woensdag 3 december 2008

Franken en Alto Adige, 2 december 2008

Weinhaus Zur Schwane, Scheurebe 2006 Franken
Mineralen en kruisbes in de neus. Abrikoos, quave, tropisch fruit. Smaak met rondeur en zeer aanwezige frisse zuren. Ook een aangenaam zoetje in de mond. Verrukkelijke wijn die goed aangeeft waar Franken toe in staat is. Claartje Grielis bezocht met haar man dit VDP-domein met een eigen hotel (zie: http://www.schwane.de/) in Volkach. Hierboven op de foto het uitzicht op Volkach vanuit de tuin.

Weinhaus Zur Schwane, Riesling 2007, Volkacher Ratsherr, Spätlese trocken
Bloemig en elegant, geconcentreerde neus (kun je dat zo zeggen?). Serieus glas in de mond: veel kracht en nahangende bitters, terwijl de wijn zich toch soepel laat rollen langs de smaakpapillen. Viooltjes ruik ik ook. Prettig glas.

Kalkofen 2007, Baron di Pauli, 100% Schiava, Alto Adige
Deze rode wijn is licht en typisch zo’n wijn waar de door de wol geverfde liefhebbers snel hun neus voor ophalen. Des te leuker dat Claartje deze wijn inzet, ha! De druif Schiava krijgt steeds minder aanhangers, omdat de wijnboeren meer mogelijkheden zien in zwaardere wijnen. De Schiava mist concentraat (opbrengst is maar liefst 50 hl./ha) en complexiteit, maar is o zo lieftallig. Heel lichte kleur. Kersen en toffee in de neus. Elegante en aangename smaak met rondeur. ‘Romige textuur’ noemt Oz clarke dat. Vooral het mooie fruit in de neus is een kwaliteit van deze wijn: uitwaaierende frambozen. Erg leuk om te proeven.

Arzio 2005, Baron di Pauli, 50% merlot, 25%cabernet sauvignon en 25% cabernet franc

Wat maakt hetzelfde domein met bij ons meer bekende druiven? Dit dus. Te beschouwen als de oudere serieuze broer van bovenstaande wijn. Karaktervol en stevig. Goede balans en veel kracht. Toch mooi rond in de mond en met mooie balans. De Chimay kaas en de oude stolwijker doen het prima bij deze rode wijn. Hartendiefje van Claartje.


Weinhaus Zur Schwane 1993, Kerner, Volkacher Ratsherr, Auslese
Adembenemend mooie wijn, die we blind geproefd nóóit zijn vijftien jaar geven. Er stond een 2005 Auslese naast en in kleur scheelde het helemaal niet zo veel. Deze wijn is zó vitaal, zó fris. Honingneusje. Veel zuren nog naast rondeur en goede balans. Gôut de petrol. Amandel. Boenwas. Deze wijn smaakt érg mooi bij Chaource kaas.

Geen opmerkingen: