woensdag 24 februari 2010

Fair Trade Bourgogne

Bourgognekenner Noël Geisen is een warm pleitbezorger voor de wijnen van de Côtes de Nuits, Côtes de Beaune, Chalonnaise en Maconnais. In tegenstelling tot de heersende opvatting dat je geen fatsoenlijk glas Bourgogne kunt kopen onder een fiks bedrag, stelt Noël dat wie goed zoekt prima prijs/kwaliteit verhoudingen zal vinden. Het thema Faire Trade Bourgogne verklaart hij als volgt: “alle wijnen zijn ter plaatse gekocht en de opbrengst komt helemaal ten goede aan de makers”. We proefden wijnen van Gevrey-Chambertin in het Noorden tot Azé in het Zuiden, toch een rit van 117 kilometer. Voor mij sprongen in deze proeverij met 13 wijnen vooral de wijnen van Domaine Desertaux-Ferrand met kop en schouders er boven uit. In de laatste serie bleef een bescheiden Côtes de Nuits Villages volledig overeind naast een vier keer zo kostbare Gevrey Chambertin. Chapeau!

Domaine du Fer á Cheval, Macon Villages 2008
Wijn van chardonnay gemaakt door de coöperatie van Azé. Ter plekke gekocht voor een luttele 5,50 euro en dat maakt dat dit een wijn is die een prachtige prijs/kwaliteit verhouding laat zien. Swingende neus, staat in mijn aantekeningen met een uitroepteken. Jasmijn en roomboterbabbelaars. Elegante en ranke wijn met voldoende kracht, charmant glas, dat zelfs mooi nahangt. Kees omschrijft de geur als witte rozen en de smaak met een hongingzoetje en een fraai bittertje. Van dezelfde coöperatie dronken we een aantrekkelijke Cremant de Bourgogne.


Domaine Desertaux-Ferrand, Meursault 2007 Premier Cru ‘Les Bouchéres’
Prachtvolle wijn met zeer mineralige neus: duidelijk veel terroir. Goede balans en frisse zuren. Het hout is goed ingekapseld, er komt nog fruit naar voren. Rokerige hout impressie, amandelbitters in de smaak. Heel harmonieus. Fraai glas witte wijn.
Les Champs de l’Abbaye 2002, Bourgogne Côtes de Couchois
Curieuze appellation, die in 2000 ontstond om een hogere kwaliteit dan de appellation Bourgogne te creëren, door de opbrengst per hectare te beperken tot 4000 liter. In totaal behoren ongeveer 250 hectare met pinot noir tot deze AC, te vinden in en rondom Couches, Chagny, Dracy les Couches, St.Sernin du Plain, St. Jean de Trezy en St-Maurice les Couches. Berry ruikt sigarenkistjes in de wijn en oud hout. Mijn indruk is die van mineralen, iets ijzer. De neus lijkt nog wat gesloten. De smaak is klassiek en naar mijn idee te jong om nu te drinken, maar er zijn verschillende proevers die deze wijn van Alan Hasard – die werkt volgens de biodynamische principes - graag nu al genieten.

Domaine Désertaux-Ferrand, Côtes de Nuits Villages, ‘Creux de Sobron’
Deze wijn stond in iedere serie van de proeverij en dat was zeer terecht. We proefden o.a. 1999, 2002 en 2005.

Creux de Sobron 1999
Combinatie van stallucht en fruit. Deze elf jaar oude wijn heeft een belegen en rijke neus, ook wat stoffige tonen (die niet storen). Uitgebalanceerde wijn, met vuursteen in de smaak. Sappig en geweldig mooi op dronk.

Creux de Sobron 2002
Fruitexpressie van pinot en oude rozen die mooi geuren. Lekkere zuren, goed uitgebalanceerde wijn die wat langer in het glas een lichte stallucht geeft. Toos prijst rijp fruit van cassis en een elegante en toch stevige smaak.


Creux de Sobron 2005
Mooie expressieve neus met véél rood zomerfruit en framboos. Lekkere neus! Pracht aandronk: streng en toch speels. Tannine, maar niet boosaardig. De neus geeft wat tabak, elegante smaak, zeer doordrinkbaar en een typische Noël-wijn.

Gevrey Chambertin 1999, Camille Giroud
Stalimpressie in de neus, vol in de mond, enorm rijke krachtpatser-van-heb-ik-jou-daar. Dikke en complexe wijn, zegt Nello. Deze topper stond naast de Creux de Sobron 1999 en laatstgenoemde kon dat goed hebben.

2 opmerkingen:

Wil H.A. Vennix zei

Het gebruik van Kopersulfaat en Zwavel is toegestaan volgens de Europese richtlijnen voor biologische wijnen.

Volledige informative is te vinden in:
Status-Quo Analyse: Anwendung von önologischen Verfahren und Behandlungen beim Weinausbau in Betrieben des ökologischen Weinbaus FKZ: 05OE038 ECO-CONSULT- Internationale Beratung im ökologischen Weinbau Autoren: Hofmann, Uwe.

Kati Bujdosó zei

Creux de Sobron 2002? Die fles die ken ik! Drie heb ik ervan liggen, in 2007 meegekomen uit Nederland. Wat een feest! Een paar jaar geleden vond ik hem echt niet mooi: te hard, te jong? Ik weet wat we dit weekend gaan proeven, en ik ben heel benieuwd. Bovendien: zo vaak drinken we geen Franse wijn meer. Ik tel de dagen tot het weekend af! De Brabantse Wijnsocieteit heeft weer eens mijn dag gekleurd! :)