woensdag 17 december 2008

Noord Italië, 16 december 2008

Poggio Valente 2001, Morellino di Scansano, Fattoria Le Pupille
Kees Mutsaers had een bijzondere proefavond Italië samengesteld; ik ben er van overtuigd, Kees, dat twintig aanwezigen een kaarsje opsteken om de beschermengel van de smaak aan te roepen! Na een fraaie Umbrische witte wijn, drie mooie Chianti en drie karakteristieke Barolo stond deze wijn, bijna volledig gemaakt van sangiovese. Wat een mooie Toscaanse TROUVAILLE. De Franse oenoloog Christian Le Somer, wijnmaker op Château Lafite en Château Latour, is hier consulent, en dat is te proeven. Complexe, edele en rijke neus met kruidnagel, cederhout en tabak. Je b l i j f t aan die neus ruiken. Dan een zoetje in de aandronk en gek genoeg een smaak die mij zowel streng als rondeur deed schrijven. Souplesse van een balletdanser: lenig!

Monte Pergoli 2001, Enrico Santini, Bolgheri
Gemaakt van 40% merlot, 35% cabernet sauvignon en 25% syrah. Dit is zo’n wijn die zo griezelig compleet en harmonieus is, dat je weinig meer te wensen hebt. Drie *-sterren.
Mandje rood zomerfruit in de neus, zéér verfijnd en met de rijkdom van een Seigneur. Rond en mollig in de smaak. Perfecte balans. Drop. Rubensiaanse droomwijn.

50 & 50, Vino da tavola Toscane 2000, Avignonesi & Capannelle
De wijn ontleent zijn naam aan de druivensoorten : 50% sangiovese en 50% cabernet sauvignon. Nog gesloten neus waar wel mooie tonen van laurier en tabak in naar voren komen. Soepele en aangename smaak. Ik vond dit van de drie wijnen in de serie de strengste. Zwart fruit, sigarenkistjes/nieuw hout.

Sassicaia 1999, Tenuta San Guido Bolgheri
Monument van een wijn. Ik heb alléén maar positieve aantekeningen, maar hoorde Kees zeggen ‘Die Sassicaia 1999 is niet zó bijzonder als wijn’ en daar geef ik hem gelijk in. Naast de piraat Château La Conseillante 1998 Pomerol en de Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 1998 had deze Sassicaia moeite om uit te blinken. Desalniettemin: complexe neus met véél herfstbos en kastanjechampignons. Cederhout. Zéér complexe wijn met een mooie balans en goede zuren.

Pian delle Vigne 1998, Brunello di Montalcino, Antinori
Neus met sjepdrop, terroir en animale tonen. Caramel. Smaak met rondeur, aangenaam en prima balans. Ruiken we verder aan de complexe neus dan komen earl grey tonen en een geur van rozen naar voren. Prachtige wijn!




Château Doisy Daëne 1998, Sauternes
Oef, dit is een Sauternes-true-to-type: een beetje een zweetlucht, maar dan wel héél lekker, botytris. Wat is zo’n tien jaar oude dessertwijn ongelofelijk genieten. Kruidig, complex en prima balans met zuren. Superglas van Dubourdieu.

zaterdag 13 december 2008

Portugal Alentejo, 9 december 2008

Espumante, Herdade do Perdigão
Een verrassend begin: bubbels uit Portugal! Van de arinto-druif. Een heldere, bleekgele wijn met een fijne mousse. Gist, appel en venkel in de neus. Tikje harde entrée met flinke zuren, venkel en bitters, Granny-Smith. Fris begin van de proeverij.

Terras de Montforte 2005, Alentejo
(druiven trincadeira, aragonez, carignan)
Hans van der Horst is een liefhebber die ons al eerder mooie wijnen uit de bekende Portugese wijnregio’s heeft laten proeven. Deze keer heeft hij een proeverij met wijnen uit de regio Alentejo samengesteld. Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. De oorsprong van de naam, "além do Tejo", betekent letterlijk "over de Taag". Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve. Wijnbouwers gaan in Alentejo over naar moderne productietechnieken. Dat is duidelijk te proeven in de eerste serie publieksvriendelijke rode wijnen: maceration carbonique/yoghurt en framboos zijn nadrukkelijk aanwezig. Maar déze Terras de Montforte uit een volgende serie is een wijn naar mijn hart door zijn klassieker karakter. Helderpurper, glanzend, klassieke aardse neus met jodium, koffie, cacao, ceder. Zoete aanzet, mooie zuren eronder, licht gebouwd, iets tintelends, alcohol overheerst niet, tannines mogen nog wat meer naar de achtergrond maar de wij heeft nu al een mooie balans: zwoel maar toch elegant.

Mouchão Dom Rafael 2006
(druiven alicante bouschet, trincadeira, aragonez)
“Trotted by foot”, dat zie je niet veel meer (http://www.mouchaowine.pt/#/winemaking/)
Dof donkerpurper, kers-gedomineerde neus, hint van balsamico. Geconcentreerde, zoete aanzet, stevige zuren, mint, alcohol duidelijk aanwezig. Nog groen en stroef met forse tannines. In alles veel sterker en hoekiger dan de elegante Montforte die nu al lekker is. Zeer overtuigende wijn met een hele mooie toekomst.


Herdade do Perdigão Reserva 2004
(druiven trincadeira, aragonez, cabernet sauvignon)
Donkerpaars, zwart zweem. Mooie klassieke neus, expressief, koffie, kers. Zoete aanzet, portgevoel. Forse wijn, smaak ontwikkelt zich lang en rond, kers domineert. Een wijn die forse zuren combineert met zachte tannines én een stevig postuur met veel elegantie.




Mouchão 2003, Vinho Regional Alentejo
(druiven alicante bouschet en trincadeira)
In de laatste rode gang twee rode wijnen die eerst op 18-24 maanden op vat rijpten en daarna nog 12-24 maanden op fles om ervoor te zorgen dat de wijn op dronk in de winkel ligt. Daar kunnen ze in andere landen nog wat van leren… Ook deze Mouchão is “trotted by foot”. Dof donkerpurper. Introverte, gesloten neus die zich maar langzaam ontwikkelt. Hint van kers en tabak. Weer die zoete aanzet, bijna kauwbaar. Deze wijn heeft geen lange naam maar des te meer inhoud: jammig en al verrassend mooi in balans door zijn typisch portugese frisse zuren en donkere fruitsmaak.

Meer over Mouchão: http://www.wineanorak.com/alentejo/alentejo_7_mouchao.htm

Verslag en proefnotities van Noël Geisen

woensdag 3 december 2008

Franken en Alto Adige, 2 december 2008

Weinhaus Zur Schwane, Scheurebe 2006 Franken
Mineralen en kruisbes in de neus. Abrikoos, quave, tropisch fruit. Smaak met rondeur en zeer aanwezige frisse zuren. Ook een aangenaam zoetje in de mond. Verrukkelijke wijn die goed aangeeft waar Franken toe in staat is. Claartje Grielis bezocht met haar man dit VDP-domein met een eigen hotel (zie: http://www.schwane.de/) in Volkach. Hierboven op de foto het uitzicht op Volkach vanuit de tuin.

Weinhaus Zur Schwane, Riesling 2007, Volkacher Ratsherr, Spätlese trocken
Bloemig en elegant, geconcentreerde neus (kun je dat zo zeggen?). Serieus glas in de mond: veel kracht en nahangende bitters, terwijl de wijn zich toch soepel laat rollen langs de smaakpapillen. Viooltjes ruik ik ook. Prettig glas.

Kalkofen 2007, Baron di Pauli, 100% Schiava, Alto Adige
Deze rode wijn is licht en typisch zo’n wijn waar de door de wol geverfde liefhebbers snel hun neus voor ophalen. Des te leuker dat Claartje deze wijn inzet, ha! De druif Schiava krijgt steeds minder aanhangers, omdat de wijnboeren meer mogelijkheden zien in zwaardere wijnen. De Schiava mist concentraat (opbrengst is maar liefst 50 hl./ha) en complexiteit, maar is o zo lieftallig. Heel lichte kleur. Kersen en toffee in de neus. Elegante en aangename smaak met rondeur. ‘Romige textuur’ noemt Oz clarke dat. Vooral het mooie fruit in de neus is een kwaliteit van deze wijn: uitwaaierende frambozen. Erg leuk om te proeven.

Arzio 2005, Baron di Pauli, 50% merlot, 25%cabernet sauvignon en 25% cabernet franc

Wat maakt hetzelfde domein met bij ons meer bekende druiven? Dit dus. Te beschouwen als de oudere serieuze broer van bovenstaande wijn. Karaktervol en stevig. Goede balans en veel kracht. Toch mooi rond in de mond en met mooie balans. De Chimay kaas en de oude stolwijker doen het prima bij deze rode wijn. Hartendiefje van Claartje.


Weinhaus Zur Schwane 1993, Kerner, Volkacher Ratsherr, Auslese
Adembenemend mooie wijn, die we blind geproefd nóóit zijn vijftien jaar geven. Er stond een 2005 Auslese naast en in kleur scheelde het helemaal niet zo veel. Deze wijn is zó vitaal, zó fris. Honingneusje. Veel zuren nog naast rondeur en goede balans. Gôut de petrol. Amandel. Boenwas. Deze wijn smaakt érg mooi bij Chaource kaas.