zondag 11 maart 2012

Eén wijngaard, Monzinger Halenberg, horizontaal, verticaal en diagonaal geproefd

Wijnaffiche
De conclusie is evident: Hans Lodewijkx is ziek. Hij heeft wijngekte. De enige ziekte die voor proevers nastrevenswaardig is. Als je geluk hebt, voor partners zelfs te begrijpen. Wekenlang werkt Hans een proeverij idee uit. Snuffelend in de wijnkast. Surfend op internet. Zoekend in winkels. Hij besluit dat wijnboekjes kennis onvoldoende is. Het gaat kriebelen. Een idee vat post. Misschien zelfs een slapeloos nachtje. De ziekte manifesteert zich in het voornemen om óók nog ter voorbereiding ter plekke polshoogte te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. En zo belandt Hans enkele uren aan de keukentafel van Pa Werner Schönleber.  De proevers van de Brabantse Wijnsociëteit hebben daar plezier van. We krijgen zestien (!) pagina’s documentatie. En verhalen natuurlijk. Om nog te zwijgen van mooie foto’s. Het concept van de proeverij is één wijngaard horizontaal, verticaal en diagonaal proeven. De keuze is Monzinger Halenberg, een juweel uit de Nahe. We proeven twee Duitse topdomeinen:  Emrich-Schönleber en Schäfer-Fröhlich. De GG wijnen proeven we blind.   
Halenberg
De kleinste wijngaard in Monzingen is met riesling beplant. Het grootste deel van de wijngaard behoort toe aan domein Emrich-Schönleber. De hellingen zijn tot 70% scherp en gericht op het zuiden. De bodem bestaat uit blauwe leisteen en kwartsiet. De druiven moeten zomers hun stinkende best doen om voldoende water te krijgen. De druiven blijven door de bank genomen klein en ontwikkelen – volgens het huis – een bijzonder aroma. In Halenberg komt een mineraal karakter naar voren. Ook zijn aroma’s te ontdekken als rijpe grapefruit en tropisch fruit. Naarmate de wijnen meer gerijpt zijn, ontwikkelen zich kruidige tonen.

We proeven twee series trocken, drie series Grosses Gewachs (2009, 2008 en 2007), een serie spätleses en tot slot ausleses en een trockenbeerenauslese. Voorwaar: een droom van een proefavond. 
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2010 Riesling Trocken
De eerste wijn in het glas, je ruikt en weet meteen: hmmm, lekker. Loepzuivere wijn, licht mineralig, granny Smith in optima forma in de frisse  neus, goede body en pittige zuren. Een hier-mag-je-me-mee-wakker-maken-wijn.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Trocken
Twee jaar ouder, wat doet dat met de wijn? In dit glas springen de mineralen het glas uit, ik ruik ook peer, appel en wat kruisbes. Fijne zuren heeft dit glas en een prettige rondeur met veel mineralen. Paul ruikt zelfs wat honing op de achtergrond.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Grosses Gewächs
Hartendiefje van Hans. Ronald ruikt kruiden, peer, abrikoos en mineraal/vuursteen. Zelf valt mijn de viooltjes neus op (mooi!), flink concentraat in dit glas, een strakke wijn met een pietsie zoet dat altijd veel charme geeft, goede balans en de wijn hangt mooi lang na. WA 96 punten, IWS 95 punten, Jancis Robinson 19+/20, drinkbaar tot 2026.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Grosses Gewächs
Stallucht, kruiden, appel en ananas. Ik ruik ook een impressie van zoete uit en goût de petrol. Strakke wijn met flink concentraat, enorm veel power en een vage ijzerimpressie. ES en SF scoren wat mij betreft gelijk in deze serie. WA 93 punten, drinkbaar tot 2026.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Grosses Gewächs
Peer en jasmijn, want mint en petrol. Verfijnde wijn, meer ingetogen dan SF, goede zuren, hangt mooi na, iets meer elegantie dan de volgende wijn. WA 94 punten, drinkbaar tot 2020.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Grosses Gewächs
De wijn van mijn voorkeur in de 2008 serie. Dat komt door een ongelofelijk expressieve neus! Rijke wijn met mineralen, florale tonen en wat ananas. In de aanzet een zoetje dat de wijn een verleidelijke rondeur geeft. Geweldig mooie balans. Conclusie: drink deze wijn en ervaar een wijn waarmee je je rijk voelt!
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2007 Riesling Grosses Gewächs
Bij de 2007 gaf ik persoonlijk de voorkeur aan deze wijn. Peter vdE ruikt citrus en honing en wat petrol. Een fruitbom zegt Kees. Ik ruik een klein stinkertje en veel peer, in de wijn zit een mooi ontwikkeld zoetje en erg goede balans. Een harmonieus glas wijn.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2007 Riesling Grosses Gewächs
Hartendiefje van Hans. Meloen, peer en citrus noemt Peter vdE. In dit glas ruik ik zelf weinig, het lijkt wel alsof de wijn gesloten is. Later op de avond ruik ik vooral perzik. Een robuust-strakke wijn, harmonieus en met een bittertje in de afdronk. WA 93 punten.
De twee spätlese wijnen vond ik allebei wondermooi, ik zou geen keuze tussen de twee domeinen kunnen maken.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Spätlese
Adam merkt een honingsmaak op, Kees ruikt een boslucht, Ronald exotische geuren. Een complexe neus. Zelf ruik ik iets van salmiak en brandnetel. Expressieve neus met rijk concentraat, de wijn hangt lekker na en heeft een enorm mooie harmonie. Dit is een traktatiefles, schitterend aperitief. WS 92 punten.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Spätlese
Toos ruikt lychees, Ronald wat appel. Mijn dominante associatie is peer, gevolgd door een goede balans, prachtig zelfs, hele mooie zuren en veel verfijning. Deze wijn is een afgewogen geheel. Een wijn om de aankomende lente mee te vieren. WA 93 punten.
Steile hellingen op de Halenberg
Na de proeverij had ik een moeilijk te beschrijven gevoel. Misschien wilde mijn brein een winnaar, maar die is er niet. Beide huizen zijn ongelofelijk goed. De Emrich-Schönleber 2008 Grosses Gewachs maakte diepe indruk bij mij op de werkavond, waar hij domineerde naast een witte Puglia uit Italië. Toen scoorde ik de wijn hoger dan deze avond. Dat werkt ook wat verwarrend in die grijze cellen daarboven. Daaruit kunnen we leren dat werkelijk ieder van de wijnen op tafel in een andere context een hoogtepunt van de avond kan vormen. Dat is afhankelijk van wat er naast staat, wellicht met wie je drinkt.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Auslese Goldkapsel
De Goldkapsel is gebotteld in halve flesjes. De druiven komen van een perceel dat ligt naast het perceel waar de ‘gewone’ auslese en de trockenbeerenauslese is geoogst. Gemaakt van rijpe en voor het merendeel gebotrytriseerde druiven. In de ingetogen neus is honing evident, alsmede Turks fruit. De smaak is zéér geconcentreerd. Overduidelijk een feest-flesje. We krijgen nog even discussie over de prijzen. Voor twee halfjes Goldkapsel koop je vijf halfjes van de ‘gewone’ auslese. Ik zou die het liefst kopen met het oog op prijs/kwaliteit en dan lang wegleggen, aldus Hans.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Trockenbeerenauslese
Hartendiefje van Hans. Wijnschrijvers geven deze wijn tot 50 jaar. Maar dan moet je voor de kleinkinderen wel van de luttele flesjes afblijven die je hebt kunnen bemachtigen. Als ik de documentatie op het internet goed interpreteer zijn hier zo’n 120 halve flessen van gemaakt. Er werd gestart met 100 liter most, die uiteindelijk resulteren in 40 liter geconcentreerde wijn.  In dat licht bezien is de exorbitante prijs voor een half flesje (vergelijk met prijsniveau Château d’Yquem) helemaal zo gek niet meer. Lezers, dit is pure nectar. Het is pas maart, maar ik weet nu al dat dit één van de mooiste wijnen is die ik 2012 zal drinken. De proevers noemen rabarber in de neus, honing, lychees, pecannoten, amandelen, ananas, marsepein  en balsamico azijn. Proefnotitie: allereerst drie ***-sterren wijn, mijn maximum. Honing en botytrisconcentraat in de neus die ook een perzik explosie geeft. Pure nectar met een schitterende balans. WA 98 punten, IWS 98 punten.
Bijzondere memorabele avond.

Geen opmerkingen: