zaterdag 1 april 2017

Wie van de drie? Wil de monocepage opstaan?

Oude stokken leveren mooie wijn: Alto Moncayo
Martijn de Groot gaat ons drie series van ‘drie grote druiven’ voorzetten. Iedere serie bestaat uit één monocepage en twee blends met dezelfde druif. Ook bestaat iedere serie uit drie landen. Niet geheel toevallig stammen deze landen uit zijn eerdere proeverijen waarbij we een ‘ronde’ maakten:  (Giro) Italië, (Tour) Frankrijk en (Vuelta) Spanje.

Om onze smaakpapillen weer op scherp te zetten starten we met een ‘indrinker’. Het is Berlucchi, Cuvee Imperiale 2014, een Franciacorte uit Corte Franca in het hart van de Franciacorte regio, gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. We proeven friszure appeltjes, eikenhout en een prominente mousse.

Na deze intro mogen wij echt aan de bak! Martijn geeft ons bordjes waarmee we na elke ronde stemmen. Welke druif is het? Uit welk land komt dit glas? En geheel in de stijl van ‘Wie van de drie’ (https://youtu.be/Ckahk2E0GOQ): wil de echte monocepage opstaan ?

De eerste serie blijkt om Viognier te gaan. De monocepage is Cinerino, Marziano Abbona, 2013 uit Piemonte. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 20 jaar. De wijn heeft zeven maanden gerijpt op Frans eiken en Acacia vaten. De vanilletonen zijn dan ook overduidelijk aanwezig. Rijk aroma van honing, witte bloemen, brandnetel en citrus.

De blends zijn Coudoulet de Beaucastel, 2015 en Aigua de Llum, Vall Llach, 2014. De eerste is de beroemdste wijn van Châteauneuf-du-Pape. Deze witte Coudoulet is een blend van Marsanne 30%, Viognier 30%, Bourboulenc 30% en Clairette 10%. De druiven blijven voor acht maanden in houten vaten en RVS tanks voordat de wijn wordt geblend. In de neus is de wijn bloemig met tropisch fruit. De smaak is aangenaam.

De tweede blend, Aigua de Llum, is een echte rariteit van het grote huis Vall Llach in de priorat. Slechts 986 flessen deze jaargang. 60% Viognier, 35% Garnacha Blanca en 5% Macabeu, Moscatel en Mersaguera. De helft van de druiven gaat in nieuw Frans eiken vaten, de andere helft in RVS tanks. In de neus rijpe vruchten als ananas. In de mond mooi geïntegreerde zuren. Een frivole wijn!

Ribera del Gudiana met káársrechte rijen wijnstokken
De tweede serie betreft Cabernet Sauvignon. Niet dat we daar van meet af aan eenduidig over zijn, maar toch. De monocepage is Vaso de Luz, Reserva, Ribera del Guadiana 2009. Hans vdH en ik ruiken ‘Velpon’. Anderen nemen zwart fruit, vijgen en drop waar. Een mooie wijn!

Château d'Issan in Margaux
De blends zijn Château D’Issan, Grand Cru Classe, 2007 en Guidalberto, Tenuta San Guido, 2008. De eerste is een typische Margaux, ruim een jaar gerijpt op deels nieuw eiken vaten. 63% Cabernet Sauvignon en 37% Merlot. Noël ziet een donkerrode, half transparante wijn. Peter en Berry ruiken ceder. Daarnaast ruikt Berry zwarte bes en groene paprika en benoemt de ‘Bordeaux-neus’. Paul herkent tabak, leer en bramen. Ik vind het een rijke wijn met houttonen. 

De tweede blend, Guidalberto, Tenuta San Guido, 2008, is een ‘hartedief’ van Martijn. Naar verluid is het een typische Maremma wijn. 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot. Ook ruim een jaar houtgelagerd. Ik ruik en proef dadels. Diederik zegt chocolade en bessen. Anderen benoemen: ceder, rood fruit, lijm, toffee, tabak, koffie, cacao en droppig. Ook dit is een heerlijke wijn.

Mooi hoor, de wijngaard van Alto Moncayo
De derde serie van drie blijkt Grenache te zijn. De monocepage is Alto Moncayo, Garnacha, 2011. Martijn vindt dit een ‘hartedief’ en van mij krijgt hij helemaal gelijk! Deze Garnacha komt uit de D.O. Campo de Borja ten zuidoosten van Rioja. Komt van 40 tot 70 jaar oude stokken die op 500 tot 800 meter hoogte staan. Berry heeft het over ‘vloeibaar hout met morelkers’...

De blends zijn Le Bossu, Château du Trignon, 2011 en Barrile, Contini, Isola dei Nuraghi, 2013. De eerste komt uit Vacqueyras en is gemengd met Syrah en heeft een zeer beperkte houtrijping gekregen. Als ik de wijn ruik denk ik aan vroeger, wanneer mijn moeder haar haren werden voorzien van permanent vloeistof. Gelukkig ruikt Gerard rood fruit en Boele wat meer aardse geuren en paprika. Peter onderkent dan weer stal, peper, piment en espresso. 

De tweede blend komt van Sardinië waar Grenache onder de naam Cannonau bekend staat. Naast een beetje Cannonau bevat de wijn 90% Nieddera. De wijn heeft een klein jaar op hout gerijpt. Ik ruikt kruisbes en lijm en proef ‘groen’, nootmuskaat en gezoete gember. Kees daarentegen tabak en zwarte kers.

We sluiten af met een ‘uitdrinker. Het is Korlat, Vinarija Benkovac, 2011, een Merlot-monocepage uit Dalmatië, twee jaar op eiken gerijpt. Ik ruik ijzer en proef gedroogde pruimen met wat bitters. Al snel komt dan de film Sideways ter sprake: “I’m not drinking f ***** Merlot”.

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: