zondag 27 januari 2019

Het effect van zuurstof, wijn uit de fles of uit de karaf?

Precies zes jaar geleden verkenden we het effect van zuurstof. Diederick Swagemakers heeft een pracht proeverij in petto om dat nog eens te doen. Maar dan net even anders. We proeven vijf mooie wijnen waarbij we steeds vergelijken: a) een fles die ter plekke open gaat en b) een wijn die 36 uur eerder is gedecanteerd en teruggedaan in de fles. De meningen lopen uiteen. Bij drie wijnen – de witte wijnen en één rode wijn - kiezen de meeste proevers voor de gedecanteerde wijnen en bij twee rode wijnen voor de flessen die ter plekke open gaan.

MOLCEO 2013 OTTELA LUGANA RISERVA
Wijn gemaakt van oude stokken trebianno met een jaar houtlagering op Italiaans eiken. De meeste proevers geven de voorkeur aan de gedecanteerde wijn waarin de geur inlevert aan expressiviteit maar wint aan elegantie. In de ter plekke geopende fles zijn de zuren héél pittig aanwezig, in de gedecanteerde fles veel zachter. Ik ruik brandnetel  en buxus in deze heel levendige wijn.

CHABLIS 2011 LES CLOS JOSEPH DROUHIN
Wijn van chardonnay van de allermooiste Grand Cru uit Chablis. In de neus is deze wijn heel mooi maar de smaak is wat vlak, zegt Rob over de ter plekke geopende wijn. In de gedecanteerde wijn is het fruit juist weg uit de neus terwijl de smaak voller in de mond is geworden, aldus Rob. De meerderheid van de proevers geeft de voorkeur aan de gedecanteerde fles. Annemiek juist aan de ter plekke geopende fles: een lastige wijn om te determineren met zoet tropisch fruit in de geur, anijs op achtergrond en veel bitters en kruiden in smaak.

POMMARD 2012 EN TRUFFIERE VIEILLES VIGNES VINCENT GIRARDIN
De meerderheid van de proevers geeft de voorkeur aan de gedecanteerde wijn: in de geur stalluch, bloemrijk (rozen!), ook mineraal, bitters. Toos zegt dat de gedecanteerde wijn meer tot zijn recht komt: frissere neus, power. Gemaakt van pinot noir uiteraard.

PINTIA 2005 TORO
Gemaakt van tinta de toro, zo noemt men tempranillo in de streek. Berry gaat helemaal los op de geur: turf, aarde, bramen en zwart fruit. Ook nog cederhout, een geweldige snuffelwijn, zegt hij, die sappige binnenkomt in de mond en zowel een zoetje als nog wat tannine heeft.
De meeste proevers geven de voorkeur aan de ter plekke geopende wijn, mijn persoonlijke voorkeur is de wijn die lucht heeft gehad: een bredere geur, koffiebonen, veel beschaafder smaak met mocca en goede zuren, goed afgerond en met een goede balans. Valerie benoemt frisheid, cassis en peperigheid.

MONTUS 2000 PRESTIGE MADIRAN
Verstandelijk gezien zou je hier verwachten dat de voorkeur van de meeste proevers uitgaat naar de gedecanteeerde fles, want minder tannineus, maar dat is toch niet zo. Zéér fraaie wijn met dakpannenkleur aan de rand, klassieke geur met ceder, laurier, aardse tonen, zwart rood fruit, tabakstonen én leer. Je kan dat gerust een heel complexe geur noemen, met een sappige aandronk, wijn met veel inhoud en kracht. Saskia noemt unami.

Altijd als we zoeken naar eenduidigheid en overeenstemming, blijkt toch dat de wereld van wijn vaak zo is als de echte wereld: er bestaan verschillende zienswijzes. Ongelofelijke verschillen proefden we. Ik weet zeker dat op onze proeverijen de vraag 'Wanneer heb je de wijn opengemaakt?' veel gesteld zal blijven. Zuurstof en decanteren blijft een mooie thema waarvan ik hoop dat het weer terugkomt. Diederick ook bedankt voor de fraaie champagne vooraf en 20 jaar oude tawny achteraf.

Geen opmerkingen: