woensdag 24 februari 2010

Fair Trade Bourgogne

Bourgognekenner Noël Geisen is een warm pleitbezorger voor de wijnen van de Côtes de Nuits, Côtes de Beaune, Chalonnaise en Maconnais. In tegenstelling tot de heersende opvatting dat je geen fatsoenlijk glas Bourgogne kunt kopen onder een fiks bedrag, stelt Noël dat wie goed zoekt prima prijs/kwaliteit verhoudingen zal vinden. Het thema Faire Trade Bourgogne verklaart hij als volgt: “alle wijnen zijn ter plaatse gekocht en de opbrengst komt helemaal ten goede aan de makers”. We proefden wijnen van Gevrey-Chambertin in het Noorden tot Azé in het Zuiden, toch een rit van 117 kilometer. Voor mij sprongen in deze proeverij met 13 wijnen vooral de wijnen van Domaine Desertaux-Ferrand met kop en schouders er boven uit. In de laatste serie bleef een bescheiden Côtes de Nuits Villages volledig overeind naast een vier keer zo kostbare Gevrey Chambertin. Chapeau!

Domaine du Fer á Cheval, Macon Villages 2008
Wijn van chardonnay gemaakt door de coöperatie van Azé. Ter plekke gekocht voor een luttele 5,50 euro en dat maakt dat dit een wijn is die een prachtige prijs/kwaliteit verhouding laat zien. Swingende neus, staat in mijn aantekeningen met een uitroepteken. Jasmijn en roomboterbabbelaars. Elegante en ranke wijn met voldoende kracht, charmant glas, dat zelfs mooi nahangt. Kees omschrijft de geur als witte rozen en de smaak met een hongingzoetje en een fraai bittertje. Van dezelfde coöperatie dronken we een aantrekkelijke Cremant de Bourgogne.


Domaine Desertaux-Ferrand, Meursault 2007 Premier Cru ‘Les Bouchéres’
Prachtvolle wijn met zeer mineralige neus: duidelijk veel terroir. Goede balans en frisse zuren. Het hout is goed ingekapseld, er komt nog fruit naar voren. Rokerige hout impressie, amandelbitters in de smaak. Heel harmonieus. Fraai glas witte wijn.




Les Champs de l’Abbaye 2002, Bourgogne Côtes de Couchois
Curieuze appellation, die in 2000 ontstond om een hogere kwaliteit dan de appellation Bourgogne te creëren, door de opbrengst per hectare te beperken tot 4000 liter. In totaal behoren ongeveer 250 hectare met pinot noir tot deze AC, te vinden in en rondom Couches, Chagny, Dracy les Couches, St.Sernin du Plain, St. Jean de Trezy en St-Maurice les Couches. Berry ruikt sigarenkistjes in de wijn en oud hout. Mijn indruk is die van mineralen, iets ijzer. De neus lijkt nog wat gesloten. De smaak is klassiek en naar mijn idee te jong om nu te drinken, maar er zijn verschillende proevers die deze wijn van Alan Hasard – die werkt volgens de biodynamische principes - graag nu al genieten.

Domaine Désertaux-Ferrand, Côtes de Nuits Villages, ‘Creux de Sobron’
Deze wijn stond in iedere serie van de proeverij en dat was zeer terecht. We proefden o.a. 1999, 2002 en 2005.

Creux de Sobron 1999
Combinatie van stallucht en fruit. Deze elf jaar oude wijn heeft een belegen en rijke neus, ook wat stoffige tonen (die niet storen). Uitgebalanceerde wijn, met vuursteen in de smaak. Sappig en geweldig mooi op dronk.

Creux de Sobron 2002
Fruitexpressie van pinot en oude rozen die mooi geuren. Lekkere zuren, goed uitgebalanceerde wijn die wat langer in het glas een lichte stallucht geeft. Toos prijst rijp fruit van cassis en een elegante en toch stevige smaak.


Creux de Sobron 2005
Mooie expressieve neus met véél rood zomerfruit en framboos. Lekkere neus! Pracht aandronk: streng en toch speels. Tannine, maar niet boosaardig. De neus geeft wat tabak, elegante smaak, zeer doordrinkbaar en een typische Noël-wijn.

Gevrey Chambertin 1999, Camille Giroud
Stalimpressie in de neus, vol in de mond, enorm rijke krachtpatser-van-heb-ik-jou-daar. Dikke en complexe wijn, zegt Nello. Deze topper stond naast de Creux de Sobron 1999 en laatstgenoemde kon dat goed hebben.

zaterdag 13 februari 2010

Wijnen van de leden

De werkavond staat traditiegetrouw in het teken van de eigen wijnen van de leden. Het is een pittige avond, omdat we veel wijnen proeven. De wijnen lopen uiteen van uitermate licht tot zwaar, van doordrinkwijnen tot meditatiewijnen. Hieronder volgen de beschrijvingen van enkele wijn die ik zeer de moeite waard vond, zonder iets af te willen doen aan de kwaliteit van de andere wijnen.

Witte aperitiefwijn
Weingut Engel, Angelus Campus 2008 Scheurebe, Renaissance
Feinherb wijn uit Rheinhessen. Prettige rokerige tonen in de neus, een spritzige toets in de sappige smaak. Een klein snoepzuurtje ook. Gemaakt van oude stokken. Eetlustopwekkend.

Witte maaltijdwijn
Mas de Mas, Picpoul de Pinet 2008
Witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de oude druivensoort Picpoul. Deze wijn heeft duidelijk meer materie dan de voorgaande. Erg veel waardering heb ik voor het bouquet: bloemige tonen, jasmijn. Vanille. Langer in het glas geeft het bouquet zich steeds meer. Sappige smaak, wellicht iets te veel hout, maar de wijn blijft desondanks prima in balans.

Meest curieuze wijnen
Hoeve Nekum, Pinot Noir 2007
Opmerkelijke rode wijn uit het Jekerdal bij Maastricht (zie foto boven dit bericht). Lichte kleur, bijna rosé. Fijne neus met lekkere toffee tonen en ook die heerlijke geur van die Britse toffeesoort waar je niet vanaf kunt blijven als je eenmaal een stukje hebt gegeten, fudge! Hele elegante en liefelijke wijn met een miniem zoetje dat de wijn nog eens éxtra charmant maakt. Geslaagd glas.

Swiss Pinot Noir 2003, Benedictine Abbey, Rheinau
Pinot Noir uit Zwitserland. Gerijpte wijn en dat is te zien aan de tuilé-bruine kleur. Dan proef je de wijn en mijn eerste impressie was ‘astringent’ en dat is dus niet zo positief. Maar dan staat de wijn wat langer open en zie… dan komen tonen los in de neus van tabak en elegant fruit, toffee ook. En blijkt de wijn toch rondeur te hebben. Dat hebben de Benedictijner monniken in Rheinau toch wel knap gedaan. Liefhebberswijn, niet een glas om te openen op een feestje.
Meest liefelijke wijn
Juliette Avril, Côtes de Ventoux 2008
Licht purpere kleur. Aanvankelijk nog nauwelijks neus, maar daarna kwamen bloementonen en heel aangename framboosjes. Ik dacht aan een Pinot Noir, maar daar zat ik flink naast want dat wijn is gemaakt van grenache, syrah en carignan. Sappige en vluchtige wijn met een hele hoge doordrinkfactor. Ik denk dat je hier wel vrienden mee maakt bij een feestje waar ook veel niet-wijndrinkers komen. Liefelijke en charmante wijn.
Échte liefhebberswijnen
Domaine Clos des Cazeaux, Vacqueras 1998, Grenache Noble
Deze fles heeft mogen rijpen en dat geeft deze wijn wel een bijzondere dimensie: mooi belegen kleur en een bouquet dat zich presenteert als een oud herfstbos na een verfrissende regenbui. Sigarenkistjes in de neus. Impressie van framboos. Een zonrijk jaar, alcoholgehalte doet zich gelden zonder te storen. In ons land trad in 1998 het tweede paarse kabinet onder Wim Kok aan; in dit jaar werd ook Victorie Boogie Woogie van Mondriaan aangekocht. Zeer geconcentreerde wijn met een smaak die veel straffer is dan de neus doet vermoeden. Vooral een héle mooie balans. De wijn is gemaakt van grenache noir die op een zonrijk maar nat gedeelte van de wijngaard staat, met een hele lage opbrengst (20 ha/hl) omdat de druiven zijn aangetast door botytris. Deze wijn kan slechts een keer of drie per tien jaar worden gemaakt omdat er sprake moet zijn van bijzondere omstandigheden waaronder de edele rotting de druiven kan beroeren. Prachtige wijn.

Taurasi dei Feudi di San Gregorio, Aglianico 2005
Wijn die komt uit het Zuid-Italiaanse Campanië. Topproducent. De Aglianico druif gedijt geweldig op vulkanische grond; het is een druif die geregeld terugkomt in de blinde proefwedstrijd Prix Saint Hubert. Prima wijnen om te combineren met een scala aan gerechten, maar lastig te determineren (vind ik). Diepdonkere kleur. Prachtige neus met sigarenkistjeshout en tabak. Kersenvlaai ook! Strenge smaak met ongelofelijk mooie zuren en ook nog pittige tannines. De DOC schrijft voor dat de wijn tenminste drie jaar rijpt voor verkoop. Dit kan van een nog wat ruwe steen tot een schitterende briljant uitgroeien met flesrust.
Trouvailles: werkelijke vondsten
Les Romains, Merlot 2005 Vin de pays d’Oc
Diepdonkere kleur, zwartrood. Prachtige neus: zwoel, rijk en rijp, bramen, chocolade. De smaak is – volgens mijn aantekeningen – een ‘bek vol wijn’ met kersen op sap impressie en nog tannines. Deze wijn is op effect gemaakt, om te plezieren, tikje opdrogend op het eind. Niet-moeilijk-doen-wijn, opentrekken en genieten, nee, Genieten-met-grote-G !
Valdazar, Bairrada 2005
Expressieve wijn uit Portugal. Chocolade en mocca in de neus. Rondeur, veel spel en inhoud in de smaak. Alles erop en eraan, zei Paul van deze wijn, heel compleet met mooie kersenimpressie. Adam zei glunderend dat hij zijn dochter “toch wel goed heb opgevoed, hè!”; zij schonk deze wijn bij het feestje van haar veertigste verjaardag. Een traktatie voor de (geoefende) wijndrinkers
Feestwijnen
Banfi Excelsus 1995, IGT Toscane
Toscaanse wijn van cabernet sauvignon (70%) en merlot (30%). Heeft maar liefst vijftien jaar mogen rijpen, maar vertoont nog altijd wat hoekige kantjes. Heeft zeker nog toekomst. Rijpe en rijke neus met duidelijk mineralen en vuursteen, mint en laurier. Complex en dus heerlijk om steeds nieuwe impressies te krijgen. Zoals eucalyptus, want die zit ook in het bouquet. Straffe smaak met enorm concentraat. Dit is echt een feestwijn voor aan tafel. Een tournedos gaat hier geheid een mooi huwelijk mee aan.

Poliziano, Cuvee Asinone 2005, Vino Nobile de Montepulciano
Sangiovese neus en een lichte rubberimpressie die de herkomst enigszins doet verraden. Amandel zit ook in het bouquet, net als rood zomerfruit en drop. De smaak is nog zéér straf, de wijn dus te jong, Paul roemt de fantastisch mooie zuren in de wijn en aan zijn gezicht te zien, heeft hij er geen moeite (geen enkele moeite) mee om deze wijn nu al te degusteren.

Jacques Parent, Volnay 1998 Premier Cru Clos des Chênes
Ach, iedere wijn in deze categorie Feestwijnen zou als de mooiste wijn van de avond door kunnen gaan, maar deze Volnay hoorde ik het meest genoemd worden. In 1998 werd Willem-Alexander benoemd in het Internationaal Olympisch Comité en haalden zowel Gianni Romme als Marianne Timmer twee keer goud bij de Olympische Winterspelen. Twaalf jaar is de zonneschijn uit 1998 gekoesterd in de fles. De neus heeft een impressie van lijm, truffel ruik ik en een herfstbos. Mooi! De wijn is uitgerijpt, vol en elegant met een prachtige balans. Inderdaad: het type wijn waarbij je de Natuur of Onze Lieve Heer wilt bedanken, weet je wat: misschien wil je ze wel allebei bedanken…

Meditatiewijn Rallo, Marsala 20 years, Riserva
Er werden vijf, zes namen genoemd (sherry, port, madeira e.d.) vóórdat een goed proevend sociëteitslid Marsala noemde. Nou is dat ook geen hippe wijn. Géén enkele aangesterkte wijn, trouwens. En toch is een glas hiervan beslist niet te versmaden, welnee. Abrikoostonen in de neus, maar ook noten zoals amandel. Mooie droge wijn met verschillende lagen, die zich het best laten genieten door er meditatief van te genieten. Dus zomaar. Als aperitief wellicht. Ik denk dat de Marsala ook een traktatie is bij de Italiaanse cantuccini, de amandelkoekjes waar je zo gemakkelijk te veel van eet.

vrijdag 5 februari 2010

Goud van oud

Geen van de leden van de Brabantse Wijnsociëteit heeft zo’n eigen stijl van proeverijen organiseren als Hans Lodewijkx. Je kunt er allerlei labels aanhangen: bizarre line ups, verrassingen, hard werken, verrassend, creatief-chaotisch, adembenemend. Maar vóór alles zijn de proeverijen van Hans feestjes. Die zich etsen in het brein. We proefden ooit 24 Nederlandse wijnen op één avond. En de fameuze etikettenproeverij, ook met 24 flessen. De fabelachtige Madeiraproeverij met een wijn uit 1875, het jaar dat de opera Carmen het eerst werd uitgevoerd. Dit keer hield Hans zich aan de gewenste 12. Of niet? Hij goochelde met in- en uitdrinkers, met jokers tussen de series en met getallen. Is dit fles zeven? Of de echte zeven? (Twee flessen met een zeven gaan rond, waar op één staat ‘de echte’). De Goud van oud witte wijn proeverij past helemaal in de serie eigenzinnige proeverijen. Met zijn liefhebbershart bracht Hans geweldige wijnen op tafel, enkele curieuze en uiterst zeldzame… Het was vloeibaar geluk van begin tot het eind.

Vernacchia di Oristano, Reserva 1980, Josto Puddo, San Vero Millis, SardiniëUiterst curieuze wijn, dertig jaar oud. Oxydatieve stijl, maar wel heel mooi. Mahonie kleur. Krentjes in de neus. Aangename droge aandronk, die vertwijfeling oproept. Is dit sherry? Of madeira? Nee: Vernacchia di Oristano! Rijke smaak met amandelen, bitters en forse zuren. Opmerkelijke aperitiefwijn.

Witte wijn die kan rijpen, dan moet je denken aan chardonnay, chenin blanc en riesling. We proefden deze wijn in veel varianten. Wereldtoppers. Soms maakte een gereputeerde wijn die reputatie niet waar. Dat maakt mij altijd onzeker over mijn proefkwaliteiten, want je zoekt toch de schuld daarvan eerst bij jezelf. Over die toppers hebben we veel discussie. Sommige wijnen mogen best véél lucht hebben, vinden de makers. Nicolas Joly meent dat zijn Savennieres erop vooruit gaat als hij twee, drie dagen open staat.

Clos St. Hune Riesling 1997, Trimbach, Ribeauvillé Alsace
Dit is de absolute Riesling topper uit de Elzas. Wat Château Margaux is voor Bordeaux is Clos St. Hune voor de Elzas. Mooie mineralen en boter in de neus, boenwas. Sappige wijn en hoge zuurgraad. Herkenbaar riesling. Maar… in mijn aantekeningen staat ook: tikje eendimensionaal naast de volgende wijn. Dan laat je zo’n wijn in het glas staan en de neus is na verloop van tijd steeds mooier. Bloesem! Je weet: we moeten ons oordeel opschorten en deze wijn nog eens proeven.

Riesling Clos Windsbuhl 1993, Zind Humbrecht, Turckheim Alsace
Rijkere neus met veel complexiteit: granny Smith, brandnetels, mineralen. Later bloemrijk. Sappige wijn, honing zegt Kees. Prachtig nahangende wijn met ontzettend veel verfijning.

Riesling Kiedrich Gräfenberg 1997 Spätlese, Robert Weil, RheingauDezelfde wijn, hetzelfde terroir met alleen één jaar verschil. Alleen weten we dat natuurlijk niet met de geblindeerde flessen. We bezochten dit domein op onze Rheingau studiereis en dan is het proeven van zo’n gerijpte wijn helemaal top. De neus geeft botertonen, mineralen. Rijke neus. Vitale wijn met prachtige balans in zoet en zuur. Elegantie! Nello raakt helemaal in vervoering als hij deze wijn bij een stoofvlees met pruimen gerecht droomt.

Riesling Kiedrich Gräfenberg 1998 Spätlese, Robert Weil, RheingauVolgens de jaargangkaarten is dit een minder jaar. Toch ging mijn voorkeur naar deze wijn, een fotofinish. Goud in het glas. Boter, honing en ananas in de neus. Ik noteer: iets boerser en meer concentraat. Rinsige toets en prachtige balans.

Van chardonnay proefden we drie Chablis en een Puligny Montrachet.

Chablis 1er Cru Les Fourchaumes 1997, Domaine Laroche, vieilles vignes
Ongelofelijk complexe neus die steeds meer geeft: appeltjes, vuursteen, even een toon van kattepis. Rondeur in de aandronk. Richard ruikt hier oesters/zeevruchten. Paul herkent de chardonnay en denkt dat de wijn – rond, zacht en afgebouwd – nog héél lang mee kan.

Chablis Grand Cru Les Blanchots, 1997 Reserve de l’Obedience, Domaine LarocheOok in deze serie hetzelfde domein, nu ook het zelfde jaar, maar dan van twee wijngaarden. Deze wijn ruikt naar leisteen, petrol en boenwas, zegt Jan. Mijn aantekeningen: mineralen neus. Sappige en evenwichtige wijn met heel even een oxytoon in de aandronk, maar daarna vooral karakter en power. Wat hangt deze wijn lang na!

Puligny-Montrachet 1er Cru les Garennes 1996, Olivier Leflaive, BourgogneBij deze wijn voel ik me schuldig. Mijn aantekeningen zijn nogal neutraal: gesloten neus, hoge zuurgraad, tikje kortaf. Op de tong toch wel mineralen. Ronald verwoordde de wijn véél mooier: complexe neus met kruiden, exotisch fruit, vijgen en gerookt spek. Nello valt hem bij: een héél zuivere wijn met fraaie zuren. Hier wreekt zich dat ik niet zo vaak Hoge Witte Bourgogne drink en ja… verfijning moet je leren waarderen.

JOKER: Sagrantino de Montefalco 1995, 25 anni, Arnaldo Capraï, UmbriëDe enige rode wijn van deze avond en bepaald geen misselijke. Een duidelijke liefhebberswijn van de autochtone Sagrantino druif, die beestachtige wijn kan geven. Aards, natte grond, zegt Kees. Ik ruik vooral vuursteen. Laurier zegt Nello. Veel vanille aldus Rob. De smaak vind ik in dit geval mooier dan de neus: rondeur en heel veel spel, warm powerhouse met kersen. Op dronk en toch nog duidelijk straffe hoekjes. Een belevenis om te drinken!

In de laatste series proefden we drie chenin blanc en een scheurebe.

Les Vieux Clos 2004, Savennieres, Nicolas Joly
Gemaakt door de Koning van de biodynamische wijn. Enorm rijke neus met honing, uitstekende balans en een prachtig bittertje in de smaak. Hele fraaie wijn. Veel discussie hier, o.a. over de zaaikelender van Thun en de wormpjes in de worteltjes van onze penningmeester die met die zaaikalender de groentetuin beheert. De theorie is overdreven, zei hij, maar zorgvuldig werken betaalt zich altijd uit. Biodynamisch bewerkte wijngaarden brengen veel meer werk in de wijngaarden met zich mee, maar: het resultaat mag er zijn.


Moulin Touchais 1977, Coteaux du Layon
Kaas en marsepein in de neus, moeilijke wijn. Flinke viscositeit en krachtige aandronk, vol en rond in de mond, met honing. Richard roemt het ambergoud en beschrijft de smaak met zuivel, bitterkoekjes, sinaasappelschil, marmite, oude kaas en hoge zuren. Ronald benoemt vleesbouillon in de neus. Als ik goed doorruik komen er vanillecake geuren los en Turks Fruit.

Vouvray Le Mont Moeulleux 1997, Domaine Huet
Goudkleurige wijn met iets onbestemds in de neus. Kees benoemt perzik en bloemen. Ronald ruikt kastanje, bogter, thee, vijgen. Sappige wijn met uitstekende balans. Héél karaktervol betitelt Richard de wijn, met goed ingepakte bitters en zuren.

Scheurebe 2001 Eiswein, Muller-Catoir, Haardter Mandelring, Pfalz
Hier verschijnen zonder enige twijfel de maximale drie *-sterren naast de aantekeningen. Wow-in-het-kwadraat! Sinaasappelschil. Jasmijnbloesem. Overweldigend kruidig en expressief. Citrustonen. Zéér complex. Botytris. Perzik. Zeer harmonieuze smaak, niets te wensen, perfect balans en dus: hemelse wijn.

Hans zei dat hij in de proeverij wat echo’s had verwerkt van eerdere proeverijen. Met als pièce de résistance de volgende wijn. Uit het jaar dat AFC Ajax werd opgericht. De vijfde wereldtentoonstelling in Parijs met een eerste metrolijn. Gaudi begint de aanleg van Parc Guëll in Barcelona. Von Zeppelin hangt 20 minuten in de lucht met een luchtschip. Het patent wordt aangevraagd op de paperclip. Het geboortejaar van filmregisseur Louis Buñuel. Van schilder Karel Willink. Van vlieger Antoine de St. Expupéry, auteur van de Kleine Prins. Oscar Wilde en Friedrich Nietzsche sterven.
Henriques & Henriques Solera 1900 Malmsey Madeira
Olijfgroene rand. Rijke neus. Perfecte balans met verfijnde bitters en mooi nahangende afdronk. Dit is een belevenis, proeven van gebottelde zonneschijn die 110 jaar oud is, méér dan 40.000 dagen!

Memorabele, uiterst memorabele, proeverij.