vrijdag 24 september 2010

Wijnen uit Malta

Gerard van Avendonk laat ons een fraai gamma wijnen proeven uit Malta. Zijn broer woont er al vijfentwintig jaar. Zo horen we dus ook de nodige anecdotes over het eiland, over de hitte, over het vervoer. Onze beide Hans-en laten ook mooie woorden horen over Malta. In mijn laatste editie van de wijnatlas, alweer van 2002, beschrijft Hugh Johnson het eiland enthousiast: “Malta gist van de vernieuwingen. Lange tijd importeerde deze eilandrepubliek, 100 kilometer ten zuiden van Sicilië, veel wijn van het vasteland van Italië, om die te versnijden, bottelen en als vagelijk Maltese producten te verkopen. Inmiddels heeft de wijnproductie een bedaarde revolutie ondergaan. Meridiana heeft er in samenwerking met Antinori enkele zeer overtuigende wijnen van Bordeauxdruiven gemaakt, terwijl de oudgedienden Delicata en Marsovin hun vlezige rode wijnen van gellewza-druiven en volle witte wijnen van de lokale gennarua en ghirghentina hebben gemoderniseerd.” Wij nemen de proef op de tong. Gerard liet enkele lokale druiven proeven, maar merendeels wijnen van bekende druiven.

Hauteville 2008 Chardonnay, Delicata
Deze witte wijn staat naast een Medina Girgentina/Chardonnay 2008 van Delicata die strakdroog is met bitters in de afdronk, een floraal bouqeut en vluchtige smaak. De Hauteville beviel me net iets beter, niet per se omdat de wijn houtrijping kreeg, maar wél door een betere balans. Kruidige neus en een bloemetje, zelfs wat roomboter. Ananas en fruit in de volle smaak, veel bitters die echter in toom worden gehouden door veel rondeur. Evenwichtig glas wijn.

Marsovin Cheval Franc 2008
De wijn is gemaakt van cabernet franc en syrah. Paarse rand in het glas. De neus geeft mij associaties met lijm maar vooral met kersen op sap. Ronald ruikt groene paprika, pruimen en zoethout, adam een stallucht en Jan gemoest fruit. De wijn heeft een zoetje in de aandronk, ik proef weer die overrijpe kersen. Hartendiefje van Gerard.

Melquart 2006, Meridiana Estate, Cabernet Sauvignon en Merlot
Ontwikkelde kleur, geconcentreerde neus met wat rubber en later wat papria. Hans L noemt de neus evenwichtig, hij ruikt ceder. Hans H prijst het goede evenwicht. Dymph ruikt koffie. Ik vind het een zondoorstoofde wijn met een zwoele aandronk, dikke wijn die concentraat en rondeur combineert. Fijn zuurtje in de afdronk.

Nexus 2006, Meridiana Estate, Merlot
Berry ruikt gekookt fruit, Peter vdE leer en chocolade. Ik vind de neus streng, ruik cederhout en vuursteen, licht bloemig ook. De stevige smaak heeft veel kracht én rondeur. Hartendiefje van Gerard.

Celsius 2006, Meridiana Estate, Reserve Cabernet Sauvignon
Peter vd E ruikt zwart fruit, Berry ruikt toffee, chocolade en pruimen. Mijn aantekeningen: stalluchtimpressie in de neus en veel mineralen, tikje groene paprika. Karaktervolle smaak die toch ruimte laat voor elegantie.

Guze Shyrah 2006 Passito
Dit is een zeldzaam bijzonder en curieus glas: syrah wijn van ingedroogde druiven. Chocolade in de neus, mocca ook. Frambozen-in-het-kwdraat in de perfect uitgebalanceerde wijn. Een prachtige passito die een traktatie is bij een fraai stukje chocolade. Deze rode dessertwijn kreeg 8 maanden houtrijping. Echt een glas om een bijzondere gelegenheid mee te kleuren, een verjaardag of een geboorte. De seizoenswisseling van zomer naar herfst, ook een mooie gelegenheid!

Conclusie is dat de wijnen van Malta proeftechnisch zeer de moeite waard zijn. Marketingtechnisch gezien zijn de wijnen in ons land kostbaar.

Geen opmerkingen: