Het kerkje dat op het etiket staat van du Petit Clocher |
Daarna
volgden drie witte wijnen:
Anjou Blanc
domaine de Petit Clocher 2017
Licht
gele wijn, perzik fruit in de neus, veel zuren. Volgens Toos komt deze wijn wel
binnen en is heel mooi. Veel proeverij waren enthousiast.
Angelo Negro Roero
Arneis Serra Lupini, Italie 2018
Met
tropisch fruit in de neus en rozijnen, bittere zuren en een klein zoetje had niemand
in de gaten dat dit een Roero Arneis was. Wijn heeft wel potentie maar is nog
veel te jong. Zit pas net in de fles.
Susana Balbo, signature blend 2017, Mendoza Argentina
Susana Balbo, signature blend 2017, Mendoza Argentina
Gemaakt
van Sauvignon blanc, Semillion en Torrontes druiven. Een heel avontuurlijke
wijn, vond Kees, een wijn die we nooit
drinken. Sering en anijs in de neus, maar door veel te walsen verandert de geur
steeds, zegt Valerie. In de smaak hoog in de zuren en kruidig. De sauvignon blanc
druif werd er wel in herkend. Binnenkort meer van deze wijnmaakster uit
Argentinië.
De
rode wijnen:
Chénas
Cru de Beaujolais 2016, Domaine Matray
Een Cru
de Beaujolais gemaakt van 100% Gamay noir à jus blanc. Een transparant rode
wijn, kersen en pruimen in de neus, fris droog en licht wrang. Volgens Rob van
K ruikt het naar rokerige lijm, heeft bitters en is snel weg. Hans herkent een merkwaardige
rookafwijking. Wederom niet meteen herkend als een beaujolais. Dit komt, volgens
Paul door de irritante Duitse toonzetting die ook in de Beaujolais voorkomt.
Waarschijnlijk zullen we beter moeten opletten bij de lessen van Hans.
Gemaakt van Cabernet
Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Donkerrode wijn, kruiden,
lijm en nog eens lijm, lichte tanines en bitters in de afdronk. Volgens Kees
ook een kelderneus en stoffig. Dit vond Toos wel meevallen maar juist de smaak
viel wat tegen. De meningen waren verdeeld, volgens Willem Jan typisch een
Bordeaux maar volgens Rob met dezelfde proefnotities eerder een Chianti.
50% Cinsault, 20% Cabernet en 30% Shiraz.
Donkerrode wijn, bramen en bessenjam in
de neus. Anijs werd genoemd alsook rozenbottelrozen, rozijnen. Is het een
primitivo? Later zijn veel porevers verbaasd dat ze de Musar niet herkend hebben.
Waarschijnlijk toch te weinig proefervaringen na zo’n lange vakantie. Rob had
deze wijn meegenomen omdat dit de wijn was die hij gedronken had op de eerste
wijnles 25 jaar geleden.
Licht rood, bouillon, kersen, droge tannine.
Veel geuren volgens Saskia, laurier, drop en nog meer… Veel tannine, alles
plakt. Toos was benieuwd of dit een wijn is om meer van te kopen. De meningen
waren verdeeld. Waarschijnlijk moet de wijn nog even liggen.
Diep donkerrood, zelfs een beetje paars.
Bouillon en kersen in de neus en kruiden, mocca, vol body. Velen waren
enthousiast en vonden het een mooie wijn.
Château Boyd Cantenac 1999,
Grand Cru Classe Margaux Bordeaux
In eerste instantie waren de reactie verschrikt van deze
donkerrode wijn. Zijn het natte kranten of is het schimmel dat we ruiken. Er
ontstond een hele discussie of deze wijn wel of geen kurk had. Niet iedereen
rook dit en zelf moet ik zeggen dat het ook steeds minder werd en de wijn werd
steeds mooier. Een heel mooie belegen wijn.
En dan als laatste twee dessertwijnen
Sweigener Sonnenberg 2008 Ortega Auslese
Trocken, weingut Cuntz & cheu Pfalz
Cognackleur, noten en zoete tonen in de neus, in de mond
sherry tonen en weinig zoetjes. Is dit pure wijn of wat is het? Dat was de
vraag. Sherry, rozijnen, citrus… al met al heel erg lekker en bijzonder uit de
Pfalz.
Château Haut Maurin 2005 Cadillac
Deze dessertwijn proeft wel zoet. Mooie dessertwijn van overrijpe, door botrytis aangetaste Sémillon druiven. Cadillac ligt op de rechtoever van de Garonne. Vooral zoet en heeft een licht speels zuurtje. De superlatieven stapelen zich op.
Verslag en proefnotities Annemiek Verweijlen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten