woensdag 23 september 2009

Trouvailles van de leden

Op de werkavond stellen we het programma samen. Noël ervoer dit keer wat spanning om de geblindeerde flessen goed te combineren in kleine series, maar hij deed dat met verve. Complimenten. De ontdekkingen van de leden zijn altijd een klein feestje om te proeven, we proeven véél kwaliteit.

Angelus Campus Cuvee Cherubin 2008, Weingut Engel, Rheinhessen, Scheurebe x ViognierPrettig glas van Wil met vooral een opvallend lekkere neus : grassig, mineralig en kruisbes. Sappige smaak. Trouvaille. Het huis is bovendien heel gastvrij voor bezoekers.

Domaine de la Jasse 2005, vin de pays d’OcEen rode landwijn van 90% cabernet sauvignon, 5% merlot en 5% carignan, heeft door een opvoeding op houten vaten een hele fraaie neus gekregen. We ruiken sigaar, cederhout, leer en drop. Vanille en morellenkersen. De wijn van Kees krijgt warempel voorname trekjes door dat bouquet. De smaak is strak met nog flink tannines, moet nog op dronk komen.

Crozes Hermitages 1998, Cuvee Jean Etienne Guibert, Cave Tain l’HermitageDeze gerijpte wijn van Hans is nu prachtig harmonieus. Tuilé rand. De neus mocht wel wat expressiever zijn, maar na dat ingetogen bouquet ervaar je een strakke aandronk en vooral véél elegantie. Meest elegante wijn van deze proefavond!

Crasto 2006, Douro Portugal
Vier druiven in deze wijn van Paul: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca en Touriga Nacional. De neus biedt een waaier van impressies. Serieus, somber en streng, staat in mijn aantekeningen. Maar we ruiken ook terroir, een duidelijk zoetje en maggi. Vrij hoog in alcohol, maar wél fraaie zuren. Stoofpotjes wijn.

grAnarijs 2006, Rosso di Piceno, Marken, Italië
Wijn met een mooi vakantieverhaal van Adam, die na een rondleiding door het wijnbedrijf mocht aanschuiven aan tafel bij de familie, de bofferd. Ik had veel waardering voor deze stoere wijn. Cederhout en voornaam vanille in de neus. Warme neus. Bramen en chocolade. Fluwelig mondcontact. Dikke en vette krachtpatser.

Château Joanin Becot 2003, Côtes de Castillon
Gemaakt van 75% merlot en 25% cabernet franc. De wijn van Peter vdB is gemaakt door de dochter van de eigenaar van Château Beausejour-Becot uit Saint Emilion. Zij kent de kneepjes van het vak al, zou je denken. Diepzwarte kleur met een heel klein bruin randje. Een streng voorname neus met laurier, ik hoor ook chocoalde, kersen, koffie en espresso noemen. Fluwelig mondcontact, combinatie van kracht en elegantie van een wijn met serieuze Grand Seigneur toets. 90 punten Robert Parker.

Trilogy 2005, Warwick Estate, Stellenbosch, Zuid-Afrika
Deze wijn van Nello is gemaakt van 59% cabernet sauvignon, 20% merlot en 21% cabernet franc, alles apart gevinifieerd en voorzien van 24 maanden opvoeding op Frans eiken vaten. Ook een diepzwarte kleur. Ogenschijnlijk een tikje méér ontwikkeling aan de rand, strenger dan de vorige wijn en duidelijk meer cabernet sauvignon. Toch vind ik deze wijn met een mooi zoetje iets toegeeflijker. Genereus zelfs, wel wat gemaakt op effectbejag en deed ik een gok op Chili. Dat was fout, maar wel een warm land. Bramen en frambozen in de neus.

Penfolds RWT Shiraz 1997, Barrossa Valey, Shiraz, Australië
Hele bruine rand. Ingebracht door Gerard. Levendige neus met mint, tikje laurier. Kersen-in-het-kwadraat. Complexe neus, want ook drop en pruimen. De wijn kent een geweldige balans, is sappig en fluwelig, maar volgens mij nog steeds niet op dronk. Wat is dat Penfolds toch een mooi huis…. Geweldig mooie prestatie. 92 punten Wine Spectator.

Amarone di Valpolicella 1998, Carlo Zenegaggia
Bruine rand, deze wijn van Peter vdE. Nooit eerder rook ik zó duidelijk chocolade in een wijn, melkchocolade en mocca. Port neus met truffeltonen. Smaak met een evidente Mon Cherie toets, heel elegant.

Vin de Saint Martin 2007, Macon Villages, la Cave d’Aze
Curieus en bijzonder glas, deze witte Macon Villages die gemaakt is van overrijp geoogste chardonnay druiven die werden geplukt op Sint Maarten, 11 november. Noël vond de wijn door een Coupe de Coeur kwalificatie in Guide Hachette. Oud gouden kleur en een evident stinkertje in de neus naast honing en kandij. Ik vind het een bijzonder aangenaam en elegant glas van deze coöperatie. Trouvaille!

Château Castera 2006, Jurançon Moelleux
Vakantiewijn van Berry, gemaakt van petit manseng. Turks fruit in de neus en veel elegantie. In de smaak mollig en best veel kracht.

1 opmerking:

Rob van Ginneken zei

Wat betekent Op Herhaling (2 proeverijen)? Rob