zaterdag 26 november 2011

Provence met piraten: deze wijn moet nog rijpen, yeah right!

Mijn eigen proeverij, altijd leuk, ik leef er lang naar toe en ben maanden aan het voorbereiden. In het voorjaar kreeg ik de gedachte om een Provenceproeverij te houden. Daarna lekker snuffelen, aankopen, voorproeven. We proeven de beste Rosé van het Jaar als indrinker (Pink Floyd 2009, Château Miraval, Côtes de Provence Rosé) en twee referentiewijnen (een wat klassieke: Domaine Barthès 2005, Bandol en een meer moderne: Château du Galoupet 2008, Cuvee Equipage, Côtes de Provence). Daarna komen drie series met steeds een piraat. Als liefhebber van belegen wijnen klinken de commentaren op een wijn in de laatste serie mij als muziek in de oren. Deze wijn moet nog rijpen… Yeah Right. Niemand kent de jaargang van de geblindeerde fles. 1993, achttien jaar oud. Waar ik met mijn voorkeur voor gerijpte wijnen nog wel eens honend commentaar krijg, maak ik nu – finest hour - een lange neus. Alleen denkbeeldig natuurlijk.


Domaine de la Vivonne 1993 Bandol
Eerlijk is eerlijk, ook in mijn aantekeningen zie ik ‘nog altijd iets ontoegeeflijks’. Maar ook: nu afgerond/gerijpt, morelkers in de neus, vage turfimpressie en veel elegantie. Nello geeft in de serie gerijpte wijnen de voorkeur aan deze wijn die hij elegant noemt, Bertram typeert de wijn als ‘elegante kracht’. Gerard roemt de goede balans en zegt ‘superwijn’. Mijn ontoegeeflijke toon noemt HansvdH bekkentrekkend. Opmerkelijk glas van 100% mourvedre.
Domaine Tempier 2002 Bandol
Domaine Tempier behoort sinds 1843 aan de familie Peyraud. De gepassioneerde Lucien ontdekte de rijkdom en kracht van de toen vrijwel vergeten mourvèdre druif. Als voorvechter maakte hij zich sterk voor een eigen AOC Bandol, die in 1941 is toegekend en waar deze druif werd opgenomen. Domaine Tempier krijgt daarna wereldfaam. Sinds 2000 is Daniel Ravier (ex Domaine Ott) regisseur van Domaine Tempier. Hij geeft een eigen impuls aan de bestaande klassieke stijl. De productie bestaat voor 68 % uit rode wijnen, 29 % uit rosé en 3 % uit wit. Meestal worden de Mourvedre druiven voor een klein deel aangevuld met Grenache en Cinsault. Op Tempier wordt biologisch gewerkt, zonder pesticiden of onkruidverdelgers. Lage rendementen van 28-30 hl/ha en volledige ontsteling. De wijn rijpt ongeveer 30 maanden in grote houten foudres, botteling zonder klaring of filtering aan de hand van de maanstand. Toos zegt dat de wijn mooi is uitgerijpt, Gerard geeft de wijn echter nog toekomst. Hij proeft tabak en kersen. Kees noemt de wijn zwoel met kenmerkende bessige tonen. In mijn aantekeningen staat kruidig met perfecte balans.

Domaine Richeaume 2007 Cuvee Tradition, Côtes de Provence
Gemaakt van 50% cabernet-sauvignon, 40% grenache, 10% syrah, biologisch gemaakt. De wijn proeft streng, klein stinkertje in de neus, duidelijk een heel serieus glas wijn met een goede balans, rondeur, heel aangenaam. Berry ruikt cederhout en kers, florale tonen en leer, prettige zuren. Adam noemt zwart fruit, koffie en leer, de wijn hangt opmerkelijk lang na. Paul ziet de wijn aan voor de piraat (“uit Bordeaux”), en dat is gezien de hoge component cabernet-sauvignon best te verklaren. Klassiek glas.

Domaine du Jas d’Esclans 2007 Cuvee du Loup, Côtes de Provence
Deze wijn komt van 80% syrah en 20% grenache. Opbrengst van 30 hl./ha. De bodem bestaat uit rode gres, kalk, leem en kiezel. Biologische wijn. Een volle ronde wijn, zegt Noël. Toffee, tijm, thee, kruidig, zegt Berry. Ik heb nog nooit zó duidelijk laurierdrop geproefd, zegt Adam, die ook mint determineert. Ik ben liefhebber van dit glas, dat zich kenmerkt door een zekere fluwelige toets, veel rondeur en uitermate aangenaam om te proeven. Heeft ook elegantie.

Domaine La Courtade 2007 Cuvee L’Alycastre, Côtes de Provence
Gemaakt van grenache, syrah en mourvèdre. Domaine de la Courtade ligt op het eiland Porquerolles, het grootste van een groep van drie kleine eilandjes voor de kust van de Provence. De stokken waar deze wijn van is gemaakt zijn gemiddeld 13 jaar oud, de opbrengst ligt tussen 40 en 45 hl/ha. Deze cuvee is gemaakt om max. 5 jaar te bewaren. Ik vind dit een grote verrassing, door een lichtvoetige maar o zo expressieve neus, rijk, stinkertje, lekker! De smaak is prettig met veel rondeur. Claartje noemt de wijn vol, ze ruikt vanillehout, chocolade en sinaasappel in de neus. Martin bevalt de wijn goed, lekker fris. Rob noemt het glas intrigerend, hij heeft een spätburgunder associatie en dat is goed te snappen door de expressieve neus.  Trouvaille.

Drie piraten staan op tafel, naast Château Belle-Vue 2001 Haut Medoc (stoere wijn met mocca, chocolade en drop, rozen in de neus, uitgerijpt met milde bitters) de volgende wijnen.
Atalaya 2007, Almansa, Spanje
Gemaakt van monastrell (= mourvedre), garnacha, tintorera e.a. Acht maanden rijping op Amerikaans en Frans eiken. Een port-achtige neus, zegt Rob, die stallucht en koffie ruikt. Paul noemt vlierbessen. Tikje stroef nog, zegt Claartje, die een duidelijke rooksmaak determineert. De neus heeft een stinkertje staat in mijn aantekeningen, carameltonen en als geheel een aangenaam glas. 91 Parker punten en 88 Peñin punten.
Juan Gil Silver Label 2008, Jumilla
Deze Spaanse wijn is gemaakt van 100% mourvedre. In de Proefschrift competitie ontving deze wijn de Prix de Sommelier. Afkomstig van 40 jaar oude wijngaarden. 12 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. Te jong nog, oordeelt Berry, die prettige zuren noemt en een neus met een stinkertje, kruiden en leer. Rob ruikt veel kersen. Adam roemt de mooie balans. De neus is vettig, de smaak droppig met een mooi zuurtje, aldus Noël. Superwijn zegt Toos. Mon Cherie kersen staat in mijn aantekeningen, lekkere wijn met verfijnd bitter in de afdronk. 92 Peñin punten.
Provence heeft veel te bieden, heerlijke doordrinkbare zomerwijnen. Maar dus ook wijnen waarvan het de moeite waard is ze vijf, acht, tien jaar weg te stoppen in de kelder en ze te laten rijpen tot rijke en complexe pareltjes.

Geen opmerkingen: