijnsociëteit. Altijd mooi om vijf jaar later die ervaring te ‘herhalen’. Hij liet dezelfde wijn (maar dan uit 1982) zelfs speciaal uit Spanje invliegen. Geweldig toch! We proefden sowieso enkele heel bijzondere wijnen. Een veertien jaar oude Rose Gran Reserva, twee witte Rioja, gevolgd door elf rode wijnen van piepjong tot bijna dertig jaar oud. Rioja is een wijn waar veel proevers met enige weemoed aan terugdenken; een generatie terug werd vaak de basis gelegd voor binding met dit gebied met wijnen die veel houtrijping kregen. Nu worden er wijnen gemaakt in tal van stijlen, ook met veel fruit in de neus en in het glas.

Capellania 2005 Marques de Murrieta, Rioja
Gemaakt van 100% viura, 17 maanden houtrijping. Een witte wijn met een goudzweem. In de neus abrikoos, amandelspijs, Kees ruikt hazelnoot en honing. Ik vind deze witte Rioja een tikje ontoegeeflijk in de smaak, een wijn die ‘je krijgt me toch niet te pakken, lekker puh’ uitdrukt. Vrij hoge bitters, in de smaak een olijfassociatie. Ik hou wel van een eigenzinnig glas wijn, dus kan hiermee mijn hart ophalen.

LZ 2009, Rioja Telmo Rodriguez
De kleur is dof en paarsig. De neus heel aantrekkelijk: ik ruik veel framboos. Dit is een mooie wijn om in een blinde proeverij de proevers te foppen, de wijn heeft een Beaujolais-achtige expressie. Gemaakt van tempranillo, garnacha en graciano. De smaak heeft veel zuren en hangt ook wat na. Een frivole jonge Rioja, om het voorjaar mee te vieren. Ook een doordrinkglas, dus heel geschikt voor feestjes. Of een ideale thuiskomst-wijn, een glas en een hoop zorgen verdwijnen naar de achtergrond.

Ontañon 2007 Crianza
Dit is een klasse hoger, gemaakt van 90% tempranillo en 10 garnacha. In de kleur een onwikkelde rand, ik ruik wat as en mineralen in de neus. Gerard ruikt veel fruit, kersen en vanille. De wijn kreeg 12 maanden houtrijping. Deze wijn heeft een heerlijke smaak, door de soepele aanzet en smaak met kersen en chocolade. Daarna proef ik ook amaronebitters. De neus geeft nu wat kreupelhout en in de smaak valt enige elegantie op.

Rioja Bordon 2004 Reserva
Gemaakt van 85% tempranillo aangevuld met garnacha, 24 maanden houtrijping. Deze wijn maakt indruk. Rob roemt de mooie stalneus. Paul noemt de wijn prachtig uitgerijpt. Toos zegt vooral het ingekapselde hout zo mooi te vinden, zij ruikt tabak en noemt de wijn in de mond verfijnd. De kleur is weer dof somber, de neus vrij expressief met mocca. De smaak is heel elegant en inderdaad verfijnd. Bij deze wijn ging mijn hart een stukje sneller kloppen.

Predicator 2006, Rioja
Neus met een kruidenkistje, vanille. Het fruit in de neus heeft even wat tijd nodig om los te komen. Claartje ruikt drop, noten, zwarte kersen en jodium. Jan noemt de neus klassiek, maar hij ruikt/proeft een storend zeezout. De smaak kent een soepele aanzet, goed concentraat en een goede zuur/bitter balans. Deze niet gefilterde wijn is meer een eetwijn, dan een wijn om soepeltjes door te drinken. Slechts twee proevers (Nello en ikzelf) geven de voorkeur aan deze wijn, de rest prefereert de volgende wijn.

Siera Cantabria 2006 Cuvee Especial
Sombere kleur. Rijpe kersen, zwoel/warme neus met vanille. Soepele aanzet, stevige wijn met concentraat. Claartje ruikt hout, laurier en pruimen, ze noemt de wijn dik en jammig. Jan stoort zich iets aan de galbitters die hij in de smaak proeft, maar noemt de wijn ook mollig, met chocolade en tabak in de smaak.

Castello Ygay 2001 Marques de Murrieta, Gran Reserva Especial
93% tempranillo en 7% mazuello, 31 maanden houtrijping, 97 punten Guia Peñin. Een schitterend glas wijn waarvan Noël aangeeft stroop te ruiken in de neus, David ruikt zoete tabak, kruidkoek en ‘warme’ tegels in de zomer. Krentjes ook, de wijn doet hem zelfs aan port denken, een dik aangezette wijn. Ik ruik in de belegen neus bospaddestoelen en truffel, om heel vrolijk van te worden. Een soepele aanzet met veel hout en concentraat. Maar ook veel hoge zuren die de wijn viefheid geven en rondeur. Hartendiefje van Berry. Dit is een Grande Dame!

BMB Gran Reserva 1982 Rioja Martin Bujanda
Hartendiefje van Berry. Wil doet de neus denken aan antiek eiken, met een duidelijke stallucht. Rob ruikt aardbeien. Nello is helemaal in zijn nopjes met deze gerijpte wijn, die hij een genot noemt om te drinken, ontzettend lekker. De wijn is bijna een generatie oud en heeft een fijne soepelheid. Sentimental journey voor Berry, die nog precies de datum kent dat hij op de wijnsociëteit Rioja leerde waarderen door deze zelfde wijn, maar dan uit zijn geboortejaar.

Als uitdrinker hadden we een Lustau Cream Sherry East India. Een mengsel van Oloroso met wat Pedro Ximénez. Een mooie complexe neus met stroop, boenwas, amandelen en ook een aardappelassociatie. Zoetje in de aandronk en wast amandelkoekjes in de smaak. Prachtwijn!

1 opmerking:

Peter van den Besselaar zei

In het mei nummer van Decanter staat een buyers guide to Rioja van John Radford. Zeer interessant artikel. Bij de Gran Reserva bespreekt hij ook Castillo Ygay 2001 (*****, 18,5 punt): classic style with warm, ripe fruit, mellow oaky notes and endless lenghth. Drink 2011 - 2050.