vrijdag 25 februari 2011

Torres wijnen overtuigen

Wijn leren kennen is als verliefd zijn. Het onbekende is verrassend. Kriebels in je buik bij nieuwe ontdekkingen. Honger om méér te leren. En dan komt er een periode dat die tintelende verliefdheid zich afbouwt en overgaat in vertrouwde veiligheid. Je kent de wijnen waar je voorkeur naar uit gaan. Je raakt daaraan gehecht. Drink je al langer wijn, dan kén je de klassiekers. Het Spaanse Torres (op de foto Miquel Torres) is zo’n huis dat wijndrinkers kennen. En waarbij je zou kunnen denken: I have seen that, I have been there. En dat is nou eens niet waar. Gerard van Avendonk stelde een proeverij samen van Torres wijnen, waarbij onze lust weer kon oplaaien. De wijn overtuigen én verrassen.

De Casta Rosata 2009, Penedès
65% garnacha en 35% carinena geven een felgekleurde rosé met aangename framboos neus en een vlotte soepele smaak. Fris en droog, zegt Peter vdE, gewoon een lekkere lunch- en eetrosé. Lekker gekoeld geserveerd is dit een hap sap wijn: je verlangt naar iedere volgende slok.

Gran viña sol 2008, Penedès
85% chardonnay en 15% parellada, lagering 70% op roestvrijstaal en 30% rust 5 maanden op nieuw Limousin eiken. Goudkleurige witte wijn, die vooral overtuigd door een mooie bloesemneus met vanille-cederhout. Vettige en dikke wijn met wat roomboterbabbelaar en goede balans. Waar de reguliere Viña Sol een betrouwbare en sappige allemansvriend is, heeft deze witte wijn van Torres nét even wat meer spel, net iets meer te bieden.

We proefden Viña Brava, Sangre de Toro en Gran Sangre de Toro en kwamen toen aan een serie met Coronas wijnen.

Coronas 2007, Penedès
Gemaakt van tempranillo en cabernet sauvignon. Richard ruikt rood fruit, kersen en carameltonen, hij roemt de speelsheid van deze wijn met een frissen aanzet en goede vulling. Speels, dat vind ik een mooi woord voor de levendige smaak: heerlijk sappig en met viefe zuren.

Gran Coronas 2006 reserva, Penedès
Gemaakt van 85% cabernet sauvignon en 15% tempranillo. Vijftien maanden houtrijping. Kiezel, koffie en chocolade ruikt Jan. Ik ben erg gecharmeerd van de rondeur in de neus, een eaux de vie achtige expressie. Een hele hoge fruit intensiteit : kersen en bessen zijn heel prominent aanwezig. Zwoelige wijn, sterk gericht op plezieren. Mooi glas.

Gran Coronas 1999 reserva, Penedès
Hartendiefje van Gerard. Gemaakt van 85% cabernet sauvignon en 15% tempranillo. Twaalf maanden Amerikaans en Frans eiken, waarvan 25% nieuw. Een rijke wijn met mooie leerimpressies, de mooiste wijn tot nu toe, zegt Nello. Champignons, terra en pruimen, aldus Jan. Toch veel discussie over deze wijn, tussen de liefhebbers van de gerijpte stijl en liefhebbers van wijnen die jonger attractief zijn. Ik proef inderdaad een tikje opdrogende tannines, maar die kan ik goed hebben. In de neus is het hout duidelijk aanwezig, ook stal en mocca. De smaak heeft een enorme rondeur, fluwelige aandronk en dan heel véél kracht. De wijn blijft ook lang nahangen. Prachtige wijn.

En dan komen de drie wijnen waarvan ik beschreef dat ze de lust doen oplaaien. Torres is in andere Spaanse gebieden ook wijn gaan maken, en die zijn veel minder bekend.

Ibéricos 2007, Rioja crianza
Twaalf maanden eiken rijping voor deze van 100% tempranillo gemaakte wijn. Zwart fruit, sappig en elegantie, zegt Nello. Flinke body en goede zuren, aldus Toos, die de wijn net een tikje te hout gedomineerd noemt. Excellente balans, power, héél licht stal in de neus, zegt Rob. Mijn aantekeningen. Ik ben onder de indruk van de neus die véél geeft: kruidigheid, laurier, een pepertje en cederhout, zwoele tonen ook. De smaak heeft ook een zwoele aanzet, mooie zuren en veel kracht. Een wijn met nog veel toekomst.

Celeste crianza 2007, Ribera del Duero
Gemaakt van 100% tempranillo. Dit is voor mij dé wijn van de avond, wat een topper! Rob noemt de neus vlezig met lichte thee impressie en roemt het zachte rijpe fruit. Het bouquet heeft veel aardse tonen, maar is vóóral geparfumeerd. In-het-kwadraat, schrijf ik daarbij na twee, drie, vier keer ruiken. En ook: alsof je in een Parijse parfumeriezaak loopt. De wijn is rijk en voornaam en heeft in mijn ogen een perfecte balans. Maximale score: drie *-sterrenwijn.

Salmos 2008, Priorat.
Hartendief van Gerard. De wijn is gemaakt van Garnacha, Syrah en Cabernet Sauvignon. Ik krijg de indruk dat de meeste proevers deze wijn prefereerden boven de Ribera del Duero, die mij nét iets meer charmeerde. Maar… kleine fractie verschil. Nello roemt de elgantie en zoete tannines. Rob noemt de wijn het meest krachtpatserig. De neus vind ik duidelijk anders: mineralen en pure chocolade. Als de wijn wat langer in het glas staat ontwikkelt zich een muntimpressie. De wijn heeft echt heel veel kracht, een zeer zwoele aanzet en een perfecte balans. Richard is enorm over de wijn te spreken en hij typeert de reden waarom met één woord: de wijn is ‘rebels’.

Een dik verdiend applaus, Torres overtuigt en verrast.

Geen opmerkingen: