zaterdag 11 februari 2012

Werkavond: tombola van trouvailles

Wijnaffiche
Als iedereen een fles meeneemt… krijg je een ware tombola van trouvailles. Het leverde al vele mooie avonden op. Maar deze avond viel niet mee. Er stonden wat ongelukkige combinaties en ook wijnen die niet presteerden. Het leverde mij een twijfelachtig compliment op van onze proefkampioen: “Jouw aantekeningen zijn prima, ze kloppen. Maar je hebt ze bij de verkeerde wijnen…” Yes Sir, wijnhumor. En zo kregen we ook nog discussie over technisch proeven. Hoe dan ook, er stonden uitermate mooie wijnen, hieronder de mooiste en opvallendste.
Sancerre Rosé 2005, Henri Bourgeois
In de zuivere neus veel fruit en een framboos-impressie, elegante smaak, finesse en verfijnd. Geweldig mooie balans en lange afdronk. Dit is een klassewijn, feestje om te drinken.
Château Haut Sarthes 2009, Montravel
Geelgouden kleur, erg mooie neus met veel verschillende impressies, zoals tropisch fruit, ananas, peer en meloen. Ook wat lichte bloemetjes. Zachte rondeur in de smaak, een lekker glas met een fraai bittertje.
Emrich-Schönleber, Halenberg Riesling 2009 Grosses Gewachs
De mooiste witte wijn van de avond. In de neus geconfijt fruit, peer en een mineraal. Goede zuren en een uitstekende balans, harmonieuze wijn, verfijnd en met rijk concentraat.
Etcetera 2009, Alentejano, Portugal
Deze Portugese wijn is de verrassing van de werkavond. Gemaakt van alfrocheiro, trincadeira en alicante bouchet. Donkerrobijnrode kleur, bijna ondoorzichtig. Neus met tijm en mintchocolade. De wijn komt zwoel binnen, heeft bodybuilder spieren en veel smaak, heel rijk. Met deze wijn doe je veel mensen een plezier, mooi versmolten hout, stoofpotjeswijn.

Tiefenbrunner Pinot Nero 2007, Riserva, Alto Adige
Caramelneus, overduidelijk pinot noir, ook ceder, vanille, koffie en een stalimpressie. Charmeur met een goede balans, rondeur en prima balans. Goed uitgebalanceerde elegante wijn.

Château Yon-Figeac 2001, Saint Emilion Grand Cru Classé
Doffe kleur, de neus roept allerlei ervaringen op, van paprika tot stalneus, van asbakken tot kruiden en rood fruit. Ik vind de neus wel erg fraai, met tabak, mocca en laurier, de smaak daarentegen is ontoegeeflijk, boers ook. Al met al een heel interessante wijn, die met rijpen wellicht nog mooier zal worden en iets van die barsheid verliest.

Schäfer-Fröhlich, Bockenauer Riesling 2009, Kabinett, Nahe

Grapefruit-achtige frisheid, viefe wijn, evenwichtig, opwekkend en levendig. Goede balans.
In de rechterkolom van de website staat het nieuwe programma. Veelbelovend.

Geen opmerkingen: