tag:blogger.com,1999:blog-1209568404562847014.post4204183844090606067..comments2022-03-27T04:58:54.576+02:00Comments on Beter wijnproeven, méér genieten: De beste wijnmakers uit Duitsland, 27 januari 2009Peter van den Besselaarhttp://www.blogger.com/profile/11773648869802662542noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-1209568404562847014.post-6888361567829872592009-02-01T11:08:00.000+01:002009-02-01T11:08:00.000+01:00Van Wil kreeg ik een fantastisch filmpje: Jamie Go...Van Wil kreeg ik een fantastisch filmpje: Jamie Goode proeft een D en een AUS Riesling en geeft commentaar; een mooie synthese van Wil's en mijn "dialektiek" Rob<BR/>http://www.youtube.com/watch?v=0d692xWy5UIRob van Ginnekenhttps://www.blogger.com/profile/18401220306989875067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1209568404562847014.post-7442441520313485642009-01-29T22:45:00.000+01:002009-01-29T22:45:00.000+01:00Beste wijnvrienden, Ik wil nog even terug komen op...Beste wijnvrienden,<BR/> <BR/>Ik wil nog even terug komen op mijn opmerkingen tijdens de laatste proeverij waarbij twee wijnen van Grosset uit Australië werden geproefd, de Riesling Grosset Watervale 2003 en de Riesling Polish Hill 2004.<BR/><BR/>Het ontbreekt je tijdens de proeverijen aan tijd om daar diep op in te gaan.<BR/><BR/>Riesling is in Duitsland, Oostenrijk en Elzas bekend als een vederlichte creatie met aristocratische allure. Tevens gekenmerkt door een stijlvolle intensiteit van smaak en bouquet en anderzijds vaak weinig alcohol.<BR/><BR/>Contrast is aanwezig tussen graderingen van zoetheid en de altijd aanwezige zuren die tussen alle andere impressies duidelijk waarneembaar zijn, zelfs in de volzoete versies. Deze zuren maken de wijn spiritueel en vitaal en schenken hem een lange levensduur.<BR/><BR/>Ieder gebied heeft zijn kenmerkende aroma’s.<BR/><BR/>Langs de Moezel: bloemen, fris, fruit, floraal.<BR/><BR/>Mosel-Saar-Ruwer: ultra licht, fijn genuanceerd en contrasterende zuren met fruitigheid en bloemige aroma’s.<BR/><BR/>Pfalz: volle wijnen met sappig fruit, dikwijls droog gevinifieerd.<BR/><BR/>Rheingau: droge, half droge en zoete wijnen. De bakermat voor Trockenbeerenauslese.<BR/><BR/>Rheinessen: prachtige complexiteit<BR/><BR/>Nahetal: rijk en krachtig<BR/><BR/>Elzas: droog en voller van smaak<BR/><BR/>Oostenrijk: droog, iets gevulder, fraaie zuren en onmiskenbare élégance<BR/><BR/>Indien Europese topdruivensoorten worden verbouwd op nieuwe terroirs, dan produceren ze wijnen met een andere stijl en smaak. De natuur doet er eeuwen over om tot de beste parameters te komen: welke druivensoorten op welke terroirs en in welk klimaat.<BR/><BR/>Gaat men ermee akkoord dat de rieslingdruif een smaak krijgt van een andere druivensoorten en gebrek vertoont aan zuren door invloeden van het klimaat en dat dit gecompenseerd wordt door een technologische snufjes zoals afremmen van de malolactische gisting om een fris en aromatisch resultaat te krijgen?<BR/><BR/> <BR/><BR/>Je kunt sommige dingen óplossen’ en ‘aanpassen’ maar door dat te doen wijzigt men hun essentie. <BR/><BR/> <BR/><BR/>Ik wil niets afdoen aan de kwaliteit en het vakmanschap waarmee deze wijnen zijn gemaakt, internationaal worden ze hoog gewaardeerd door vooraanstaande wijnkenners. Ik wil me ook niet meten met hun kennis en ervaring, maar alleen mijn beleving onderbouwen. <BR/><BR/>Alleen de lichte waarneembare 'gôut petrol' gaf mij enige associatie met Riesling. Voor de rest waren ze voor mij als Riesling onherkenbaar. De gepresenteerde wijnen zijn opvallend rijp en rijk te noemen met veel alcohol en zeer aromatisch. Alle specifieke kenmerken van een Riesling zoals wij deze in Europa kennen, finesse, een minerale toets en complexiteit die Rieslings zo mooi maken kon ik niet vinden in deze Australische wijnen.<BR/><BR/>Wil<BR/><BR/>Reactie Rob; Leuk om te zien dat je zo enthousiast bent, net als ik, over de moeder aller druiven! En dat de twee Grossetwijnen zoveel discussie losmaken.<BR/> <BR/>Ik wil wel opmerken dat je karakterisering van Australische, of in ieder geval de Grosset-rieslings, niet overeenkomt met die van anderen. Je hebt het over een tekort aan frisse zuren. Australische rieslings worden vaak juist in hun jeugd (en deze twee wijnen hadden al 5 respectievelijk 6 jaar ontwikkeling achter de kiezen) gekenmerkt door behoorlijke zuren die mettertijd afbouwen. En ook mineraliteit anders dan petrol zou je in de betere exemplaren terug moeten kunnen vinden.Peter van den Besselaarhttps://www.blogger.com/profile/11773648869802662542noreply@blogger.com