zondag 26 juni 2016

Berry’s Bijzondere Bottle Battle

Berry Marinussen heeft een proeverij met The Battle als titel. Flessen, wijnmakers, die met elkaar de degens kruisen (figuurlijk) om te beoordelen wie wint. Geen riesling?, vraagt iemand bij de uitdrinkers vol verwondering. Nee, want dat verwacht iedereen van mij, zegt Berry. Hij heeft niet een gemakkelijke weg gekozen, veel voorbereiding in de proeverij gestoken. Er staat één Duitse wijn op tafel, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de indrinker: Silvaner Alte Reben 2012 uit Rheinhessen van Gröhl. Ik piekerde me suf wát het kon zijn, je streept dan druif voor druif door, alleen niet aan de silvaner gedacht. Sappige wijn, veel zuren, bitters duidelijk aanwezig, in 2e instantie ook fijne bloemetjes.

We proeven vier rode wijnen blind naast elkaar, steeds aangeraden, de persoonlijke favorieten van vertrouwde wijnhandelaren. Daarna Bourgogne naast Barbaresco (lichtgekleurde wijnen), Madiran naast Cahors (zwartgekleurde wijnen) en daarna drie dessertwijnen – zonder de te verwachten riesling. Het is een fijne proeverij, Berry’s bijzondere bottle battle. Leerzaam én om te genieten. 


Favorieten van wijnhandelaren

La vieille Eglise 2013 Côtes du Marmandais
Krijgt 6,4 als rapportcijfer van de proevers. Paarsdonker, kleine neus, besjes. Willem Jan proeft kers, ceder, paprika en oordeelt de wijn wat dun. Eric benoemt cassis, zoet, beetje hout, drop, zoethout, stevig zuur, mondvullend, aanhoudend bittertje, spannende wijn.

Fausto 2014 Marken
Krijgt 6,5 als rapportcijfer van de proevers. Gemaakt van Sangiovese en Montepulciano. Biologische wijn, sappige smaak, karaktervol opdondertje. Eric benoemt krachtige siroop, botertje, laurier. Willem Jan ruikt roos, cerise, fruitella, ruikt zacht, kers, laurierachtig drop,

Poggio alla Guardia 2012 Toscane
Krijgt 7,5 als rapportcijfer van de proevers. Sangiovese. Bruine rand, lekkere neus, aangename mineraliteit en kruidigheid, verleidelijke wijn, goede zuren, fijne balans, levendig. Eric benoemt zweet, aceton, peper, kruidnagel, rondeur, tandplak, droge cacao. Willem Jan proeft kers, thee, leer, sinaasappelschil, aceton/medicijnen op achtergrond, stevige nasmaak. 

Saint Cosme 2014 Cotes du Rhone
De wijn die de meeste mensen als lekkerste duiden krijgt rapportcijfer 7,6. Willem Jan geeft aan een volle neus met zoete vruchten, kers, jam, framboos, toontje chocolade, behoorlijk zoet met zuurtje, plak, mag nog even. Eric noemt de geur wonderlijk: boter, tropisch fruit, mango, ananas, banaan. Mijn aantekeningen van deze wijn van Syrah: paarsrode rand, bloemrijke geur, erg fraai, morellenkers, volkruidige aandronk, goede zuren, heeft een prettige smoothness, rondeur, goed sap.

Twee lichtgekleurde wijnen

Gevrey Chambertin 2009 Les Crais, Christian Ninot et Fils
Hartendief van Berry. De meerderheid van de proevers kiest voor deze wijn. Uit de lichte kleuren in het glas is het evident dat we hier te maken hebben met een druif zoals de pinot noir of nebbiolo, blijken ze het beiden te zijn! Geouderde kleur, lichtbruin, belegen tonen, licht rozen, aantrekkelijk spel, goede zuren, hap sap, verveelt niet, ideale lunchwijn. Claartje is kritisch (natte doek, dun), Rob heel positief (granaatrood, potloodslijpsel, stal, mooie balans, lekker), HansL idem (stallucht, zoete smaak) en Willem Jan staat op het verkeerde been door de mooie rozen in de geur. 

Barbaresco 2009 la Spinetta
Nebbiolo. Geouderde kleur, lichtbruin, geprononceerde geur, mineraal, wat straffere smaak met meer tannines, bitters, karaktervol. Claartje is nu milder (groene kruiden, basilicum/peterselie, drop en koffie, bitters), Rob noemt de wijn eerder interessant dan mooi, terwijl HansL zwarte bessensiroop determineert en een redelijke balans.

Twee donkergekleurde wijnen

2001 Montus veillle vignes Madiran
Inkt, koemest, amarenekersen, zoete aanzet, zwarte bessen, bek vol wijn, snufje stal, zegt HansL. Eric doet de wijn denken aan truffelrisotto. Rob noemt deze wijn wat complexer dan de volgende. Mijn aantekeningen: diepzwart, houttonen domineren. Karaktervol, sappig, tandplak, moeilijke wijn nu! ceder, goede zuren, interessant, goed onderliggend fruit, stoofpotjeswijn. Duidelijk voorkeur van de meeste proevers.

2000 Le Cedre Cahors
Hartendiefje van Berry. Diepzwart, gestoofd fruit, pruimen, ik vind de wijn een tikje eendimensionaler, drinkt wel soepel. HansL benoemt caramel, amarenekersen, zoete aanzet, meer tegenwicht zuren, fruit om op te kauwen, bazooka kauwgum, het 'gemaakte'  proeft Hans terug.

Dessertwijnen

Berry heeft een Loupiac 2004 (doet aan een kleine Sauternes denken), een Siciliaanse Passito 2012 (ik kreeg een visioen van Bianca Castafiore) én de altijd zeldzame Bonnezeaux, de ultieme wijn uit de Coteaux de Layon. Die vonden de meeste proevers dan ook het lekkerste.

2005 Chateau de Fesles Bonnezeaux
Turks fruit! Hooi, boter, excellente balans, bittertje. Vol van leven, kan nog heel lang mee, stroperige viscositeit, mooi spel. Herkenbaar Loire. Chenin Bloanc. Rob benoemt honing, dikke wijn, smaak blijft achter bij neus. HansL: marsepein, geconcentreerd, mooi rond zacht romig maar klein zuurtje te ver weg. 

Heerlijke proeverij.

zondag 19 juni 2016

Jean Claude Mas: Languedoc wijnen om over te beraadslagen


Jean Claude Mas
We proeven Languedoc wijnen onder leiding van Hans van der Horst. Uiteraard bespreken we de wijnen. We proeven uit het gamma van Paul Mas, bestaande uit zo’n elf domaines én wijnen gemaakt van druiven van gecontracteerde wijnboeren. Anders dan bijvoorbeeld Fanti uit Toscane verkoopt het Franse wijnhuis de producten onder de authentieke namen van de domeinen. Dat lijkt qua marketing nog lastig voor directeur Jean Claude Mas. Want als één topwijn enorm de aandacht trekt, dan straalt dat af op het hele gamma. Een voorbeeld. De Torres Black Label 1970, een wijn van merendeels cabernet sauvignon, versloeg in een blinde proeverij ooit de gereputeerde Premier Grand Crus uit Frankrijk. Dat geeft een enorme impuls aan het merk. Deze wijnen zijn geschikt voor een breed publiek, zegt Hans. Hij vraagt ook een waardering uit te drukken in matig/redelijk/goed/uitstekend. Over de hele proeverij opgeteld liggen de scores op 21 matig / 58 redelijk / 56 goed / 9 uitstekend. Interessant zijn de tegenstellingen, bij een wijn die ik zelf uitstekend vind, zegt een andere proever matig. De wijnen maken de tongen los. 
 
Prima Perla Brut, Cremant de Limoux
Auteur dezes is de enige proever die een ‘goed’ laat optekenen. Misschien zijn de proevers voorzichtig? Ik hou van Cremant de Limoux, deze is gemaakt van chardonnay, chenin blanc, pinot noir en mauzac. Claartje benoemt mineraal maar ook een muffige champignon geur, Noël betitelt deze schuimwijn als leuk met een pepertje. Mijn aantekeningen: fris, persen, citrus en goede zuren in de afdronk.

Ile la Forge 2014 Pays d’Oc Viognier
Zeven proevers vinden de wijn goed. Kijken naar prijs/kwaliteit is dit wat mij betreft zelfs een topper in de proeverij. De wijn kreeg 6 maanden houtrijping, met 60% nieuwe vaten. Rokerig en vlezig, zegt Rob. Mijn aantekeningen: verfijnd geparfumeerd, hoge zuurgraad, een wijn met heel veel spel en bij goed walsen in het glas ook abrikoos en lychee. 

Astelia 2014 IGP Pays d’Oc Chardonnay
Precies de helft van de proevers oordeelt de wijn matig/redelijk, de andere helft goed/uitstekend. Echt een wijn om te beraadslagen. De wijn kreeg 6 maanden houtrijping. Rob is voorstander: een bek vol wijn, rijke neus en tropische aanzet. Ik was niet onder de indruk: wat eenmdimensionaal en houtgedomineerd. Bitters sterk op de voorgrond. 


Que Serah Syrah 2014 IGP Pays d’Oc
Een van de proevers oordeelt deze wijn als uitstekend, de balans slaat door naar redelijk. Kees benoemt de wijn als zwartpaars, leer in de neus en een volle smaak met braam, kers en pruimen. Mijn aantekeningen: wat mocca, ingetogen neus, te jong, bitters op de voorgrond. 


Les Faisses 2014 Coteaux du Languedoc
Mooie wijn van 60% Grenache aangevuld met Syrah. De naam refereert aan de terrassenwijngaarden die de Romeinen hebben aangelegd. Droppige wijn zegt Noël. Het is een van de drie wijnen waar véél overeenstemming over bestaat: goed tot uitstekend. Rijke neus, mocca, chocolade en kreupelhout associatie. Goede spanning en lekkere kersen afdronk. 


Terrasses de Larzac 2014 Coteaux du Languedoc
Blend van Syrah, Mourvedre, Carignan en Grenache, Hartendiefje van Hans. Ik vind de wijn nu te jong, stevige smaak en gesloten neus. Eric ruikt peper in de neus, determineert zwarte bes, tabak en iets branderigs. 

Clos de Mures 2011 Coteaux du Languedoc
Hoe proeft dan een wijn die op dronk is ? Deze wijn van Syrah met een beetje Grenache en Mourvedre laat het zien. Hartendief van Hans. Zwartrode kleur, een neus waar veel aan te beleven valt: dennennaalden, kersen, laurier, een klein mufje. Een heel soepele smaak, veel rondeur. Lekker glas. 

Astelia 2013 Cabernet Sauvignon, Coteaux du Languedoc
Deze wijn behoort tot de top van het gamma. Het is de wijn die de meeste proevers als uitstekend kwalificeren (maar toch ook één matig). Voor mij is dit dé wijn van de proeverij: het is geen allemansvriend, maar wát een karakter! Concentraat en kracht in de smaak, een geur waarin ik tijm ruik én after eight mint-chocolade. Ook een tabakimpressie.

De wijnen van Paul Mas – gemaakt door Jean-Claude Mas – imponeren niet in de breedte, ze zijn betrouwbaar en degelijk.  


zondag 5 juni 2016

Spaanse wijn uit drie streken

De wijn battle van het Festival San Augustin in Toro
Just Krijn bezoekt veel Spaanse wijnbouwers. En deelt zijn ervaringen daarna met ons. Een mooi uitgangspunt. In deze proeverij staan wijnen uit Utiel-Requena, de meest landinwaartse DO nabij Valencia, uit Jumilla en uit Toro.

Cava Tantum Ergo, DO Utiel Requena, bodega Hispano Suizas, brut nature

Deze Cava komt uit een ongewoon gebied, is gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. In een 400 liter vat van Amerikaans eiken gegist en vervolgens sur lie voor 22 maanden in roestvrij staal. Meteen hartendief van Just. En dat is begrijpelijk. Een heel serieuze wijn met mooie mineralen, zegt Nello.
Henk proeft veel overeenkomsten met champagne en reageert in één woord: uitstekend! Noël benoemt een goudgele kleur, vanille en noten, hoge bitters. Hij ruikt géén gistige neus, ik wel. Met daarnaast wat peren, en dat opmerkelijk vitale bittertje.


2013 Juan Gil 12 Meses, Silver Label 

Wijn gemaakt van Monastrell, met respect voor de natuur en dus geen chemicaliën gebruikt. Komt van wijngaarden van meer dan 50 jaar oud. De wijn wordt 12 maanden opgevoed op frans eiken. Nello ruikt moerbei (ik vraag me al enkele proeverijen af, hoe ruikt dat dan?). Ik ruik een combinatie van vuursteen en kersen. Enorm goed ingekapseld hout. Kees ruikt cassis, drop en laurier. De stevige smaak heeft wat prikkelends (alcohol) en een fraai bittertje in de afdronk.



Uit Toro proeven we drie verschillende wijn van Bodega Matsu met een moderne labeling (Just verheugde zich op de reactie van HansL). Op de foto staan de oude, de sterke en de ondeugende precies andersom als we ze proeven.

Bodega Matsu, El picaru (de ondeugende) 2014
100% tempranillo van meer dan 90 jaar oud. Paarse kleur, rijpe morellenkersen, prettige rondeur, commercieel. Noël benoemt de droppigheid van het prettige glas. Henk heeft wat moeite met de tannines.

Bodega Matsu, El recio (de sterke) 2013
Ook hier tempranillo van 90 tot 100 jaar oud, gemaakt op bio-dynamische wijze. Ik vind de wijn wat meer gesloten, maar ook duidelijk rijker. Enkele proevers vinden dit de beste wijn van de drie, zoals Noël die de expressieve neus kan waarderen, met wat jodium en eucalyptus. Ik ruik ook wat meer ceder, goede zuren, wijn met karakter. Fijn glas.

Bodega Matsu, El Viejo (de oude) 2011
Wederom 100 jaar oude tempranillo druiven, bio-dynamisch gemaakt en geoogst op 15 oktober. Malolactische gisting op nieuw Frans eikenhout, daarna 16 maanden rijping. We hebben hier te maken met een héél serieus glas, en dat mag ook wel met een meer dan dubbele prijs in vergelijking met El recio. Evenwichtig, complex en rijk, oordeelt Henk. Noël benoemt lakritz, leer en eucalyptus, stal ook. In de rijke geur is het cederhout het best te ruiken van deze drie wijnen, daarnaast mocca, chocolade en in de smaak rondeur en souplesse. Ik zou deze wijn graag blind eens naast een mooie Bordeaux Grand Cru Classé proeven, ze hebben voor een belangrijk deel dezelfde karakteristieken.

Bodega Mustiguillo, Quincha corral 2012
Een wijn van de Bobal druif, hartendief van Just, met hoge waarderingen in Guía Peñín (96) én The Wine Advocate (94). Zonde dat het zo’n kostbare fles is, je zou deze wijn eigenlijk een jaar of vijf à tien willen volgen in de tijd. Waarom? Een heel verfijnde geur, kersen, deftig! Soepele wijn nu al, hap sap smaak, goed op fruit gemaakt, wat tandplak, mooie wijn! Eric proeft wat zoete gember, appel, mint en eucalyptus. Nello benoemt de wijn als complex en prettig met zeer fijne zuren.

Fijne proeverij.