zaterdag 21 mei 2011

Vino Nobile de Montepulciano met Fred Nijhuis

“Ik wil wijn drinken, niet alleen toppers proeven op wijnproeverijen om daarna zin te krijgen in een biertje”, zegt wijnschrijver Fred Nijhuis. Dat valt natuurlijk in goede aarde bij de liefhebbers van de Brabantse Wijnsociëteit, het enige gezelschap van liefhebbers in ons land dat al 31 jaar lang wekelijks proeft.  Fred toonde zich een prima ambassadeur van Vino Nobile de Montepulciano, hij zegt: “Er moet spanning in een wijn zitten”. Op een enkeling na voldoen de twaalf wijnen die we proeven aan dit criterium. De streek van de Vino Nobile heeft een wat rustiger ontwikkeling achter de rug dan Montalcino dat een onstuimige groei van producenten laat zien. Mooie verschillen tussen de producenten, “daarom is het wat wonderlijk dat op een wijnkaart in restaurants ons land soms maar één Vino Nobile de Montepulciano staat”, aldus Fred die uitvoerig vertelde over de D.O.P. classificatie. We proeven drie varianten vanavond: de Rosso krijgt 6 maanden houtrijping, Vino Nobile 2 jaar en Riservas 3 jaar.
Graciano della Seta 2009, Rosso de Montalcino
Wijn van een huis dat werkt in de traditionele stijl. Deze liefelijke lichtorde wijn met een bescheiden neus van wat licht zomerfruit en een toets van zoethout is sappig met hoge zuren, frivool en energiek. Een heerlijk glas om onbezorgd te drinken in de zomermaanden. De wijn zal het goed doen op het terras én is een fraaie wegbereider voor meer geconcentreerde rode wijnen.

Graciano della Seta 2008, Vino Nobile de Montepulciano
Dit is zijn grote broer. Tikje stoffig in de neus. De neus zit ook dicht, aldus Richard. Noël roemt het evenwicht in de wijn. De smaak is soepel en elegant, duidelijk een klasse hoger dan de Rosso. Elegantie typeert de wijn, die goed doordrinkbaar is.
Triacca 2008, Vino Nobile de Montepulciano
De producent werkt zoveel mogelijk biologisch. De kleur heeft dakpannenbruine tinten, vooral langs de rand. Een bescheiden neus, Toos ruikt drop en laurier. De wijn komt lichtvoetig in de mond, zachte fruittonen. De meningen over deze wijn lopen enigszins uiteen, altijd goed voor discussie. Enkele proevers vinden deze wijn wat eendimensionaal. Richard noemt de neus ook ingetogen, maar constateert dat de wijn steeds méér blijft geven als hij langer in het glas walst. En dat is natuurlijk een goed teken. De wijn combineert elegantie en structuur. Wie er wat moeite voor wil doen, treft in het glas een verfijnde en verleidelijke wijn.
Boscarelli 2008, Vino Nobile de Montepulciano
Hartendiefje van Fred Nijhuis. Weer die dakpannenkleur, tuilé. In de elegante neus zitten veel impressies: pruim, drop, zoethout, kruidnagel en laurier. De wijn is vol, ik vind het een bek vol wijn, met goede balans van bitters en zuren, de wijn schreeuwt echt om een mooie maaltijd. Dit is een heel mooi huis om in restaurants te schenken. Fijn glas wijn.
Palazzo Vecchio 2007, Vino Nobile de Montepulciano
Dit is een coöperatiewijn. Jij hebt daar een voorliefde voor, toch? Zegt David. Nou neuh, zó gesteld klopt dat niet, maar ik heb wel een zwak voor goed gemaakte coöperatiewijnen… en jawel, dit is zo’n aantrekkelijk glas wijn, heel open neus met kruidigheid, Ik ruik ook wat stoffige tonen – die geen moment storen. Wat de wijn heel aantrekkelijk maakt is ongelofelijk veel rondeur in de smaak.
Il Macchione 2007, Vino Nobile de Montepulciano
In een mum van tijd raak ik bevriend met dit huis, want ik vind dit een hele fraaie wijn. Voor mij een van de mooiste van de avond. Paul ruikt drop en ingedroogde zuidvruchten. Aanvankelijk geeft de neus kreupelhout, de wijn is volrond in de mond, met véél fruit en veel inhoud. Nadat ik de wijn in het glas heb laten staan luchten, ruikt de wijn volledig naar chocolade. Knappe wijn.
Salcheto 2007, Vino Nobile de Montepulciano
Paul ruikt zoete pruimen, de wijn heeft concentraat, zegt hij. Ik zie weer een dakpannenbruine rand in de kleur en ruik aardbeitjes in de neus. De aandronk is sappig, met veel rondeur en mooie zuren in de smaak, veel vanille in de neus en een hint van kreupelhout. Wijn met een rijke smaak.
Carpetino 2005 Riserva, Vino Nobile de Montepulciano
Deze wijn is gemaakt om indruk te maken, zegt David. Hij ruikt kersen, stalimpressies en chocolade in de wijn, die zoveel concentraat heeft, dat hij meteen denkt aan een combinatie met lekker lang  gesudderd draadjesvlees. Jan geeft aan tabak, kreupelhout en een heidegeur te herkennen. Mijn aantekeningen van het bouquet: laurier, kreupelhout, mocca en morellenkersenimpressies. Wijn met veel concentraat, heel serieus glas, fraai!
Graciano della Seta 2006 Riserva, Vino Nobile de Montepulciano
En hier hebben we de Riserva van het traditioneel werkende huis. De Riserva’s zijn mooie flessen voor de liefhebberskelder. Rozen en pruimen ruikt David. Jan noemt paardestal én babyluiers. De neus is rijk, vind ik, de smaak evenwichtig en met veel rondeur en uitstekende balans tussen zuren en bitters. Indrukwekkend glas wijn, echt mooi om een feestdag net even iets meer kleur te geven.
Zoals je Realpolitici hebt, dat zijn politici die nuchter  belangen afwegen zonder al te veel moraliteit, zo heb je ook realistische wijnschrijvers. Die kennis delen én kritisch zijn. Fred Nijhuis hoort daar bij.  Waar collega’s humbug verkopen, heeft hij een helder oordeel: “Sommige critici mogen worden ingemetseld.” De aanwezige leden houden van die open houding, het maakt deze avond prettig en leerzaam.

Geen opmerkingen: