zondag 28 februari 2016

Verrassende Griekse wijnen: vooral de autochtone druiven maken indruk

Twee wijnen zijn geblindeerd van de proeverij van Griekse wijnen, geen van de proevers denkt aan merlot. De andere Griekse wijnen zijn gemaakt van autochtone druiven, en die proeven we niet vaak. Xinomavro, Agiorgitiko, Limnio, Mavroudi, Mavrotragano, Malagousia, het duizelt een beetje als je die namen leest, laat staan dat je ze kunt onthouden. Dat is natuurlijk anders als een wijn indruk maakt, dan werkt ons brein toch zo dat je wilt onthouden welke wijn het is en waar die van gemaakt is. Kostas Iossifidis is te gast om uit eerste hand toelichting te geven op de wijnen. Bekende wijnschrijvers als Hugh Johnson wijzen al jaren op de potentie van Griekenland en welke mooie wijnen er vandaag komen. 

Deze wijnen zijn verrassend voor mij, zegt Claartje bij de eerste serie. We proeven een wijn uit Peloponnese, een droge muscaatwijn uit Samos en een wijn uit Epanomi.

White Dot 2014
Gemaakt van 80% Moschofilero en 20% Roditis. Lekker fris, zegt Claartje, citrus, mooie zuren, bloemetjes. Ik ruik ook bloesem, een ideale terraswijn in de zomer.

Malagousia 2015 Ktima Gerovassiliou
Stuivende neus met heel veel fruit (appeltjes, perzik, abrikozen), zegt Kees. Noël denkt aan viognier. Maar de wijn is helemaal gemaakt van de Malagousia druif die bijna was uitgestorven en nu aan een come-back bezig is. Ik ben onder de indruk van dit heel serieuze glas: heel expressierijk, buxustonen, mooie balans. 

Koroniotis Nemea 2011
Fraaie wijn met een goede p/k verhouding. Morellenkersen in de geur, expressieve neus met een klein bittertje in de smaak. Later ook tuf en mocca. Eric ruikt zoethout, cacao en kers, iets van verbrand hout en rubber. Noël noemt de wijn een charmeur.


Château Julia 2010
Aangenaam open geur, laurier, veel rondeur. De wijn is gemaakt van merlot. HansH benoemt veel extractie, modern gemaakt, hij ruikt leer. Paul benoemt jodium, bramen, pruimen, tabak en drop. Cobie noemt de wijn aangenaam, met kleine neus. Noël mist wat zuren en betitelt de wijn als medicinaal. Een geweldige wijn voor in restaurants van schouwburgen, want de wijn komt uit Drama. Maar de smaak is dat allerminst, een drama, de wijn is gemaakt onder auspiciën van Michel Rolland. 

Dyo Elies 2011
Wijn uit Naousa, gemaakt van Syrah, Merlot, Xinomavro. Modern gemaakt, zegt Noël, tandplak, syrah zuren, vet. De wijn biedt inderdaad een mondvol, ook duidelijk nog tannines aanwezig, dus bewaarpotentieel, hoge zuurgraad. Heel serieuze en rijke wijn.

Avaton 2011 Gerovassiliou

Poeh, deze man Gerovassiliou kán wijnmaken. Deze wijn uit Epanomi is gemaakt van de druiven Limnio, Mavroudi, Mavrotragano. Claartje noemt de wijn heerlijk en elegant. Voor mij de mooiste wijn van de avond. Prachtige geur! Laurier, drop, leer. Een echte eetwijn met veel rondeur en souplesse.

Costa Lazaridi 2012
Wijn uit Attica, gemaakt van Cabernet Sauvignon, Agiorgitiko. Michel Rolland heeft ook bemoeienis met deze wijn die een gouden medaille kreeg op een Frans sommelierconcours. Die sommeliers herkenden dan de kwaliteit die er echter nog uit moet gaan komen, want de wijn is nu véél te jong. Het is een beetje een bekkentrekker. Noël noemt mint en laurier in de geur, ik ruik tabak, leer en drop. Veel bitters nog. Het is de moeite waard deze wijn over drie, vier jaar nog eens te proeven. Zit misschien nu wat in de pubertijd. 

Perfecte dessertwijn
Samos Nectar 2011
Gemaakt door de coöperatie van ingedroogde druiven en drie jaar fustrijping. Dan krijg je een geweldenaar die perfect is als dessertwijn of om bij te filosoferen. Lichtbruin, koffie, krenten, rozijnen, caramel, sinaasappel, toffee, stroperig met een goede balans. Schitterend glas wijn. 

De kwaliteit van Griekse wijn is van dien aard dat we de komende jaren geregeld zo eens een Griekse wijn blind naast meer bekende gebieden kunnen gaan zetten. Want proeven doen we niet alleen met de tong, maar ook met de ogen, het brein en onze oordelen. En blind proeven is dan het eerlijkst! Griekse wijnen verrassen, zoveel is duidelijk.

zaterdag 20 februari 2016

Elzasser wijn: van het simpelste tot de vineuze hemel

Het is een hele tijd geleden dat we een proeverij hadden van de Elzasser wijnen. Wat zonde, dacht ik, bij de proeverij van Claartje Grielis. Het gebied is zó de moeite waard. Ik heb een zwak voor proeverijen die zijn samengesteld na bezoek aan de regio zelf. Claartje haalde de wijnen een luttele week eerder in La Douce France. En waar ik óók een zwak voor heb: van de allersimpelste basiswijn tot hemels vocht. Met enkele heerlijk curieuze druiven. Helemaal top! 
 
Crémants van Emile Boeckel uit Mittelbergheim
Starten met twee bubbels, een feestje. De tweede herken ik als chardonnay en realiseer mezelf: dat kan niet in de Elzas. Jawel dus, Boeckel heeft een perceel met chardonnay en maakt daarvan een serieuze crémant. Met iets meer bitter en iets zwaarder dan de frivole crémant van pinot blanc. De 2013 pinot blanc heeft een rinse geur, appeltjes, brioche, een heel frisse smaak met finesse en elegantie. Fraai glas. 

In de eerste serie staan drie witte wijnen. Pff, het is nog niet zo gemakkelijk de druiven te determineren. Na onthullen blijken op tafel te staan: chasselas, sylvaner en pinot blanc. 

Chasselas 2013 Cave de Turckheim
Coöperatiewijn. Van de sympathiekste soort, wat mij betreft. Licht peer in de geur, een beetje spritzig, een volle neus, best wel expressief in vergelijking met de andere twee wijnen. Ja, de wijn is simpel. Maar wat geeft dat? Dit is een pure wijn, een plezierwijn. Geef er een stukje Flammenkuchen bij en het geluk komt iets dichterbij. 

In de tweede serie moet ik alweer eindeloos nadenken over de druiven… kom op, dat kan toch niet zo moeilijk zijn! Jawel dus, want Claartje laat ons drie wijnen proeven van de curieuze Klevener de Heiligenstein. In een Elzasser restaurant zag ik die wijn ooit op de kaart en bestelde die bij de zuurkool. De sommelier was vriendelijk, maar resoluut: ik moest een andere wijn uitkiezen. De Klevener de Heiligenstein kenmerkt zich door een zoetje. En dat kon niet bij de zuukool!

Klevener de Heiligenstein 2013 Cuvée Particuliere, Jean et Hubert Heywang
Biologische wijn. Op het etiket staat dat de wijn van deze druif een specialiteit is van de gemeente sinds… 1742. Goeiendag! We drinken dus ook historie. Eric ruikt jasmijn, Just amandel en marsepein. Ik moet denken aan muscat, door een expressief fruitige toon in de geur, die zich ook kenmerkt door een stinkertje, een zweetluchtje, abrikoos. Gerard ruikt wat honing. De smaak is helemaal in balans. Fraaie wijn. 

In de derde serie krijgen we twee flessen, hele zware flessen. Vaak een teken dat de wijnboer dit een ‘betere’ wijn oordeelt, of er in ieder geval veel geld voor vraagt. We proeven twee Grand Crus. 

Riesling 2012 Grand Cru Schoenenbourg, Dopff Riquewihr
Rob benoemt vuursteen in de geur, en mineralen. De wijn sterft wat in de schoonheid van de geur, zegt hij, niet zo onder de indruk van de smaak. Ik ruik brandnetels, mineralen, een stinkertje, dit is duidelijk een serieus glas. Expressieve geur. Stevig. Mooie bitters. 

Pinot Gris 2011 Grand Cru Schoenenbourg Dopff Riquewihr
Eric ruikt honing, Rob mint, Kees anijs. Ik ruik vooral mineralen. Een zoete aanzet, de wijn mist in vergelijking met de riesling voor mij wat spanning. 

De uitdrinkers vormen een sterrenparade. Zo lekker eenvoudig als de indrinker, zo complex en bijzonder zijn de uitdrinkers. 

Gewurztraminer 2008 Vendange Tardive, Cave de Turckheim
Van geselecteerde druiven, laat geoogst. HansL is kritisch: hij ruikt/proeft iets verbrands, te zwaar botytris, zegt hij. Berry benoemt honing en mint. In deze wijn herken ik de spanning, die ik mise in de vorige wijn. Mooi kruidige geur, uitstekende balans. Ik ben onder de indruk. 

Gewurztraminer 2008 Selection de Grain Nobles, Dopff Riquewihr
Onze Lieve Heer moet meewerken om deze wijn te maken, nou ja, de weergoden dan toch ten minste. De wijn kan alleen gemaakt worden in excellente jaren waarin de druiven worden aangetast door de edele rotting. Een wijn met het eeuwige leven. HansL is érg lovend over deze wijn : amandel, grapefruit toon, abrikoos en marsepein. Mandarijntjes op sap. Mijn aantekeningen: abrikoos! Heel veel concentraat, mooie balans, prachtige zoet/zure tonen, rondeur en Rijk met een hoofdletter. 

Klevener de Heiligenstein 2009 Selection de Glace

Wijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door vorst. Wat in Duitsland eiswein heet. Hier komen we wat mij betreft in de vineuze hemel. Berry vindt dat ook: hoestdrankje neus, honing, krentjes en een prachtige balans, zegt hij. Mijn aantekeningen: mango, fudge, caramel, héél veel rondeur en zo’n smaak waar niets aan op te merken is. Perfectie.