woensdag 25 maart 2009

Battle: “Maar ik vind jouw eerste wijn – grijns – óók wel lekker, hoor!”

Mannen blijven jongens. Ongecompliceerd. Ze houden van spelletjes en wedstrijden. En dus zaten Rob van Ginneken en Berry Marinussen elkaar tijdens de Battle onophoudelijk te jennen (“Het is wel een risico jouw vriendin mee te nemen”, “Deze serie versla ik je overtuigend”). En sprong Berry bij zijn eerst gewonnen serie omhoog van zijn stoel met beide armen in de lucht en slaakte een oerkreet. De vriendin van Berry en Claartje keken toe en zagen dat het goed was.

De wedstrijd bestond uit zes series van twee wijnen blindproeven. Ieder bepaalde het thema van drie series. En ieder bracht zes wijnen in. De proevers stemden welke wijn het beste was. De wijn met de meeste stemmen won. Met nipt verschil van 3-2 en één onbesliste serie wist Rob het pleit in zijn voordeel te beslechten. Hieronder de winnende wijnen.

Thema Noord Italiaanse Chardonnay

Orlando Abrigo Trés 2007 Chardonnay, Langhe
Ingetogen neus met jasmijn en mineralen. Brandnetel, kruisbes en abrikoos. Sappige wijn met mooie zuren, citrus. Fijne wijn met net iets meer spanning dan Primosic 2004 Chardonnay uit Collio.

Thema Riesling Spätlese

Sighardt Donabaum 2006 Riesling Eimerberg Smaragd
Hartendiefje van Berry. Superexpressieve neus met een wagonlading mineralen verpakt in boter en abrikoos. Viooltjes. Strakke aanzet en een piepklein zoetje, geconcentreerde wijn. Het is allemaal stevig verpakt in deze Oostenrijkse wijn. Smaak van roomboterbabbelaar. Wint van Emrich Schönleber, riesling uit Nahe 2007.


Thema Oostenrijks Rood

Pfaffl Sankt Laurent 2005, Altenberg, Niederösterreich
Veel diepere kleur dan de uitdager. Edele en rijke neus met enorm bos van hout. Complexe neus wel, met licht laurier en vrij duidelijk chocolade. Rondeur, hap sap in de mond, prettig! Mollig. In de neus komt nog wat caramel vrij, de neus is nog mooier dan de smaak die goed blijft nahangen. Knap glas. Hartendief van Rob. Wint van Heinrichs Blaufränkisch 2007 uit Burgenland.

Thema Duitse Spätburgunder

Maibachfarm Spätburgunder 2006, Dernauer Schieferlay, Ahr, barrique gereift
Joyeuse neus met véél kersen, framboos, laurier. Prettig glas wijn, stevig en met mooie bitters, een open en goed gemaakte wijn, lekker om zó te drinken en aan tafel. Iets charmanter dan de Spätburgunder 2002 van P.J. Kühn uit de Rheigau.

Thema California Zinfandel

Ravenswood Zinfandel 2004, Sonoma County Old Vine Zinfandel
Een open neus, echte charmeur. Rijk. Confiture. Pruimen. Maar ook zwoel en branderig in de smaak. Van de twee wijnen in de serie (wij proefden blind en weten het thema niet vooraf) neigt deze wijn het meest naar de Oude Wereld. Een zekere rondheid, maar voor wie Oude Wereld wijnen gewend is, toch een lastig glas. Grappig genoeg hadden Rob en Berry hier dezelfde wijn gekozen; deze 2004 won het van de 2002.

Thema Riesling Auslese

Peter Lauer 2007 Riesling Auslese Fass 10 Ayler Kupp
Gesloten neus en véél te jong. Harmonieuze wijn uit de Saar met een heel mooie zoet/zuur balans, prima glas. In tweede instantie komen de bloemetjes los, honingneus, frisse wijn en net een tikje eleganter dan de al iets meer gerijpte Emrich Schönleber Monzinger Frühlingsplatchen Auslese 2004 uit Nahe.

Geweldig leuke proeverij, zeker voor herhaling vatbaar!

Foto Cartier Bresson

Geen opmerkingen: