vrijdag 14 januari 2011

A buon intenditor poche parole

Met een mooie Cremant de Bourgogne hebben we getoost op een mooi 2011 tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Voorzitter Noël memoreerde dat we dit jaar bijna zeshonderd wijnen hebben geproefd, zelfs wijn tot uit China. We hebben een aantal avonden zuinig moeten proeven omdat we een hele hoge opkomst hadden. Nadat nu al twee jaar jonge proevers de wedstrijd hebben gewonnen, is het nu weer eens tijd voor een oude getrouwe, vond Noël… maar dat is natuurlijk nog maar de vraag. We zijn blij met 3 nieuwe leden: Dimph en Jac (prachtige maidenproeverij SudOuest) en Elwin (Hongarije-specialist). Welkom. In 2010 maakten we de prachtige studiereis naar Saar, Ahr en Mittelmosel, goed georganiseerd door Berry en Rob. De wijnreis bevestigt de trend van vorig jaar: Duits, Oostenrijks en Hongaars wit is lekker. Er is duidelijk bredere waardering voor deze toch ook klassieke wijnlanden. Maar wat is klassiek? In Armenië is de voor zover bekend oudste wijnmakerij ter wereld gevonden. In een grot lagen een 6.000 jaar oude wijnpers, kruiken, een kom en druivenschillen. DNA onderzoek op de gevonden pitjes wijst op de Arani druif, een voorouder van de Pinot Noir. Hoe goed de wijn was is niet bekend, maar we moeten volgens het artikel het ergste vermoeden: rondom de wijnmakerij zijn een twintigtal graven gevonden.

De nieuwjaarsreceptie stond in het teken van Italië, met een fraaie fotopresentatie van Hans Lodewijkx die in dialoog ging met Nello, waardoor we nu allemaal weten wie Giuseppe Garibaldi is.


Hans fotografeerde onder andere verbodsbordjes en… wat zijn die mooi tegen die verschillende decors. Nello gaf toelichting op de wijnen, waarbij wij natuurlijk aan een half woord genoeg hadden. Ik vond de keuze om een witte en twee rode wijnen te schenken (en niet meer) een hele goede. De witte wijn uit Veneto is sappig en voleptueus. Een eetwijn hoorde ik Berry zeggen, maar Rob ziet zichzelf wel met deze wijn op een terras zitten: Capitel Foscarino 2009 van Anselmi uit Veneto. De rode Raimonda 2008 Barbera d’Alba is een lekkere doordrinkwijn met véél fruit (een kersenboomgaard) en een aangename dropimpressie. Voor mij de mooiste wijn deze avond. De serieuze en voorname Casalferro 2006 van Brolio liet Hanneke spinnen van geluk: waarom vind ik dit zo lekker? Het antwoord ligt voor de hand: een verwende (maar o zo goede) smaak. De uit 70% sangiovese en 30% merlot gemaakte wijn vertoont een stevige molligheid in combinatie met kruiden en finesse. Kaasmeester Paul had een fraai en vooral lekker Italiaans buffet gemaakt, waar hij terecht heel trots op was.  

De 'Heilige' Nello
Toen ik op het eind van de avond een foto maakte van Nello, bleek hij op de foto een heus Heiligen aureool te hebben! We proefden mooie wijnen en deze receptie was een bevestiging voor onze voorliefde voor Italië.

1 opmerking: