woensdag 21 januari 2009

20 januari 2009, Rondje Frankrijk

Vouvray de Gautier 2000, Benoit Gautier
Kees van de Wiel stelde een rondje Frankrijk samen uit zijn kelder. Zo’n liefhebberskelder, dat zijn altijd fraaie proeverijen met de mogelijkheid gerijpte wijnen te proeven. Van de drie witte wijnen (Graves Blanc, Pouilly Fumé en Vouvray) maakte deze Loire de meeste indruk. Duidelijk verkleuring. Vanille en mineralen in de smaak met een honingzoetje. Amandel in de afdronk. Ik vond de wijn ook een tikje weeïg, Maar toch niet onprettig, zoals een perfect gelaat soms iets griezeligs kan hebben en een gelaat met een krasje juist karaktervol is. Deze Vouvray met een opbrengst van 45 hl./ha. van chenin blanc kreeg goede commentaren.

Domaine de Escaravailles 2000, Cairanne, Côtes du Rhone Villages
Nóg zo’n lekker uitgerijpte wijn, van 70% grenache, 20% syrah en 10% cinsault. Verkleuring langs de rand. Een neus met verfijnd zomerfruit. Mooi mineralige smaak met ook weer fruit. Wijn ook met een zekere rondeur. Prettig glas uit de Rhone.

Château Mayne Vieil 2005, Fronsac
Typische liefhebberswijn, deze Fronsac van 35 jaar oude stokken. Mijn notities: Klassieke Rooie Baai, strenge neus met laurier. Rood zomerfruit. Aardbei. Rondeur, souplesse. Goed concentraat, drinkt heel fijn deze ‘petit Bordeaux’.

Château Rauzan Gassies 2000, Margaux, 2e Grand Cru Classé
Deze wijn presteerde een tijd onder zijn kunnen, maar is de weg naar boven weer ingeslagen. Verfijnde en wat kruidige neus. Morellenkersen. Complete wijn in de mond met een licht zoetje, die in dit geval wijst op een rijk jaar. De wijn stond naast een Saint Estephe en was in vergelijking daarmee eleganter, joyeuzer. Dit is een glas voor heel feestelijke gelegenheden, waarbij zo'n verfijnde Seigneur goed tot zijn recht komt.

Château Mauras 2003, Sauternes
Nog nooit van gehoord en nog nooit gedronken. De wijn afficheert zich als Cru Bourgeois. Ik weet niet of dit klopt, maar who cares? Dit is een verrukkelijk glas met perzik-in-het-kwadraat in de neus. Rijke pourriture noble expressie, tsjonge: lekker. Ik noteerde bij de smaak elegantie en perfecte balans. Bij een prijs van ca. 13 euro is dit een echte TROUVAILLE.

Geen opmerkingen: