donderdag 5 februari 2009

Trouvailles van de leden, 3 februari 2009

Niepoort Tiara Douro 2007, Portugal
Dit is een nieuwe creatie van het bekende porthuis, een wijn die fris en elegant is (niet zo typerend voor Douro), vier maanden langzaam vergist, gemaakt van 60 jaar oude stokken. In de wijngaard staan maar liefst 6500 stokken per hectare. Er zijn 8000 flessen gebotteld nadat de wijn 8 maanden op roestvrijstaal is bewaard. De wijn is gemaakt van lokale druiven als Codega, Rabiato, Donzelinho en Viosinho en Sercial. Ingebracht door Hans Lodewijkx, een gekend riesling liefhebber. Het wil zo zijn dat Niepoort met deze witte wijn ook een riesling-type wijn wil maken. Wij proefden de wijn tussen twee Moezelwijnen. Daarmee vergeleken is deze wijn strenger, rins appelig en een zweem van gôut de petrol. Het is een serieuze wijn met goed concentraat en bitters. Eetwijn in mijn ogen.

Barth Grauburgunder Feinherb Spätlese 2007, Nahe
Deze wijn komt van de Kirschrother Wildgrafenberg staat met kleine letters op de fles. Ingebracht door Wil Vennix, die op weg naar Oostenrijk óók nog eens leuke trouvailles op de kop tikt. “Niks op aan te merken maar daardoor intellectueel niet zo interessant”, zei Rob. En dat is eigenlijk wel een mooie typering. Je hebt ook niet iedere dag behoefte aan een wijn om bij te peinzen, te verwonderen, te determineren, te dialogiseren. Welnee! We willen ook wijnen waar we gewoon plezier aan beleven en dit is er een. Mijn notities: jasmijn! Prachtige ingetogen bloemenneus. Popcorn werd ook herkend. Net als banaan. Volstrekt harmonieuze wijn met wat muscat tonen (grauburgunder is pinot gris). Heel vrouwelijk glas, elegant met mandarijnen smaak in de afdronk. Wijn met veel sap, zuiver.

Riesling Kaefferkopf, Cuvee Beatrice 1996, Joshep Binner, Ammerschwir
Ingebracht door Noël Geisen. Fijn om zo’n 13 jaar oude riesling, uitgerijpt, te mogen drinken. We zien een kleur die als oud goud is te typeren. Ik schreef ettelijke uitroeptekens achter de beschrijving van de neus: mineralen, room en boter. Super mooie neus. Perfecte balans in een heel evenwichtige wijn, complex ook. Mooie bitters. Honing afdronk en een lang nahangende smaak. Werkelijk heerlijk compleet glas.

Spätburgunder 2006 Auslese, Peter Kriechel, Ahr
In dit gebied dat op een prettige reisafstand, iets onder Bonn ligt, worden werkelijk mooie Spätburgunders gemaakt. In kleine letters staat op de fles dat de wijn van de Walporzheimer Krauterberg komt. Ingebracht door de gekend spätburgunder liefhebber Berry Marinussen. Wat een toffe neus met framboos, toffee, stallucht. Heel breed. Een strenge aandronk nog, prachtige rode wijn met goede balans om bij te eten. Dennenbos in de neus. Verrassend mooi glas. Een Ballerina die een knipoog geeft, aldus Nello.

Moulin des Dames 1998, Bergerac, Famille de Conti
Opmerkelijke wijn, ingebracht door huidig proefkampioen Nello Pisschedda. Volgens Nello van 100% merlot, maar ik twijfel en kan het antwoord via internet niet meteen vinden. Veel jaren zijn een combinatie van 70% cabernet sauvignon en 30% merlot. Dat klinkt logischer bij deze geconcentreerde wijn. Wijnmaker Luc de Conti wordt een “vinarchiste” genoemd in Bergerac, een idolaat die altijd op zoek is naar puurheid en intensiteit, een man die álles in de fles wil brengen wat potentieel mogelijk is. De Moulin des Damnes 2002 versloeg in een blinde proeverij in Parijs… Château Margaux. Dat lijkt me altijd goed voor de reputatie van een huis! Ondanks zijn elf jaar is dit een wijn die nog paars is. Een diepe kleur. Een complexe neus met cederhout en zoete tabak. Een neus waar véél aan te beleven is: laurier, bramen, kersen, leer. Deze biodynamische wijn is een echte Seigneur, schrijf ik in mijn notitieboekje. Goede balans, lekker zoetje, véél bitters, goede balans, pittige wijn met power door concentraat. Wijn die naast n’importe welke Grand Cru uit de Bordeaux helemaal niet zou misstaan. Het is een wijn die zijn AC niet mee heeft. De wijngaard voor deze Cuvee is een 14 hectare groot gedeelte van Chateau Tour de Gendres ( http://www.chateautourdesgendres.com) Echte liefhebberswijn.

Domaine de la Vivonne 1993, Bandol
Diepzwart en donker is deze Provençaalse wijn van maar liefst 16 jaar oud. Door mijzelf ingebracht. Ik ken de jonge wijn als relatief ontoegankelijk, moeilijk om er van te genieten. Maar al die kelderjaren hebben deze pastoorswijn goed gedaan! Veel leden dachten aan een Hoge St. Emilion. Cederhout, serieus rijke neus. Een dijk van een wijn met veel kracht, complex en volop in leven. Die kan nog wel 5 tot 10 jaar werd gezegd. Stal, leer en bramen werden herkend in deze wijn van de Mourverdre druif. Nello verwoordde de kwaliteit als volgt: nu helemaal rijp, zoete tabak, perfect om nu te drinken, fantastisch glas.

We proefden verder: 2 Moezelwijnen, 1 witte Elzasser, 1 Kayserstuhl wijn, 1 witte Nieuw Zeelander, 1 rode Elzasser, 1 rode Pfalzwijn, 1 St. Emilion en 1 Oloroso sherry. De trouvailles van de leden leveren altijd een bonte, rare maar leuke avond op.

1 opmerking:

Wil H.A. Vennix zei

Over 'gout de pétrol’ gesproken, kijkt u maar eens naar dit Youtube filmpje

http://www.youtube.com/v/_LfLLD7FFyE&hl=nl&fs=1

Met groet,

Wil