zondag 25 maart 2012

Tour de France met veel sterren

Wijnaffiche
Wijndrinkers zijn gelukkiger dan niet-wijndrinkers. Wie matig drinkt staat optimistischer in het leven dan wie de fles links laat liggen. De onderzoeksgegevens zijn gepubliceerd in European Journal of Clinical Nutrition. En het onderzoek is gehouden in… juist: Frankrijk. We proeven Franse wijnen. Een mooie Tour de France maken, laat dat maar aan Dimph Oerlemans over! Ik heb bij nagenoeg alle wijnen sterren genoteerd en ben heel enthousiast over een heuse trouvaille. Er zijn ook moeilijke momenten op deze avond dat de lente in de lucht hangt, ik hoor een gewaardeerd proever tamelijk hopeloos die Gamay niet herkent. En ach… zelf zie ik de chardonnay van een mooie chablis aan voor een sauvignon uit Pouilly Fumé. Dimph heeft de wijnen ook goed, spannend, neergezet. Allons…

2009 Saint Joseph, Cuvee Parsifal
Gemaakt van 100% marsanne. Viooltjes neus, ook met jasmijnimpressie. Vluchtig, wat amandelen. Stevige body en veel power. Mooi glas witte Rhonewijn.
2010 Chablis Premier Cru Fourchaume, Les Valery, Durup
Aan het eind van de avond bij de kaas is deze wijn van 100% chardonnay nog steeds prachtig. Expressieve neus, Kees noemt die stuivend met citrus en ananas. Viefe, elegante wijn, lekker strakdroog, goed nahangend. En Dimph weet een aardig detail: deze Chablis is indertijd geschonken bij de vijftigste verjaardag van de Britse prins Charles. Leuk om te weten, het geeft een extra dimensie als een wijn verbonden is aan een verhaal.
2009 Beaune 1er Cru Les Cent Vignes, Domaine Besancenot
Granaatrode kleur. Kersen in de neus, zegt Rob, die de lichte wijn elegant noemt. Gemaakt van 100% pinot noir en dat geeft de wijn een werkelijk prachtige neus, een combinatie van mineralen en fruit, die zich langer in het glas steeds expressiever toont. Sappig klassiek glas met charme.
Na twee vrolijke Cru de Beaujolais (Julienas en Saint Amour) krijgen we twee wijnen in het glas die ik in Zuid West plaats, maar waarbij ik werkelijk geen moment denk aan Bordeaux. Stom, stom, stom. Het blijken een geklasseerde Grand Cru Classé en een Cru Bourgeois te zijn: Château Cantemerle 2009 en Château Fourcas Dupré 2001. De eerste toont zich met een zwoele neus met morelkers toch nog ontoegeeflijk in de smaak, voor mij te jong nog, maar zal zich bloedmooi ontwikkelen, staat in mijn aantekeningen.
2001 Château Fourcas Dupré, Listrac
Nee, dan deze wijn. Met zekerheid op dronk, Adam ruikt mineralen en stal, Kees typeert de belegen neus met drop en laurier, terwijl Paul jodium en medicinale tonen ruikt. Ik zit bij dit glas intens te genieten: gerijpte tertiaire tonen, tabak, leer en stal-associaties, later ruik ik rozen en moet onwillekeurig aan Piëmonte denken. De wijn is qua smaak heerlijk op dronk. “Schreeuwt om een kippetje uit de oven of een stuk belegen kaas” staat in mijn aantekeningen.
In de serie daarna komt een hartendiefje van Dimph in het glas.
2008 Château Pedesclaux, Pauillac, Grand Cru Classé
Hartendief. Deze sappige wijn heeft een mooie expressieve neus, waarin ik een mandje rood zomerfruit en viooltjes ontdek, ook zoete pijptabak, echt heel fijn. Claartje ruikt vanille, chocolade en steranijs, Kees mocca en chocolade, Paul cederhout. In de smaak een zweem van hazelnoot, best wel frivole smaak (verwacht ik niet bij een Pauillac GCC) met een lekker zoetje in de afdronk. Verrassend.
2007 Château Le Bosq, Saint Estephe
Noël ruikt fruit, natte wol en noemt de neus krachtig geëvolueerd. Laat ik daar van houden: lekkere diepe neus, complex gelagerd, rijke en voornaam. Ondanks zijn kracht is de wijn sappig met hap sap concentraat.
2005 Domaine du Bois de Simon, Cuvee Louis Camille, Côtes de Brulhois
Deze VDQS wijn is een hartendief van Dimph. Ik vind het dé Trouvaille van de avond! Gemaakt van 1/3 merlot, 1/3 cabernet sauvignon en 1/3 cabernet franc. Een selectie van oude wijngaarden. Wow, wat een neus: uitwaaierend als een pauwestaart, ik ruik cederhout en lavendel, later mineralen en nog later vanille. Noël benoemt jasmijn, Paul mocca. De wijn is nu nog straf in de smaak, zeer complex. Ik vind de wijn nu te jong, maar enkele uren in de karaf en een gebakken steak moeten de wijn goed doen. Bijzonder leuke wijn.
2004 Château Bouscassé, Cuvee Menhir, Côtes de Gascogne
Deze Cuvee van 50% tannat en 50% merlot ken ik nog niet. Brumont heeft hiermee een wijn gemaakt die wellicht net iets sneller dan de 100% van tannat gemaakte wijnen op dronk komt. Dus spannend om te proeven, nu acht jaar oud. Noël is enthousiast over de rondeur en balans in de wijn. Hij zegt de neus wat klein te vinden met leer als dominante associatie. Ik vind de wijn een prettig stinkertje hebben en iets van verwelkte rozen, pietsie rubber. De smaak is sappig. Mooie wijn om nu te drinken. 

vrijdag 16 maart 2012

Italië tegen de wereld

Wijnaffiche
“Ik ga de wijnsociëteit missen”, zegt Ronald Fibbia. Hij gaat in Italië wonen en in Verona werken.  Wij zullen Ronald missen, zijn deskundig commentaar, maar vooral zijn twinkelende pretoogjes als hij zegt “Dít is mijn wijn” en daar óók poëtische notities bij geeft. Veel succes in Verona! Wijnkelner Ronald neemt afscheid met een stoere themaproeverij: Italië tegen de rest van de wereld. En daarin natuurlijk bijzondere wijnen.
Garofoli 2006, Metodo Classico Brut Riserva
Een hele mooie metodo classico gemaakt van 100% verdicchio, dat komt niet veel voor. Mijn aantekeningen zijn heel positief: appel in de neus, wat boter en toast. Bloemetjes ook. Aangename en plezierige mousserende wijn. Het mooiste commentaar (en toen was het nog vroeg op de avond) komt van Kees: deze wijn springt in de neus en komt tot de hersens aan toe…
Musar Jeune 2010, Libanon
Gemaakt van drie druivensoorten: chardonnay, viognier en vermentino. Lichtgele kleur, mineraal, ronde aandronk en veel concentraat met duidelijke bitters, flink nahangend en goede balans. Geen wijn die opvalt door fruitcharmes, maar meer door concentraat. Een echte witte eetwijn.
Cervaro della Sala 2009, Antinori, Umbria
Hartendiefje van Ronald. Gemaakt van chardonnay en grechetto. Voorname chardonnay neus met veel hout. Goede balans, mooie zuren en fijn concentraat. Noël noemt dit een beschaafde wijn. Paul gaat uit zijn dak: boter, abrikoos, amandel en mineraliteit, zacht van zuren. Wint van een Puligny-Montrachet 2008 van Vincent Girardin.
Santufili 2005, Mocavero, Salento
Gemaakt van primitivo, de Italiaan staat naast twee zinfandels, ik vind dit een hele mooie serie. Just ruikt krenten, rozijnen, stevige toost, mineralen en gedroogd fruit. Een belegen bruine rand en in de neus mooie tertiaire tonen. Lekker gerijpte wijn die daardoor voorname tonen heeft ontwikkeld, kreupelhout ook. De wijn is goed in balans, goede zuren, mediumlange afdronk en ook nog een straf toontje van tannines. Bij het langer snuffelen aan de wijn ruik ik caramel, espresso en leer.
Zinfandel Directors Cut 2009, Francis Coppola
Paarse rand, vol en warm met morelkers. Doet mij denken aan syrah, maar blijkt dus zinfandel/primitivo te zijn. Jonge en wilde wijn, sappig met mooie zuren, hoge doordrinkfactor. Pretentieloos maar erg goed. Prestatie van de filmregisseur/wijnmaker.
Le Vigne di Zamo 2008, Refosco, Colli Orientali del Friuli
Deze wijn staat naast een Bourgueil van Jacky Blot. Ik vind beide wijnen erg moeilijk. Gebruinde rand, lees ik in mijn aantekeningen, ondoordringbare kleur, rijke rubbertonen, later wat framboos en voor mij onplezierige zuren. Claartje noemt de wijn nog niet in balans. Liefhebberswijn. En die zijn er!  Jan ruikt koffie en chocolade, proeft veel zuren die geleidelijk zachter worden en later ruikt hij ook nog laurier en eucalyptus.
Falesco Montiano 2005, Lazio
Een 100% merlot wijn. Zwartrode kleur met een kardinaalrood randje. Zeer expressief met morelkers en goed ingekapseld hout (oud hout), goede rondeur en voor mij rauwer en boerser dan de volgende wijn. Lekker! Mooi op dronk. Een beetje een Parkeriaanse wijn, noemt Nello dit.
Catena Alta 2008,  Malbec
Deze wijn is nu prachtig op dronk. Zwartrood met paarse rand. Ik val als een blok voor het bouquet: dat is voornaam! Edel, zeer edel met mooie sigarenkistjesgeur, Mon Cherie kersen en chocolade. Rondeur en prachtige balans. Ronald ruikt kardemom. Er zit ook espresso en mocca in de neus. Hangt mooi na.
Volpaia 1997, Chianti Classico, Coltassala
Hartendiefje van Ronald. Gemaakt van 96% sangiovese en mamolo. Er zijn proevers die de wijn dood verklaren, als zich een discussie ontspint over de leeftijd van deze wijn. Een dame van veertig, is die versleten? stelt Nello schalks een retorische vraag… Gelukkig zijn er de liefhebbers van een belegen glas. Dimph ruikt bloemen en laurier. Ronald ruikt eucalyptus en potloodslijpsel. Die boerse neus heeft kreupelhout en amandelkoekjes. Heel veel kracht met een piepklein zoetje in de aandronk, dat geeft de wijn charme. Gerijpt mooi glas Chianti.
De proeverij brengt het potentieel van Italië goed over het voetlicht. Nu nog eens gaan proeven in Verona…

