woensdag 23 september 2009

Trouvailles van de leden

Op de werkavond stellen we het programma samen. Noël ervoer dit keer wat spanning om de geblindeerde flessen goed te combineren in kleine series, maar hij deed dat met verve. Complimenten. De ontdekkingen van de leden zijn altijd een klein feestje om te proeven, we proeven véél kwaliteit.

Angelus Campus Cuvee Cherubin 2008, Weingut Engel, Rheinhessen, Scheurebe x ViognierPrettig glas van Wil met vooral een opvallend lekkere neus : grassig, mineralig en kruisbes. Sappige smaak. Trouvaille. Het huis is bovendien heel gastvrij voor bezoekers.

Domaine de la Jasse 2005, vin de pays d’OcEen rode landwijn van 90% cabernet sauvignon, 5% merlot en 5% carignan, heeft door een opvoeding op houten vaten een hele fraaie neus gekregen. We ruiken sigaar, cederhout, leer en drop. Vanille en morellenkersen. De wijn van Kees krijgt warempel voorname trekjes door dat bouquet. De smaak is strak met nog flink tannines, moet nog op dronk komen.

Crozes Hermitages 1998, Cuvee Jean Etienne Guibert, Cave Tain l’HermitageDeze gerijpte wijn van Hans is nu prachtig harmonieus. Tuilé rand. De neus mocht wel wat expressiever zijn, maar na dat ingetogen bouquet ervaar je een strakke aandronk en vooral véél elegantie. Meest elegante wijn van deze proefavond!

Crasto 2006, Douro Portugal
Vier druiven in deze wijn van Paul: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca en Touriga Nacional. De neus biedt een waaier van impressies. Serieus, somber en streng, staat in mijn aantekeningen. Maar we ruiken ook terroir, een duidelijk zoetje en maggi. Vrij hoog in alcohol, maar wél fraaie zuren. Stoofpotjes wijn.

grAnarijs 2006, Rosso di Piceno, Marken, Italië
Wijn met een mooi vakantieverhaal van Adam, die na een rondleiding door het wijnbedrijf mocht aanschuiven aan tafel bij de familie, de bofferd. Ik had veel waardering voor deze stoere wijn. Cederhout en voornaam vanille in de neus. Warme neus. Bramen en chocolade. Fluwelig mondcontact. Dikke en vette krachtpatser.

Château Joanin Becot 2003, Côtes de Castillon
Gemaakt van 75% merlot en 25% cabernet franc. De wijn van Peter vdB is gemaakt door de dochter van de eigenaar van Château Beausejour-Becot uit Saint Emilion. Zij kent de kneepjes van het vak al, zou je denken. Diepzwarte kleur met een heel klein bruin randje. Een streng voorname neus met laurier, ik hoor ook chocoalde, kersen, koffie en espresso noemen. Fluwelig mondcontact, combinatie van kracht en elegantie van een wijn met serieuze Grand Seigneur toets. 90 punten Robert Parker.

Trilogy 2005, Warwick Estate, Stellenbosch, Zuid-Afrika
Deze wijn van Nello is gemaakt van 59% cabernet sauvignon, 20% merlot en 21% cabernet franc, alles apart gevinifieerd en voorzien van 24 maanden opvoeding op Frans eiken vaten. Ook een diepzwarte kleur. Ogenschijnlijk een tikje méér ontwikkeling aan de rand, strenger dan de vorige wijn en duidelijk meer cabernet sauvignon. Toch vind ik deze wijn met een mooi zoetje iets toegeeflijker. Genereus zelfs, wel wat gemaakt op effectbejag en deed ik een gok op Chili. Dat was fout, maar wel een warm land. Bramen en frambozen in de neus.

Penfolds RWT Shiraz 1997, Barrossa Valey, Shiraz, Australië
Hele bruine rand. Ingebracht door Gerard. Levendige neus met mint, tikje laurier. Kersen-in-het-kwadraat. Complexe neus, want ook drop en pruimen. De wijn kent een geweldige balans, is sappig en fluwelig, maar volgens mij nog steeds niet op dronk. Wat is dat Penfolds toch een mooi huis…. Geweldig mooie prestatie. 92 punten Wine Spectator.

Amarone di Valpolicella 1998, Carlo Zenegaggia
Bruine rand, deze wijn van Peter vdE. Nooit eerder rook ik zó duidelijk chocolade in een wijn, melkchocolade en mocca. Port neus met truffeltonen. Smaak met een evidente Mon Cherie toets, heel elegant.

Vin de Saint Martin 2007, Macon Villages, la Cave d’Aze
Curieus en bijzonder glas, deze witte Macon Villages die gemaakt is van overrijp geoogste chardonnay druiven die werden geplukt op Sint Maarten, 11 november. Noël vond de wijn door een Coupe de Coeur kwalificatie in Guide Hachette. Oud gouden kleur en een evident stinkertje in de neus naast honing en kandij. Ik vind het een bijzonder aangenaam en elegant glas van deze coöperatie. Trouvaille!

Château Castera 2006, Jurançon Moelleux
Vakantiewijn van Berry, gemaakt van petit manseng. Turks fruit in de neus en veel elegantie. In de smaak mollig en best veel kracht.

donderdag 17 september 2009

Reputaties versus onbekende sterren

Blanc de Blancs “Cuvée Aleksander” 2003, Moldavië (Cahul)
Vijf series van steeds twee wijnen, waarbij er steeds één bekende reputatie en een minder bekende wijn naast elkaar staan, dat beloofde Nello Pischedda aan het begin van de avond. Zouden we druif, herkomst, wellicht zelfs wijnmaker herkennen? We beginnen met een mousserende indrinker. Een fijne mousse, de wijn is duidelijk eerder op het fruit van de chardonnay en pinot blanc gemaakt dan op kracht of sterke autolysearomas. Het geheel is zeer elegant en spreekt de meeste proevers zeer aan. De verrassing is dan ook groot bij het demasqué: de wijn komt uit Moldavië en heeft een winkelwaarde van tien euro. Trouvaille!

Viognier 2008, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Yves Cuilleron
De eerste serie is wit. Een Viognier van Cuilleron staat naast een Ribolla Gialla uit Friuli. De Ribolla charmeert met bescheiden honing en anijs in de neus, maar komt in mijn ogen wat zuren en spanning tekort. De Viognier start ingetogen, komt dan langzaam los in het glas met een wat waxy geur, met ook rijpe gele pruimen. Gemaakt met de van nature in de wijngaard voorkomende gisten.

Refosco 2006, Le Vigne di Zanò
In de eerste rode serie een Barbera van Fontanafredda tegenover een rode Friuli– hetzelfde huis als de Ribolla Gialla. “Hint van lijm, maar geen Italiaan” staat stom genoeg in mijn notities van de Barbera – wél een Italiaan dus. Met behoorlijk aanwezige alcohol, ook. Wat mij betreft “wint” de Refosco: nog weinig kleurontwikkeling, rokerig fruit, stal en eiken. Klassieke zuur- en tanninestructuur. Mooie balans.


Barbera “Conca tre Pile” 2003, Aldo Conterno, Piemonte
Ook hier weer velpon en inderdaad: opnieuw een Italiaan. Of liever twee: de wijn van Aldo Conterno staat naast de Taurasi 2003 van Feudi di San Gregorio. De tannines van de laatste zijn mij na 6 jaar nog iets te drogend. De Barbera is een volle (14% alcohol), maggi-kruidige wijn met duidelijk eiken en een krachtige afdronk.

Pinot Nero Riserva “Linticlarus” 2005, Alto Adige, Tiefenbrunner
Vrijwel unaniem beoordeeld als een heerlijke wijn en de lekkerste wijn uit de serie. Herkenbaar als pinot aan de lichte kleur. Persoonlijk heb ik wat moeite met het duidelijke zoetje, maar zoals gezegd levert het voor velen juist een bijdrage aan een krachtige, extractrijke wijn. Ook mooi met kruiderij besprenkeld (nootmuskaat). De Barbaresco “Coste Rubin” 2005 van Fontanafredda is fris en elegant maar heeft nog wat flesrijping nodig.




Côte Rotie “Terres Sombres” 2006, Yves Cuilleron en Batuta 2004, Niepoort
Twee mooie en bijzondere wijnen in de laatste serie. De Côte Rotie heeft een vrij geprononceerde stoffige rookvleesneus. In de smaak veel sap en pruimen. Geconcentreerd maar zeker met voldoende zuren die het fris houden. Cuilleron zelf vindt dit van de 3 cuvees Côte Rotie die hij maakt degene voor de langere termijn, wellicht zelfs wat hard en ontoegankelijk in zijn jeugd. Daar blijkt vanavond niets van. De Batuta (vervanger voor een Grands-Echézeaux die helaas kurk bleek te hebben) deed het ook meer dan prima: woest-fruitige aromas en mokka, als geheel meer finesse dan de Côte Rotie, die duidelijk een krachtpatser is. Parker lust ‘em wel: 95 punten.

We drinken de avond uit met twee zoete wijnen van Maculan uit Veneto. Antoni Galloni in Parker’s Wine Buyer’s Guide “from top to bottom the most impressive lineup I tasted from Veneto was the wines of Fausto Maculan”. De Dindarello 2008 van moscato fior d’arancio is subtiel en fris-zoet. De botrytiswijn Acininobili 2003 (96 RP) van vespaiolodruiven, heeft een oranje kleur en is ook qua smaak veel meer ontwikkeld en complex. Een kwestie van stijlvoorkeur welke de lekkerste is. Een unieke start van het nieuwe seizoen, niet alleen omdat de proeverij van Nello nog vóór de werkavond plaatsvond, maar natuurlijk vooral vanwege de kwaliteit van de ingebrachte wijnen!

Verslag en proefnotities Rob van Ginneken