woensdag 28 januari 2009

De beste wijnmakers uit Duitsland, 27 januari 2009

Peter Jakob Kühn, Oestrich Doosberg 2003, 3 Trauben Rheingau
Rob van Ginneken ploegde twee Duitse wijngidsen door en telde de kwalificaties op van de Eichelmann (maximaal 5 sterren) en de Gault Millau (maximaal 5 druiven). In deze proeverij stonden alleen wijndomeinen met opgeteld 8 kwalificaties. De top van Duitsland, zogezegd.
Deze riesling maakte indruk. Oud goud-kleurig. Mooi helder! Rijke neus met mineralen, nootmuskaat en vuursteen. In de tikje alcoholische smaak (14,5%) proef ik een honingimpressie, véél kracht en ook overduidelijke overrijpe ananas. Sinds het jaar 1786 houdt de Familie Kühn zich met wijnbouw bezig, nu al de 11e generatie. Men bewerkt 15 ha, die voor 83% met Riesling en 17% met Spätburgunder druiven beplant zijn. Twee derde van de oogst betreft droge wijnen.

Grosset Watervale 2003, Riesling Clare Valley, Australië
Die deksele Rob. Niemand vermoedde een piraat, zet hij twee Australiërs in. Ik vond het héél knap dat Wil bleef volhouden dat hij er helemaal niets aan vond, de wijnen uit deze serie. Kennelijk zijn die Aussies niet zijn smaak. Ik vond dit toch wel een knappe wijn: vanille in de neus, gôut petrol en banaan. Fantastisch rijke neus gevolgd door een prettige aandronk, goede balans en veel evenwicht in deze pittige wijn.

Markus Molitor, Mosel Riesling 2006, Kabinett Feinherb
Lekker! Verfijnd zuivere neus met viooltjes. Subtiel zoet, echt een eetwijn. Honing komt langzaam los in de neus, heel aangename smaak met goede balans.

Kees-Kieren, Graacher Domprobst 2006, Mosel Riesling Spätlese Feinherb
Verfijnde wijn met viooltjes in de neus. Zoet in aanzet, rondeur en mollig in de mond. Goede uitgebalanceerde wijn door zijn frisheid.

Emrich-Schönleber, Monzinger Frühlingsplätzschen 2007, Riesling Spätlese, Nahe
Deze wijnbouwer uit de Nahe kreeg in beide gidsen 5 sterren/druiven en dus de maximale score van 10. Deze wijn was het hartediefje van Rob. Heel zuivere neus met vanille en meloen. Prima balans – het valt op dat bijna ál deze Duitse wijnen zo’n mooie balans hebben – prachtwijn met mooie zoet/zuur verhouding. Bovendien lange afdronk. Deze Spitzenlage is tot 70% steil.

Wagner Stempel, Siefersheimer Höllberg 2005, Beerenauslese, Rheinhessen
Bij deze wijn kregen we flinke discussie over de kwalificatie. Wil Vennix zocht het uit, officieel is dit: Qualitätswein mit Prädikat Beerenauslese mit min. 110-128° oechsle, der aus einzeln herausgeschnittenen, edelfaulen, wenigstens überreifen Beeren erzeugt wird. Het kunnen dus ook in een bijzonder goed jaar overrijpe druiven zijn zonder botrytis cinerea, ofwel edele rotting! Hele rijke neus met perzik. Edelzoete nectar, die lang nahangt in de mond. Prachtige rondeur. Feestwijn die goed tot zijn recht kwam bij een Duitse blauwaderkaas. Op de foto keldermeester Daniel Wagner in zijn wijngaarden.

Lees ook de reacties op deze proeverij van Wil en Rob over de verschillen tussen riesling. Interessante film:
http://nl.youtube.com/watch?v=0d692xWy5UI

woensdag 21 januari 2009

20 januari 2009, Rondje Frankrijk

Vouvray de Gautier 2000, Benoit Gautier
Kees van de Wiel stelde een rondje Frankrijk samen uit zijn kelder. Zo’n liefhebberskelder, dat zijn altijd fraaie proeverijen met de mogelijkheid gerijpte wijnen te proeven. Van de drie witte wijnen (Graves Blanc, Pouilly Fumé en Vouvray) maakte deze Loire de meeste indruk. Duidelijk verkleuring. Vanille en mineralen in de smaak met een honingzoetje. Amandel in de afdronk. Ik vond de wijn ook een tikje weeïg, Maar toch niet onprettig, zoals een perfect gelaat soms iets griezeligs kan hebben en een gelaat met een krasje juist karaktervol is. Deze Vouvray met een opbrengst van 45 hl./ha. van chenin blanc kreeg goede commentaren.

