vrijdag 25 maart 2016

Portugal doorgeproefd

Een kort en ingetogen verslag, passend bij deze dag van aanslagen in Brussel. Jaap heeft als doelstelling ons wijnen en druiven te laten proeven uit zo ongeveer alle streken, van het koele noorden (Vinho Verde) tot en met het warme zuiden (Alentejo). De eerste, de indrinker van de avond, is voor velen wat ál te fris. Op een terras, met 30 graden, wellicht erg lekker, maar op deze avond? De avessodruif in deze blend zou voor de romigheid moeten zorgen ... maar daar zit dan ook maar een mespuntje van in.

We proeven vervolgens een witte Douro en de witte Va Bene uit Lissabon, een streek die vooral mooie wijnen van arinto voortbrengt volgens Ronald de Groot in het recente Portugalsupplement van Perswijn. Deze valt vanavond toch niet zo in de smaak: met name aan het einde wat bitters, weer stevige zuren, niet heel open of fruitig. De Douro doet het beter (dit collectief van wijnboeren wordt dan ook geadviseerd door Dirk van Niepoort); een bescheiden neus, vrij volle aanzet, wat lichte kruidigheid, geel fruit, een lekker glas.

In de tweede serie overtuigt de Caladessa Vinho Branco door zijn goede balans en mooie fruit; de Quinta dos Carvalhais verdeelt de groep daarentegen in uitgesproken voor- en tegenstanders door het nogal ruime houtgebruik. Door menigeen wordt hij simpelweg afgeserveerd als ‘vloeibaar hout’, anderen proeven daarnaast ook fruit (ik had zelf een citroengrasimpressie), waarderen de mooie zuren, en ervaren het hout pas in de afdronk als wellicht enigszins storend. 

We maken een bruggetje naar de rode wijnen met de Vale DaCalada Rosdao.  Ik ben er zelf niet zo van onder de inruk, maar de meeste leden waarderen de doordrinkbaarheid van deze wijn. Een eenvoudige wijn van Quinta da Espiga staat in een serie met de Duque de Viseu, met een klassieke structuur met zuren en tannines volgend op een neus met onder andere cacao en vanille.

Twee boegbeelden van Portugees rood sluiten de proeverij af: de Prazo de Roriz 2010 van P+S (Prats + Symington) en de Quinta do Vale Meão 2013. De eerste is een van de hartendiefjes van Jaap met een goede prijs-kwaliteit verhouding aan € 15: donkerrood, vol en sappig, pruimen en kersen, stevig op smaak, en ook qua structuur. Wel een wat warme afdronk. Dat laatste ook bij de Vale Meão, verder een mooie wijn met hout, die ook de afdronk nog wat domineert. Veel te jong, en we hebben Jaap dan ook verzocht deze wijn, verreweg de duurste van de proeverij, over een paar jaar terug te laten komen...

De uitdrinker is een 10 jaar oude Malmsey van Blandy’s, bleekbruin van kleur en met een prima zoet-zuurbalans, rozijntjes en vijgen. Proefnotities van de uitdrinker zijn over het algemeen niet zo uitgebreid bij de BWS, maar wees gerust: dit is een puike wijn!

Verslag en proefnotities Rob van Ginneken

Geen opmerkingen: