zondag 25 december 2016

Tour de France 2006, beslist in 2007

Martijn de Groot neemt ons mee op een Tour de France. We gaan terug naar het jaar 2006. De wijnen zijn dan allen uit dat jaar, behalve de ‘uitdrinkers’, omdat de Tour in 2007 werd beslist met de diskwalificatie van Floyd Landis (waarna Pereiro als winnaar werd uitgeroepen). 

We starten met de proloog: Gosset Grand Millésime champagne brut 2006. Een mooi goudgeel glas met een zeer fijne mousse. De neus is rijk! We ervaren abrikoos, appeltjes, vanille en kaneel. De smaak is belegen met veel bitters en een zoetje. Een lange frisse afdronk. Voor Martijn heeft deze de potentie de tour te winnen!

De eerste etappe bestaat uit Pinot Gris uit de Elzas. Twee wijnen zijn van team Domaine Ostertag. Ze werken zonder doping en dus volledig biodynamisch. De rijders zijn Fronholz, 2006 en Zellberg, 2006. Ze zijn niet gefilterd en voorzien van extreem weinig zwavel. Fronholz komt van een heuvel met zicht op het oosten. De wijn is helder goudgeel, voorzien van menthol, thijm en caramel. In de mond is deze droog met veel ontwikkeling, perzik en peer, In de afdronk prachtige zuren. Voor Martijn is dit een goede kanshebber voor het kampioenschap. Zellberg daarentegen licht op het zuidoosten. Deze herbergt een grapefruit-bittertje, veel zuren, bosuitjes en kweepeer.

Corton wijngaarden
De tweede etappe gaat dwars door de Bourgogne, van noord naar zuid. De wijnen zijn alle drie transparant roodbruin. De eerste is Domaine François Gerbet, Vosne-Romanée, Pinot Noir, 2006. Het is een mooie ‘smalle’, levendige wijn. Strakke tannines geven stevigheid. Kersenjam en een stevige afdronk. Domaine Yvon Clerget, Pommard-Rugiens, 1er Cru, 2006 is als een bonbonbloc met cassis en aardbei. Ook warmere elementen als hout en tabak zijn present. Deze overtuigt meer. 

De derde is Domaine Doudet, Corton Maréchaudes Grand Cru, 2006. Straf en krachtig. Ondanks dat het wijn is lijkt het alsof we bij haardvuur zitten met espresso, Haagse hopjes, munt en stoofpeer. Bij een volgende Tour is deze waarschijnlijk nog beter. Martijn vindt dit de mooiste van deze etappe.

Rauzan Gassies steelt de show










We rijden door naar Bordeaux. De wijnen zijn niet langer transparant, maar ondoorzichtig. We doen Château Gloria, Saint-Julien, 2006 aan. We proeven veel c’s: cacao, cassis, chocolade, ceder. En ook hout met droge tannines. Al met al een elegante wijn die mooi op dronk is. 

We rijden door naar Château Rauzan-Gassies, Margaux, 2006. Deze heeft een stuivende neus met een knap bouquet garni. Op de tong is het vooral zacht, cacao, truffel, tabak en pruimen. Ik vind dit een schitterende wijn. We finishen deze etappe bij Château Fleur Cardinale Grand Cru classé, Saint-Emilion, 2006. We zouden deze liever laten liggen en over een paar jaar weer eens aandoen. Nu is deze nog te hard en te jong.

Deze Tour eindigde in feite pas echt in 2007. Wij drinken een zoete slotserie van drie Sauternes. De eerste komt uit Barsac en is daarmee de enige met een dubbele herkomstaanduiding: Château Broustet, 2eme Cru classé, Barsac/Sauternes, 2007. Een glas met spannende bitters, en een hele mooie zoet-zuur-verhouding. Abrikoos, perzik, citrusschil en salmiak. We vervolgens met Château Giraud, 1er Grand Cru classé, Sauternes, 2007. Ook deze is ‘knetterlekker’. Lichtvoetig, munt, ananas, marsepein, een wrang bittertje en een rijke afdronk. Ten slotte, Château Lafaurie-Peyraguey, 1er Grand Cru classé, Sauternes, 2007. En ook deze heeft een goed concentraat met ananas, caramel, honing, botrytis, tropisch fruit, honing, bloesem en iets minder zuur.

Wij danken Martijn voor zijn enthousiasme om met ons terug te kijken naar de verrassende Tour de France van 2006. Wat was dat toch weer genieten!


Verslag en proefnotities Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: