woensdag 18 februari 2009

Elzasser wijn: cave of domein?

Pinot Noir Elevé en fût de chêne 2004 Cave des Vignerons Türckheim
Peter van den Ende liet in zes series van twee telkens een cave-wijn de strijd aangaan met een domeinwijn, om erachter te komen of er sprake kan zijn van een kwaliteitsverschil. Resumerend kwam ik tot de conclusie dat in deze proeverij de cave wijnen mij gemiddeld iets meer konden bekoren dan de domeinwijnen. Zoals deze wijn van de coöperatie van Türckheim. Helder rode kleur, net zo helder als de geuren: bessen, fris, krijtig, strak en een dot mineraliteit. In de mond een goede voortzetting van de neus, met pittige bitters, vuursteen en nog meer bessen. De wijn beschikt ook nog over wat tannines, die er mede voor zorgen dat dit een compleet en overtuigend glas pinot noir is.

Riesling Grand Cru Zinnkoepflé 2004 La Cave des Vignerons Pfaffenheim
De neus komt wat gesloten over maar af en toe komt er na goed walsen toch een flard van boenwas en abrikoos uitwaaieren. Ik proef ananas, zuren en mineralen. Een wijn met een prettige spanning en lichtvoetig karakter en ook nog reserve voor een paar jaren positieve ontwikkeling. Nu gewoon mooi, later mogelijk zelfs prachtig.

Pinot Gris Grand Cru Steinert 2002 La Cave des Vignerons Pfaffenheim
Deze wijn beschikt over een betoverend mooie neus die me bijna deed denken aan een dessertwijn. Goudgele kleur, prachtige geuren: appelstroop, boterbloempjes, kaneel, appeltaart, amandelspijs. Het zit er allemaal in. Dan na een slok: meer zuren dan verwacht, slanker ook, waar de neus me vooral doet denken aan overrijpe appels, neig ik qua smaak wat meer naar Granny Smith-zuren. Ook deze wijn (Grand Cru Steinert wijngaarden op de foto hierboven)beschikt over spanning en een prettige balans. Vooral de neus kan mij zeer bekoren.

Gewurztraminer Réserve 2001 Domaine Leon Beyer
Wat meteen opvalt is die bijzondere neus met tonen van stal, rook, onkruid en hooi. Mooie terroirgedreven impressies waaieren uit het glas. Een kruidige, mannelijke wijn, met bitters die overheersen, maar nooit storend. Dit lijkt mij nou een uiterst prettige combinatie met een gerookte forel.

De Grand Cru wijngaarden van Zinnkoepflé (landkaart) worden beschermd door de Petit en Grand Ballon d'Alsace waardoor de wijngaarden heet en droog liggen; gedurende de vegetatiecyclus krijgt de druivenstok hier maar 27 centimeter regen. De druivenstokken moeten dus heel diep zoeken naar voeding en vocht. Dit resulteert in een reputatie om krachtige, kruidige Gewurztraminers en Pinot Gris te produceren.

Pinot Gris Vendanges Tardives Grand Cru Zinnkoepflé 2004 Domaine Schlegel Boeglin
In het proefglas wals ik een wijn rond met een volle, goudgele kleur en een dikke, hoge viscositeit. Dan verwacht je wel wat te ruiken en de wijn voldoet helemaal aan dit verwachtingspatroon. Tuttifrutti en krentjes, een enorme lengte in de afdronk, dik en vol, een prachtige concentratie, perziken op sap en caramel. Combineerde grandioos met de Munster kaas, na afloop van de proeverij.

Proefnotities van David Koenen

Geen opmerkingen: