maandag 6 juni 2011

De kunst van het blenden

Wijngaard Burgenland
Wil Vennix presenteert zijn proeverij Roten Gesamtkunstwerken via een beamer. Een primeur voor de sociëteit, zegt Paul Heemskerk. De proeverij is voorzien van uitstekende documentatie. De flessen in deze proeverij zijn uitsluitend cuvées. Een mooie cuvée is een assemblage opgebouwd uit verschillende aroma’s: fruitige aroma’s (inheems, uitheems fruit), florale aroma’s (bloemen, bloesem), vegetarische/plantaardige aroma’s (stal, gras, kool), kruidige aroma’s (specerijen), gecarameliseerde / gerookte aroma’s (hout, rook) en de bodem /microbiologische aroma’s (mineralen, gist, benzine). Wil toont aan wat de kunst van het blenden doet en wat het effect van de keuzes van de wijnmaker ("mélangeur") op de uiteindelijke wijn is.

Hoffmann Sekt Brut 2001, Burgenland
De inleidende bubbel is voor mij een van de mooiste wijnen van de avond. Hij heeft een serieuze neus, met wat groene kruiden, mineraal en een aantal rijpingscomponenten als hooi en iets vettigs. De mousse is kort, maar dat geeft niet. Een zuivere bubbel, met mooie zuren, grapefruit bittertjes en vulling, zonder het plak zoetje waar steeds meer bubbels last van hebben. Een klassiek gemaakte mousserende wijn van Welschriesling en Scheurebe.Schöfmann Aconit 2007, Niederösterreich/Weinviertel
Een elegante expressie van Pinot noir met, tja, wat is het. De neus geeft stal, bosgrond en stuivend mineraal. Een klassieke neus zou je het kunnen noemen. Gevolgd door een sappige aanzet, met vrij hoge zuren, veel sap, kersen en een medium vulling. Weer typisch Pinot noir, maar met iets erbij. Peper in de afdronk, veel finesse, niet op het fruit gemaakt. Het blijkt een blend van inderdaad Pinot noir, maar met zowel St Laurent als Zweigelt.

Gsellmann & Hans Heideboden 2007, Burgenland
Een blend van Zweigelt, Blaufränkisch en Merlot. Een vriendelijke neus van bessensap, munt, wat specerijen en leer wordt opgevolgd door een erg mooie structuur. Wat ingehouden, maar erg sappig met een duidelijke kern van spanning. Erg mooie tannines ook.

Pöckl Solo Rosso 2008, Burgenland
In dit glas komt de vuursteen en een bijna stuivend mineraal karakter je tegemoet. Dit wordt in eerste instantie vooral aangevuld door een stal-neus, maar wat later komt de wijn echt los en toont hij zijn karakter. Deze wijn heeft duidelijk nog wat tijd nodig (decanteren zal ook zeker helpen). De structuur is wederom erg sappig, met een hele mooie kern van rijpe tannines. De smaak doet wat aan wierrook denken, met mooi fruit.. Blend van elk 1/3 Blaufränkisch, Pinot noir en Zweigelt. Een heel intrigerend glas dat het verdient om bewust gedronken te worden.

Hillinger Hillside 2007, Burgenland
De top-cuvee van Leo Hillinger is een bijzondere wijn, vooral voor wat de blend betreft: 70% Syrah, aangevuld met 20% Blaufränkisch en 10% Merlot. Een aparte combinatie, maar een die werkt. Twintig maanden houtrijping. De neus is intrigerend: heel kruidig met rozemarijn, hout, veel fruit (oa Mon Cherie kersen) en het typische berg-bittertje Underberg. In de smaak zet die kruidenbitter impressie door, maar netjes in balans met veel vulling, een zachte aanzet en levendige zuren. Een intrigerende wijn met een lange afdronk.

Scheiblhofer Erich Legends 2007, Burgenland
Ook hier een bijzondere cuvée. Een combinatie die we vaak zien, maar met mooie uitwerking. Het is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. In de neus vind je een rokerige impressie, met bessen en thijm. Een vlezig-zoete toets doet aan een goede Bolognese denken. In de smaak erg zacht, met veel vulling en rokerige wierrook impressies. De nasmaak is iets scherp, maar lang en opnieuw met prachtig ronde tannines.

Wat bij alle geproefde wijnen opvalt is de sappigheid, ook in de meer geconcentreerde wijnen. Nergens is er in de valkuil van over-extractie getrapt. Ook het tannine-beheer is erg mooi en zuiver; mooi rijp, en nergens té. Oostenrijk blijkt voor rood een goede bestemming, Wil Vennix een uitstekende gids.

Verslag en proefnotities Richard van Oorschot

1 opmerking:

Wil H.A. Vennix zei

Belangstellenden kunnen de gehele presentatie met de gegevens van alle geproefde wijnen ontvangen.
Stuur een e-mail naar wilvennix@home.nl