zondag 11 maart 2012

Eén wijngaard, Monzinger Halenberg, horizontaal, verticaal en diagonaal geproefd

Wijnaffiche
De conclusie is evident: Hans Lodewijkx is ziek. Hij heeft wijngekte. De enige ziekte die voor proevers nastrevenswaardig is. Als je geluk hebt, voor partners zelfs te begrijpen. Wekenlang werkt Hans een proeverij idee uit. Snuffelend in de wijnkast. Surfend op internet. Zoekend in winkels. Hij besluit dat wijnboekjes kennis onvoldoende is. Het gaat kriebelen. Een idee vat post. Misschien zelfs een slapeloos nachtje. De ziekte manifesteert zich in het voornemen om óók nog ter voorbereiding ter plekke polshoogte te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. En zo belandt Hans enkele uren aan de keukentafel van Pa Werner Schönleber.  De proevers van de Brabantse Wijnsociëteit hebben daar plezier van. We krijgen zestien (!) pagina’s documentatie. En verhalen natuurlijk. Om nog te zwijgen van mooie foto’s. Het concept van de proeverij is één wijngaard horizontaal, verticaal en diagonaal proeven. De keuze is Monzinger Halenberg, een juweel uit de Nahe. We proeven twee Duitse topdomeinen:  Emrich-Schönleber en Schäfer-Fröhlich. De GG wijnen proeven we blind.   
Halenberg
De kleinste wijngaard in Monzingen is met riesling beplant. Het grootste deel van de wijngaard behoort toe aan domein Emrich-Schönleber. De hellingen zijn tot 70% scherp en gericht op het zuiden. De bodem bestaat uit blauwe leisteen en kwartsiet. De druiven moeten zomers hun stinkende best doen om voldoende water te krijgen. De druiven blijven door de bank genomen klein en ontwikkelen – volgens het huis – een bijzonder aroma. In Halenberg komt een mineraal karakter naar voren. Ook zijn aroma’s te ontdekken als rijpe grapefruit en tropisch fruit. Naarmate de wijnen meer gerijpt zijn, ontwikkelen zich kruidige tonen.

We proeven twee series trocken, drie series Grosses Gewachs (2009, 2008 en 2007), een serie spätleses en tot slot ausleses en een trockenbeerenauslese. Voorwaar: een droom van een proefavond. 
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2010 Riesling Trocken
De eerste wijn in het glas, je ruikt en weet meteen: hmmm, lekker. Loepzuivere wijn, licht mineralig, granny Smith in optima forma in de frisse  neus, goede body en pittige zuren. Een hier-mag-je-me-mee-wakker-maken-wijn.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Trocken
Twee jaar ouder, wat doet dat met de wijn? In dit glas springen de mineralen het glas uit, ik ruik ook peer, appel en wat kruisbes. Fijne zuren heeft dit glas en een prettige rondeur met veel mineralen. Paul ruikt zelfs wat honing op de achtergrond.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Grosses Gewächs
Hartendiefje van Hans. Ronald ruikt kruiden, peer, abrikoos en mineraal/vuursteen. Zelf valt mijn de viooltjes neus op (mooi!), flink concentraat in dit glas, een strakke wijn met een pietsie zoet dat altijd veel charme geeft, goede balans en de wijn hangt mooi lang na. WA 96 punten, IWS 95 punten, Jancis Robinson 19+/20, drinkbaar tot 2026.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Grosses Gewächs
Stallucht, kruiden, appel en ananas. Ik ruik ook een impressie van zoete uit en goût de petrol. Strakke wijn met flink concentraat, enorm veel power en een vage ijzerimpressie. ES en SF scoren wat mij betreft gelijk in deze serie. WA 93 punten, drinkbaar tot 2026.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Grosses Gewächs
Peer en jasmijn, want mint en petrol. Verfijnde wijn, meer ingetogen dan SF, goede zuren, hangt mooi na, iets meer elegantie dan de volgende wijn. WA 94 punten, drinkbaar tot 2020.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Grosses Gewächs
De wijn van mijn voorkeur in de 2008 serie. Dat komt door een ongelofelijk expressieve neus! Rijke wijn met mineralen, florale tonen en wat ananas. In de aanzet een zoetje dat de wijn een verleidelijke rondeur geeft. Geweldig mooie balans. Conclusie: drink deze wijn en ervaar een wijn waarmee je je rijk voelt!
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2007 Riesling Grosses Gewächs
Bij de 2007 gaf ik persoonlijk de voorkeur aan deze wijn. Peter vdE ruikt citrus en honing en wat petrol. Een fruitbom zegt Kees. Ik ruik een klein stinkertje en veel peer, in de wijn zit een mooi ontwikkeld zoetje en erg goede balans. Een harmonieus glas wijn.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2007 Riesling Grosses Gewächs
Hartendiefje van Hans. Meloen, peer en citrus noemt Peter vdE. In dit glas ruik ik zelf weinig, het lijkt wel alsof de wijn gesloten is. Later op de avond ruik ik vooral perzik. Een robuust-strakke wijn, harmonieus en met een bittertje in de afdronk. WA 93 punten.
De twee spätlese wijnen vond ik allebei wondermooi, ik zou geen keuze tussen de twee domeinen kunnen maken.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Spätlese
Adam merkt een honingsmaak op, Kees ruikt een boslucht, Ronald exotische geuren. Een complexe neus. Zelf ruik ik iets van salmiak en brandnetel. Expressieve neus met rijk concentraat, de wijn hangt lekker na en heeft een enorm mooie harmonie. Dit is een traktatiefles, schitterend aperitief. WS 92 punten.
Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Spätlese
Toos ruikt lychees, Ronald wat appel. Mijn dominante associatie is peer, gevolgd door een goede balans, prachtig zelfs, hele mooie zuren en veel verfijning. Deze wijn is een afgewogen geheel. Een wijn om de aankomende lente mee te vieren. WA 93 punten.
Steile hellingen op de Halenberg
Na de proeverij had ik een moeilijk te beschrijven gevoel. Misschien wilde mijn brein een winnaar, maar die is er niet. Beide huizen zijn ongelofelijk goed. De Emrich-Schönleber 2008 Grosses Gewachs maakte diepe indruk bij mij op de werkavond, waar hij domineerde naast een witte Puglia uit Italië. Toen scoorde ik de wijn hoger dan deze avond. Dat werkt ook wat verwarrend in die grijze cellen daarboven. Daaruit kunnen we leren dat werkelijk ieder van de wijnen op tafel in een andere context een hoogtepunt van de avond kan vormen. Dat is afhankelijk van wat er naast staat, wellicht met wie je drinkt.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Auslese Goldkapsel
De Goldkapsel is gebotteld in halve flesjes. De druiven komen van een perceel dat ligt naast het perceel waar de ‘gewone’ auslese en de trockenbeerenauslese is geoogst. Gemaakt van rijpe en voor het merendeel gebotrytriseerde druiven. In de ingetogen neus is honing evident, alsmede Turks fruit. De smaak is zéér geconcentreerd. Overduidelijk een feest-flesje. We krijgen nog even discussie over de prijzen. Voor twee halfjes Goldkapsel koop je vijf halfjes van de ‘gewone’ auslese. Ik zou die het liefst kopen met het oog op prijs/kwaliteit en dan lang wegleggen, aldus Hans.
Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Trockenbeerenauslese
Hartendiefje van Hans. Wijnschrijvers geven deze wijn tot 50 jaar. Maar dan moet je voor de kleinkinderen wel van de luttele flesjes afblijven die je hebt kunnen bemachtigen. Als ik de documentatie op het internet goed interpreteer zijn hier zo’n 120 halve flessen van gemaakt. Er werd gestart met 100 liter most, die uiteindelijk resulteren in 40 liter geconcentreerde wijn.  In dat licht bezien is de exorbitante prijs voor een half flesje (vergelijk met prijsniveau Château d’Yquem) helemaal zo gek niet meer. Lezers, dit is pure nectar. Het is pas maart, maar ik weet nu al dat dit één van de mooiste wijnen is die ik 2012 zal drinken. De proevers noemen rabarber in de neus, honing, lychees, pecannoten, amandelen, ananas, marsepein  en balsamico azijn. Proefnotitie: allereerst drie ***-sterren wijn, mijn maximum. Honing en botytrisconcentraat in de neus die ook een perzik explosie geeft. Pure nectar met een schitterende balans. WA 98 punten, IWS 98 punten.
Bijzondere memorabele avond.

zondag 4 maart 2012

Wijnkelderschatten met vooral Bordeaux

Wijnaffiche
Ik hou erg van proeverijen van kelderschatten; immers allemaal wijnen die ooit verkozen zijn met het oog op genieten. Van de dertien wijn op de proeftafel – allen uit de kelder van Kees van de Wiel – zijn er zeven uit Bordeaux. We proeven blind. Kees waarschuwt: het is niet alléén Bordeaux. En dus zijn we scherp in de geest, maar proeven we ook goed op de tong?
In de eerste serie staat een Bourgogne naast een Argentijnse Mendoza. De proeversvoorkeur is fifty/fifty. Mijn voorkeur gaat uit naar:

Montagny 1er Cru 2009 Blason de Bourgogne
Mooi floraal in de neus, een hint van jasmijn, zachte aanzet, goede balans, mooi bittertje, stevige witte wijn.
Daarna staan een Fitou en Corbieres naast elkaar. Twee Languedoc wijnen die we zonder aanslag op de portemonnee iedere dag kunnen drinken.

Domaine Terre Ardente 2008, Fitou
Hartendiefje van Kees. Het is geen straf om deze wijn vaak te drinken, want een explosie in de neus van morellenkersen, mineralen en warmte. Ik vind de wijn jammig (dacht zelfs aan nieuwe wereld), en ruik duidelijk pruimen. De smaak is vervolgens vele malen lichter dan de neus doet verwachten, de wijn heeft een goede balans. Dit is een echte flirt. Frivool glas wijn.

Château de l’Horte 2008, Reserve, Corbieres
Gemaakt door Nederlandse wijnbouwers van de druiven carignan, grenache, syrah en mourvedre. Minder uitgesproken neus, zelfs wat stoffige tonen. Aards in de smaak, de wijn heeft iets boers, iets ontoegeeflijks. Dat vind ik fascinerend. Dit is duidelijk oude wereld en een liefhebberswijn, lekker bij stoofpotjes. Interessant glas.


Vieux Château Gachet 2005, Lalande de Pomerol
Liefhebbers-appellatie! Bruine rand, mooie diepte in de neus en ik ruik daarin lavendel en gist.  Ook vanille, wat pruimedant en framboos impressie. Eucalyptus. De smaak heeft mooie rondeur. Levendig glas wijn.

Château Labadie 2009, Cru Bourgeois, Begadan
Hartendiefje van Kees. En als ik afga op de reacties van de proevers: de wijn van de avond.  Het chateau staat onder leiding van Yves en Adélaïde Bibey. Het totale wijngaardbezit omvat 48 hectare aangeplant met: 43% Cabernet Sauvignon, 51% Merlot, 3% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot. De wijn rijpt 12 maanden op barriques. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 26 jaar, in de percelen van de wijngaard staan 5000 en 6666 planten per hectare. De wijn heeft kruidige tonen (kardemom, mint). Mijn aantekeningen: strenge neus, vanille, ceder, laurier, leder, koffie en potloodslijpsel. Strenge wijn, nu toch al erg lekker.


Château La Fleur Haut Carras 2007, Pauillac

Voor  mij een van de mooiste wijnen van de avond. Laurier in een mooi afgewogen neus, wat eucalyptus. Goed geëvolueerde wijn met een mooie balans, op dronk, in de smaak een impressie van gebrande suiker, nestwarmte. Goed uitgerijpt. Ontzettend veel 2007-wijnen geven veel plezier. Lekker fruit ook in de smaak.