zondag 10 juli 2011

Rioja is garantie voor vloeibaar geluk ondanks “wijnen die hun best niet doen”


Sleutel naar vloeibaar geluk: Rioja
Claartje Grielis geeft als thema Spanje aan de proeverij, maar we proeven vooral Rioja of wijnen die door Rioja huizen zijn gemaakt. “De laatste avond van het proefseizoen moet niet te moeilijk zijn”, zegt Claartje. Na de proeverij in april is dit de tweede avond van het seizoen dat we volledig in onze sas kunnen zijn met Rioja: deze wijn in het glas is een sleutel naar vloeibaar geluk. Claartje heeft zich grondig voorbereid; ze bezocht de huizen die we proeven. Ook voor de wijnliefhebbers met een liefhebberskelder zijn deze wijnen uiterst koopwaardig. De toppers zijn met zekerheid geweldige wijnen voor de komende tien á twintig jaar. Na een aantrekkelijke Bodegas Raventos i Blanc Cava Brut l’Herue 2008 proeven we in de eerste serie onder meer de volgende witte wijnen.
Rueda Sauvignon 2010, Herederos del Marques de Riscal
Expressieve  neus met kruisbes, mandarijn, passiefruit en gember, lekker fruitig. Harmonieuze wijn met goede balans en prettig rinse zuren.
Finca Montico 2009, Herederos del Marques de Riscal
Gemaakt van 100% verdejo, neus met ananas, wat citroen, vanilletonen, boter. Ook impressie van winegums. Smaak met frisse zuren en lekkere rondeur.
In de volgende serie proeven we alleen witte Rioja. Dit zijn wijnen die hun best niet lijken te doen, zegt Richard. Dat is mooi gezegd. De witte Rioja’s heb ik niet eerder zo puntig en kenmerkend horen typeren. Want deze wijnen verdelen de proevers in amechtige liefhebbers en pruttelende mopperaars. Zoals altijd proeven we blind en dan is de onthulling verrassend. Waar de één dit een prachtige gastronomische wijn noemt, zegt de ander vooral een bak stopverf in de mond te proeven. Liefhebberswijnen dus, wijnen die zich niet gemakkelijk geven, die je moet leren kennen en die vind ik altijd intrigerend.


Viña Gravonia Crianza 1999, R. Lopez de Heredia Viña Tondonia
Deze witte wijn is gemaakt van 100% viura (elders in Spanje maccabeo genoemd). Oud goud van kleur. Complexe neus met gember, sinaasappelschil, rabarberimpressies en mineralen. Sappige smaak met rondeur, goede zuren zitten er in dit levendig glas wijn die vier jaren is gerijpt op houten vaten.
Viña Tondonia Reserva 1990, R. Lopez de Heredia Viña Tondonia
90% viura, aangevuld met malvasia. Oud gouden kleur. Neus met mineralen, kruidnageltonen en ook een mufje. Rob ruikt noten en honing. Hans L. noemt de wijn in deze serie het meest elegant. Ik proef duidelijke rondeur en ook een zwoele toon. De wijn heeft maar liefst 6 jaar op houten fusten gerijpt, maar dat hout is geweldig mooi geïntegreerd.
Viña Tondonia Reserva 1987, R. Lopez de Heredia Viña Tondonia
85% viura, 15% malvasia. Oud gouden kleur. Van de drie witte wijnen geniet deze mijn voorkeur. Fruit ruik ik in de neus, die ook impressies heeft van olijf, mandarijnen en Turks fruit. Hans L. benoemt ook de tegenstrijdigheid: je denkt eerst, de wijn stinkt. En denkt dan: nee toch niet. De wijn heeft te veel zuren. En dan toch: nee, het zijn lekkere zuren. Richard benoemt bloemen, walnoten, nootmuskaat en balsamicozuren. De wijn is sappig en heeft een extreem mooie balans. Ik zie in mijn aantekeningen: een tikje vettig, een stevige kerel, mooi nahangende bitters, wat boter. Gastronomische wijn.  Hartendief van Claartje. Vier jaar gerijpt op houten vaten.  

Hotel Marques de Riscal van de architect Frank Ghery

In de volgende rode serie proeven we naast een reserva twee bijzondere cuvees.
Marques de Riscal 2006 Reserva
Gemaakt van 100% tempranillo, rijping op Amerikaans eiken. Ontwikkelde kleur met een hele rijke geur, voor mij framboos. Voor anderen Arabische gom, zwart fruit, stal en zelfs wat truffel. Sappige wijn met rondeur in de mond, erg mooi glas wijn. Vief en streng tegelijkertijd. 91 Penin punten.
Marques de Riscal 2006 Finca Torrerra
Gemaakt van 90% tempranillo en 10% graciano. Tja, deze wijn is een stuk kostbaarder dan de vorige, krijgt 94 Penin punten, maar… kan mij niet bekoren. In de neus ruiken we bij het proeven tabak, koffie, peper, kersen, rozijnen. Zelf moet ik meteen denken aan het zoet van een snoepjeswinkel. De smaak is voor mij ‘te gemaakt’, te veel associaties met de Nieuwe Wereld. Warm, maar ook ontoegeeflijk in de mond.
Marques de Riscal 2001 Gran Reserva 150e aniversario
Hartendiefje van Claartje. 80% tempranillo, 10% graziano, 10% mazuelo. Gemaakt van 40 jaar oude stokken, handmatige oogst en selectie, 2 tot 3 jaar houtrijping. Goed ingekapseld hout, elegante neus met vanille en laurier, potloodslijpsel, koffie en een prettige strengheid. In de smaak zet die strengheid door, goede balans en opnieuw die indrukmakende elegantie. Fraai!
Viña Tondonia 2001 Reserva, R. Lopez de Heredia Viña Tondonia
75% tempranillo, 15% garnacho, 10% mazuelo en graciano. De wijn heeft zes jaar rijping op hout achter de rug. Voor mij is dit de mooiste wijn van de avond. Typisch zo’n wijn waar ik van onder de indruk ben, ik geef de meeste *-sterretjes van de avond, maar mijn aantekeningen  schieten qua beschrijving nogal tekort. Kreupelhout in de neus, zéér verfijnde wijn, vrouwelijke en elegant, schitterende balans! Nello noemt dit een ‘spannende’ wijn.

Mas Estela Moscatel 2005 Moscatel de Alejandria
Een dessertwijn die nergens de logheid heeft die sommige dessertwijnen soms karakteriseert. Oud goud qua kleur. Perzik en rozijntjes in de neus, volstrekt mooie balans, zoet en verfijnd, levendige wijn met een uitstekende balans én vrouwelijke finesse. Fijne uitdrinker.

Geen opmerkingen: