zondag 20 januari 2019

Andalusië: maak plaats in de kelder voor enkele mooie flessen

De hoogst gelegen wijngaarden van Europa
Je brengt enkele doosjes wijn mee uit Spanje. En dat loopt uit de hand. Het verhaal van Nelleke en Dick. Zij besluiten om kleine familiebodega’s te gaan vertegenwoordigen in België en Nederland. Claartje Grielis koos als thema Andalusië. Nelleke en Dick zijn dan informatiebronnen van goud. Het zijn sympathieke mensen, écht geïnteresseerd in de meningen over de wijn. En ruimte latend voor verschil in opvattingen. Da’s nog lastig genoeg hoor. Want wie achtergronden kent van de wijn, wie de maker kent of wie simpelweg de wijn op tafel zet, is gevoelig voor kritiek. Dat kennen we van onze proeverijen.

Dick zei: vroeger was je blij als je een écht goede wijn aantrof onder de wijnen uit Granada, nú is het opmerkelijk als je een slechte treft… De kennis over wijnmaken verbetert en de technische mogelijkheden ook. Geweldig als je de kwaliteit van de wijnen uit die opkomende gebieden onder de aandacht mag brengen. Want dat is best missionarissenwerk. Het zijn immers geen gladde en gepolijste wijnen. Het zijn wijnen met karakter, wijnen van autochtone en obscure druiven. Wijnen met rafelrandjes. Laat ik dat nou net écht leuke wijnen vinden! Neem de indrinker. 

Veleta Sparkling Mist bianco brut nature
Veleta is een van de toppen in het Sierra Navada gebergte. 24 maanden sur lattes. De wijnkleur oogt opmerkelijk ontwikkeld. Veel mousse in het glas. Een wat kleine neus vond ik, met impressies van gist. Het is vooral; de wat oxydatieve afdronk die de wijn voor mij inneemt, duidelijk niet middle of the road, heel interessante gastronomische wijn. Gemaakt van de Vijiriega druif (80%) en chardonnay (20%). De Vijiriega druif was bijna ooit verdwenen, schrijft Jancis Robinson in haar Winegrapes. De druif stond zo’n tien jaar geleden toch nog op 473 hectares aangeplant. Zowel in Granada als op de Canarische eilanden. De mousserende wijn vind ik een klasse beter dan de stille wijn van de druif. 

Vino Nuevo d Tinaja LA PRIMILLA Lagar la Prima Montilla-Moriles
Hierin ook weer die oxydatieve toon die de wijn zo interessant maakt. Bescheiden geur. Volle aandronk. Oxydatief. Amandelen. Mooie bitters, goed concentraat. Voor mij echt een eetwijn. HansL ruikt wat spiritustonen, hij noemt de wijn ontoegeeflijk en authentiek. De wijn is gemaakt van Pedro Ximenes en Monte Pila, droog gevinifieerd. Heel interessant bij mooie gerechten. 

Ariyanas Tinto 2016 100% petit verdot
Altijd een belevenis, 100% petit verdot proeven. Zo zeldzaam dat we het bij het determineren van de blind geproefde wijn nauwelijks horen als suggestie. Paarse rand. Donkere kleur. Rubber geur, heel rijk. Ik vind het een complexe geur, heel aantrekkelijk om steeds nieuwe tonen te ontdekken: naaldbos en champignons. Piepjong. Voor Gerard net iets te veel zuren, hij benoemt ook zure kersen. 
 
In Granada zijn de ezels uiterst nuttig bij de oogst
Garcia de Verdevique 2011
Crianza gemaakt van tempranillo, syrah en cabernet sauvignon. We zien hoe de oogst plaatsvindt in een van de hoogste wijngaarden van Europa met… ezels. Fijne commentaren van de proevers. Valerie: mooi gestoofd fruit en goed verweven hout, Paul: warm, stevig en vol, Rob: veel fraicheur en rijk. Mijn aantekeningen: bospaddestoelen, kruiden, een eaux de vie associatie. De wijn is wat boers, ruikt naar stal en oud hout, hele pittige smaak. 
 
Werk in de wijngaard
Señoro de Nevada Oro 2014, Granada
Van deze wijn van syrah en cabernet sauvignon ben ik het meest onder de indruk. Diepzwarte kleur, prachtige geur met morelkers en chocolade. Duidelijk ook mint. De smaak is rijk en stevig, maar ook heel fris en met rondeur. Berry is het er mee eens: zwarte bes, runderbouillon en chocolade in de geur, fraaie zuren voor in de smaak. De wijn kreeg 11 maanden houtrijping op nieuwe Franse wijnvaten. 

Veleta Privilegio Reserva 2011 Granada
Gemaakt van tempranillo en graciano met maar liefst 24 maanden rijping op Amerikaans en Frans eiken vaten. Diepzwarte kleur en dan een duidelijk stinkertje, bouillongeur ook. De wijn is zeven jaar oud, maar het voelt voor mij als een kindermoordje, dit gaat zich nog mooier ontwikkelen. Mocca in de geur, veel hout en vanille. Eric benoemt koffie, mocca, caramel. Berry ruikt teer, rubber, lijm, kers en laurier. Een enorme fruitbak, aldus Berry. 

Veleta Don Miquel vino tinot dulce naturel
Van de drie dessertwijnen die we proeven spreekt deze mij het meeste aan. Gemaakt van cabernet sauvignon en merlot. Best apart, want we proeven meestal dessertwijnen van andere druiven. Eric noemt de wijn frisser en leuker dan de andere. Annemiek benoemt de geur als pittig en prijst de balans tussen zoet en zuur. Mijn aantekeningen: erg fraai! Complexe geur en smaak, mocca en cacao, veel concentraat. 

Het is hartstikke leuk, Claartje, dat we met deze proeverij onze blik verbreden; Andalusië is veel meer dan alleen sherry en Malaga dessertwijnen. Bedankt Nelleke en Dick.

Geen opmerkingen: