Rob van
Kalmthout brengt witte wijnen op tafel uit 2016. En wat zo leuk is, allemaal
uit eigen kelder. Van wijnboeren die hij bezocht. De vaste lezers weten wel,
daar hou ik van! Kennismaken met de wijnmaker brengt een extra dimensie mee. En
dat merken we meteen aan de ‘petit histoires’ die Rob met ons deelt. Over de
filosoof wijnmaker. Over bezetenheid. Over niet meer wegkomen bij het proeven
omdat passie gedeeld moet worden…
We proeven
blind vier series. En ik merk meteen, het is niet mijn dag. De eerste serie
proef ik drie keer mineraal getypeerde wijnen. Met een wijn waarvan ik denk dat
het chardonnay is… En dan hoor ik Valerie over haar smaakindrukken bij de
eerste wijn. Verdorie, ik check de When wine app, voor een excuus, maar nee,
het is een vruchtdag, een uitstekende dag om te proeven, dus het is écht mijn
dag niet. Enfin, uit de hele avond mijn volstrekt eigenzinnige keuze.
Uit DUITSLAND /
ZWITSERLAND proeven we blind Sylvaner, Gutedel en Petit Arvine.
SYLVANER 2016
MICHAEL TESCHKE Gemaakt van 60
jaar oude stokken. Producent in Rheinhessen. Prachtig mineraal, chardonnay
dacht ik, wat fruitimpressie die ik niet kan thuisbrengen. Hap sap zuren, mooie
rondeur, hangt mooi na. Valerie determineert die fruitimpressie met
sinaasappel, abrikoos, en marsepein met een klein beetje restzoet, smaak iets
minder interessant dan ze verwacht, ook impressie van mango. Weet je, ik neem
mijn hoed af voor deze interessante wijn.
SCHASSELAS /
GUTEDEL 2016 ZIEREISEN
Het wijndomein
ligt dicht bij Bazel. Abrikoos, klein stinkertje, iets hogere zuren, aangenaam.
Annemiek benoemt mooie zuren en ruikt wat petrol. Valerie benoemt eucalyptus,
mint, meloen, honing, milde zuren en lange afdronk.
Mineraal, kleine zwavel impressie, sappig, goed concentraat, veel body.
Ik ben nogal onder de indruk van deze wijn. Leuk van zo’n curieuze druif.
Uit FRANKRIJK
proeven we blind chardonnay, marsanne/rousanne en petit gros manseng en
camaralet.
Gemaakt van petit manseng, gros manseng en camaralet. Lastige wijn en
daarom zo interessant. Ik ruik krentjes, ietwat scherpe aandronk, bitters zijn
dominant, spoelt de hele mond schoon, lijkt tannines te hebben? Drinken we
misschien te jong drinken, wijn met een krasje en daarom heel interessant. Veel
nieuwe impressies met wat lucht: vanille en mocca, snoepkraam, amandelspijs.
Liselotte ruikt gedroogde rozijnen, ananas, merkt een licht oxydatieve toets,
Noël benoemt uitbundige zuren, Willem Jan rijk tropisch fruit en Eric pakt
alles samen met een associatie met Crêpe Suzette.
Uit ITALIË
proeven we blind Verdicchio, Garganega en Sauvignon Blanc.
VERDICCHIO DI
JESI 2016 BUCCI
Een van de meest
ondergewaardeerde wijnen volgens Rob. Liefelijk, sappig, met meer lucht ook
abrikoos, een hap sap terras wijn in de beste zin van het woord. Ik vergeet van
mijn levensdagen de Verdicchio niet die ik bij een lunch dronk op de Piazzo del
Campo in Siena, bij een zonnetje dat alle jonge vrouwen die op het plein zaten
een fotomodel allure gaf. Eric benoemt vanille, appel, kaneel, rozemarijn, fris
strakke smaak, banaan en vrij hoog in alcohol. Willem Jan proeft iets ziltigs,
Gerard prijst de citrustonen.
SAUVIGNON BLANC
2016 KURTATSCH KOFL SUD TIROL
Gerard benoemt
een fonkelende kleur, geel tropisch fruit, stevige bitters en ronde zuren. Ik
vind de wijn ronduit zwoel met een
kruidige toets, mooie balans, goede bitters/zuren. In mijn ogen een fijne wijn
voor bij Aziatisch eten. Eric benoemt bloemen, vanille en bitters.
Uit SPANJE
proeven we witte grenache, macabeu/grenache/xarel-lo en grenache/macabeo.
ABRACADABRA 2016 TROSSOS DEL PRIORAT
Deze witte wijn
van witte grenache en macabeo pakt me helemaal in. Ik ruik Turks fruit, honing,
schitterende geur en balans, goed concentraat. Een krachtpatser met geweldige
mooie balans. Laat ik maar eerlijk zijn: nooit eerder had ik zo’n waardering
voor een wijn uit Priorat. De rode vind ik meestal te aanwezig en te zwaar.
Deze is ook aanwezig, wow, maar op zo’n fijne, gebalanceerde manier. Claartje
proeft hout, tropisch fruit en een iets te zoete aanzet. Maarten proeft een
oxydatieve toon en vooral veel hout. Saskia benoemt leisteen.
Ja, een wat
confronterende proeverij, ik haalde de verschillen er niet zo goed uit. Maar
wel een machtig mooie tweede proeverij van Rob van Kalmthout. Dank!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten