vrijdag 21 januari 2011

Duitse toppers: jaloersmakend mooie wijnen

Kleine tussenzinnen zijn vaak heel betekenisvol. Met dit soort wijnen heb ik driekwart van mijn wijnkast vol liggen. Zegt Berry in een tussenzin. Een openbaring ook. Waar ik in het dagelijks leven gelukkig nooit last heb van het benijden van anderen, nu is er ineens een klein duveltje in de grijze hersencellen die zegt: dat wil ik óók. We proeven Duitse toppers. En mijn god, wát een mooie proefavond is dit. Berry heeft geweldige wijnen in zijn thuiskelder liggen.

Weingut A.J. Adam, Hofberg Riesling Kabinett 2008 Mosel
Mineralen in de neus, die zich doorzetten in de smaak. Fraai-rins. Sappige riesling, net een tikje rijker dan de volgende wijn, maar ook ranker. Ronald ruikt saffraan en perzik in de neus. De beste riesling kabinett van Duitsland volgens de New York Times.

Weingut Willi Schaefer, Graacher Domprobst Riesling Kabinett 2009 Mosel
Appel in de neus, fruitgetypeerde wijn. Ik heb merkbaar moeite om deze wijn uit te spuwen, en verlang naar een volgende slok: dit is hap sap in optima forma. Citrus in de neus, exotisch fruit zegt Ronald. Elegante wijn, zeer aangename moezelwijn. De beste riesling kabinett volgens de Gault Millau.

Weingut Schäfer-Frölich, Monzinger Halenberg Riesling Spätlese 2007, Nahe
De wijnmaker van 2010 in Gault Millau. Hartendiefje van Berry. Ik zie drie sterren bij mijn aantekeningen, het maximum. David komt woorden te kort om de wijn te beschrijven: bloemetjes en botytristonen, rabarber, een geweldig zoet-zuur spel en een mooie frisheid. Mijn aantekeningen: jasmijn-in-het-kwadraat, wowow! Viooltjes. De wijn is sappig-sensueel, volop elegantie. Deze nectar is een adembenemend glas wijn, geweldig.


Weingut Emrich-Schönleber, Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Spätlese 2008, Nahe
Peer in de neus. Goede balans met zuren en een sappig zoetje dat nu nog de smaak domineert. Een lichtvoetige wijn, zegt David, waar volop leven in zit. Gemaakt door de wijnmaker van 2006 in Gault Millau.

Vervolgens proeven we drie Moezels van 18 en 16 jaar oud, rieslings met auslese kwalificatie. De wijnen zijn van weingut Jos. Christoffel Jr. In mijn aantekeningen ken ik de Erdener Prälat meer sterren toe dan Wehlener Sonnenuhr, maar dat zal een kwestie van smaak zijn.

Weingut Jos. Christoffel Jr., Erdener Prälat Riesling Auslese 1992, Mosel
Lychees en pruimen. Honingimpressie, sappige wijn met goede zuren, roomboterbabbelaar. Wijn die uitstekend in balans is. Richard ruikt toast/geroosterd brood, dragon, amandelbitters in de smaak en caramel in de afdronk.

Weingut Jos. Christoffel Jr., Erdener Prälat Riesling Auslese 1994, Mosel
Ik ruik vaag koriander. Maar ook héél veel vanille, marsepein en roomboter. Banketstaaf. Sappige wijn met goede balans.

De rode wijnen zijn echte liefhebberswijnen, er zijn voor- en tegenstanders (Duitsers moeten witte wijnen maken, mopper, mopper). Berry liet spätburgunders, cabernet en merlot proeven.

Weingut J.J. Adenauer No. 2 Spätburgunder 2007, Ahr
Noël ruikt viooltjes in de neus, ouderdomsgeuren en ontmoet te weinig spel in de wijn, teveel bitters. Adam heeft twinkels in de ogen en noemt dit een prachtige wijn. De neus is expressief met kersen, warme kersen, laurier. De smaak heeft een mooie balans en bitters vooral in de afdronk. Een van de favoriete wijnen van Berry: met deze wijn is de liefde voor Spätburgunders begonnen.

LEO-Extreme Prestige Cuvee 2005, Pfalz
Claartje ruikt worst en fruit in de neus, noemt de aanzet van de wijn stroef en de bitters lekker. De neus van deze cabernet/merlot cuvee heeft iets chemisch, (boeren)koolachtig ook. Als de wijn meer lucht krijgt verdwijnen vage oxytonen en in de smaak komt het concentraat en de kwaliteit naar voren.

St. Urbanshof, Ockfen Bockstein Riesling Auslese 2009, Mosel
Erg lichte en heldere kleur, zegt Gerard, frisfruitige neus met veel perzik. Mandarijn en abrikoos in de neus, een friszoete en heel elegante wijn met een prima balans. 95 punten wijn in de Wine Spectator.

Een memorabele proefavond, misschien wel de beste van Berry ooit!

4 opmerkingen:

Rob van Ginneken zei

Zelden zo gebaald dat ik er niet bij was!

Wil H.A. Vennix zei

Inderdaad een memorabele proefavond.

Maar we moeten de “indrinker” niet vergeten:
F.B. Schönleber, Creation Karat 2008, Riesling und Spätburgunder Skt b.A. brut, Klassischen Flaschengärung. Platz Eins in der Rangliste der ‚Besten deutschen Sekterzeuger“ mit 01 Punkte im Gault Milau 2011.

Nog wat gegevens:

Een glas sekt van 0,1 ltr bevat ongeveer 11.000.000 bubbels (ENTKORKT Gérard Liger-Belair)

De wijn uit de Pfalz (germanhill) van de Oostenrijker Leo Hillinger en Moselwinzer Andreas Bender, LEO X-treme prestige Cuvee 2005 is gemaakt van Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon.

Anoniem zei

Tja Rob,,,,,,,,ik heb je gewaarschuwd! We gaan restsuikers proeven.

Gr, Berry (die nu aan een Riesling Bockstein ockfen kabinet van St. Urbans-Hof zit. Heerlijk!!)

Wil H.A. Vennix zei

Moet natuurlijk zijn 91 punten