Domaine de Escaravailles 2000, Cairanne, Côtes du Rhone Villages
Nóg zo’n lekker uitgerijpte wijn, van 70% grenache, 20% syrah en 10% cinsault. Verkleuring langs de rand. Een neus met verfijnd zomerfruit. Mooi mineralige smaak met ook weer fruit. Wijn ook met een zekere rondeur. Prettig glas uit de Rhone.

Château Mayne Vieil 2005, Fronsac
Typische liefhebberswijn, deze Fronsac van 35 jaar oude stokken. Mijn notities: Klassieke Rooie Baai, strenge neus met laurier. Rood zomerfruit. Aardbei. Rondeur, souplesse. Goed concentraat, drinkt heel fijn deze ‘petit Bordeaux’.

Château Rauzan Gassies 2000, Margaux, 2e Grand Cru Classé
Deze wijn presteerde een tijd onder zijn kunnen, maar is de weg naar boven weer ingeslagen. Verfijnde en wat kruidige neus. Morellenkersen. Complete wijn in de mond met een licht zoetje, die in dit geval wijst op een rijk jaar. De wijn stond naast een Saint Estephe en was in vergelijking daarmee eleganter, joyeuzer. Dit is een glas voor heel feestelijke gelegenheden, waarbij zo'n verfijnde Seigneur goed tot zijn recht komt.

Château Mauras 2003, Sauternes
Nog nooit van gehoord en nog nooit gedronken. De wijn afficheert zich als Cru Bourgeois. Ik weet niet of dit klopt, maar who cares? Dit is een verrukkelijk glas met perzik-in-het-kwadraat in de neus. Rijke pourriture noble expressie, tsjonge: lekker. Ik noteerde bij de smaak elegantie en perfecte balans. Bij een prijs van ca. 13 euro is dit een echte TROUVAILLE.

woensdag 14 januari 2009

13 januari 2009, Super Saint Emilions versus linkeroever

Domaine de la Solitude 2005, Pessac Leognan Blanc
Naast een knisperende Sancerre 2007 viel deze witte wijn op door een tikje verkleuring, een vanille gedomineerde neus met botertonen en duidelijk ook wat molligs in de smaak. Dit is een eetwijn met terroir, een serieus glas met mineralen in de smaak. Amandeltjes in de afdronk. Een heel leuke wijn, gemaakt door de equipe van Domaine de Chevalier. Hierboven een foto van de druivenoogst op het domein.

Château Lagrange de Lescure 2004, Saint Emilion Grand Cru
Jullie hebben uit de titel vast wel begrepen dat ik Saint Emilions van supermarkten ging inzetten, zei Jan Schop gniffelend. Als er al teleurstelling was bij proevers die Angelus en Troplong Mondot aan hun neus voorbij zagen gaan… dan was dat gevoel snel weg door een onberispelijke kwaliteit van de wijnen. Uit de zee van Petit Bordeaux met vaak mooie fantasienamen, is deze Saint Emilion zo’n fraaie wijn. Al enige ontwikkeling in de kleur. Pruimen in de neus, open neus met caramelgeuren. Stallucht ook. Gebrande koffie. Mooi hout. Prettige smaak, sappig. Omdat we wisten dat er een piraat in de proeverij stond, opperde iemand dat dit een pinot noir zou kunnen zijn. Klopte niet. Maar het was wel een overtuigende vergelijking. Dit is een elegant prettig glas.

Château Juguet 2005, Saint Emilion Grand Cru
Geparfumeerde neus met cassis en pruimen. Expressief. Rondeur in een smakelijke en prettige smaak.










Château Tertre Daugay 1997, Saint Emilion Grand Cru Classé
Edele en fraaie neus, erg lekker want mooi belegen ! Rondeur is de smaak, maar ook terroir. Nu volstrekt op dronk, elegant en aards. Dit is een erg mooie wijn.

Château Bouscassé 2002, Madiran
De mooiste wijn als tegenhanger van Saint Emilion. Deze Madiran stond tegenover de elegante Lagrange de Lescures. Diep-diep-diep donkere kleur met doffe rand. Inktig. Gesloten neus die later wat mint geeft. Tikje jammig. Véél rondeur in de smaak. Een wijn van 100% tannat met veel toekomst. Coupe de Coeur Hachette 2005.

Château Haut Milon 2003, Pauillac
Open neus met cassis. Heeft iets zwoeligs: zwart fruit. Erg fruitgetypeerde wijn. Nu op dronk. Een wijn om vrienden mee te maken: prachtig elegant en met veel rondeur. Mild en soepel. Na de onthulling ben ik in opperste verbazing. Dit is een heerlijke wijn, maar volkomen à-typisch voor een Pauillac.

woensdag 7 januari 2009

6 januari 2009, Gelukkig Nieuwjaar!


Voorzitter Noël Geisen bracht in zijn nieuwjaarspeech de mooie proeverijen in herinnering die we in het afgelopen jaar hebben gehad. Hij betreurde het afscheid van ons meest eminente lid Kees Mutsaers; we hopen allemaal dat dit een tijdelijk afscheid is. Ook stond Noël stil bij enkele bijzondere wijnnotities, zoals de Asterix en Obelix wijn. Adam van der Linden gaf ons een inkijkje in zijn tweede passie met de causerie over De Tweede Wereldoorlog aan de hand van poststukken. Een heel gevarieerd verhaal én bijzondere beelden. Van noodbriefkaarten tot post van het vrouwenhulpkorps. De padvinderspost viel me ook op; Adam vertelde later dat dit een van de meest kostbare poststukken is. Bizar dat vroeger de post bezorgd mocht worden door vrije partijen, mits er maar PTT postzegels werden geplakt… De gepassioneerdheid waarmee Adam vertelde, dwong veel bewondering af.

Spumante Chardonnay ‘Naonis’ Brut Riserva, Friuli
We hebben met elkaar een heildronk uitgebracht met Italiaanse bubbels uit Friuli. Frisse wijn met mooie mousse en toast in de neus. Wat chardonnay/citrustonen. Verdienstelijke wijn, gemaakt volgens de methode Charmat.

Riesling Terrassen 2007, Weingut Karl Schaefer, Pfalz
Mineralen en frisse appeltjes in de neus. Een wijn die erom vraagt met aandacht gedronken te worden om zijn klasse te herkennen. De wijn heeft concentraat (zit tussen een kabinett en droge spätlese in) maar is nog jong. Komt van mooie percelen van dit VDP wijngoed, vandaar de ‘Terrassen’.

Podium 2005, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Garofoli, Marche
Interessant glas witte wijn van 100% verdicchio, omdat deze wijn nu wat gerijpt is. Rondeur in de mond en zelfs een tikje mollig. Deed mij aan Loire denken. Goed concentraat. Nu duidelijk een eetwijn.

Domaine Desertaux-Ferrand 2002, Côte de Nuits "Les Perrières" Magnum
Dat wijn op magnum mooi oudert, bewijst deze wijn. Fraai pinot noir stinkertje en brede, complexe neus. Deze TROUVAILLE uit Bourgogne stal vorig jaar ook al de show op de nieuwjaarsreceptie, nu uit magnum een heel open en prettige wijn. Elegant en fruitgetypeerd.

Raimat, Tempranillo 1998, Catalonië, Costers del Segre
De liefhebbers die deze wijn in de kelder hadden, keken verbaasd. Is die niet wat te oud? De wijn was twee, drie jaar geleden niet meer lekker. En dan zie je hier het wondertje, wijn als levend product met verschillende levensfases. De wijn was nú heerlijk: prachtige tempranillo karakteristieken en zelfs een zweem van zoet. Prachtige gerijpte wijn.

Château La Pointe 1994, Pomerol
Helaas wat flesverschil, maar uit de goede flessen was dit een mooi uitgerijpte wijn met zelfs nog fruit in de neus, heerlijke rondeur en souplesse. Pracht Pomerol van vijftien jaar oud.

Château Smith Haut Lafitte 1994, Pessac Leognan, Grand Cru Classé
Waarom drinken we niet vaker Graves ? En leggen we er de kelder mee vol… Voor de meeste leden was dit dé wijn van de avond: fraaie cedertonen en een voorname neus, prachtvolle balans. Een echte Grand Seigneur.

Sublieme Pata Negra had Paul Heemskerk meegenomen. Zijn kaasbuffet was van grote klasse. We dronken hierbij een Kopke Colheita 1991 met prachtige krentjesneus.