zondag 25 oktober 2015

Rode Marsannay trekt steeds meer aandacht

De beste wijngaarden liggen deels in Chenôve
Marsannay is de Noordelijkste AOC uit de Côtes de Nuits. De wijn is afkomstig uit  de gemeenten Marsannay-la-Côte, Couchey en Chenôve. Éenvierde van de wijngaarden levert witte en roséwijn, de rest een rode wijn die steeds meer aandacht en waardering krijgt. The Wine Advocate schreef vorig jaar een heel lovend proefverslag van Domaine Fournier. Decanter heeft volgende maand een reportage over Marsannay. Er zijn géén Premier Cru wijngaarden, de wijngaarden Longerois en Clos du Roy komen wellicht in de toekomst in aanmerking om te promoveren naar deze status. Peter van den Besselaar biedt met zijn proeverij zicht op de rode Marsannay. Met champagne als indrinker en Sauternes als uitdrinker is dit een klassieke proeverij. 

Leclère-Pointillart Champagne Premier Cru Prestige
Gemaakt van 33% Pinot Noir, 33% Pinot Meunier, 33% Chardonnay, 5 jaar geouderd. Heel zuivere champagne, wat brioche, licht viooltjes, peer en meloen. Elegante smaak en goede vulling.

We proeven vier domeinen. Marsannay 2012 Veilles Vignes, Domaine Bernard Bouvier heeft een mooie pinot noir geur waarin Toos en Henk kersen vaststellen, veel fruit. Marsannay 2011 Vieilles Vignes Closerie des Alisiers is gemaakt door Stéphane Brocard, een zoon van de gerenommeerde wijnmaker Jean Marc Brocard uit Chablis. Een true to type Bourgogne, het meest toegankelijk zegt Toos én lekker, aldus Paul.

Domein Fournier
Pa Jean Fournier maakte wijnen die véél jaren flesrijping nodig hadden om enige charme te gaan tonen. We proefden de topwijngaard Clos du Roy uit 2000 en 1998. 2000 is een jaar met flesverschillen, we hebben geen optimale wijn op tafel.

Clos du Roy
Marsannay 1998 “Clos du Roy”, Domaine Jean Fournier
Deze wijn brengt nog wat stroefheid op de tanden, zeventien jaar oud! Prima drinkbaar zegt Noël, die bitters en tabak determineert. De oude wijn heeft een belegen geur, van herfstbos, wat dadels zegt Eric, nog stevig, nog fruit, boerse wijn.

Zoon Laurent Fournier is zijn wijnen duidelijk meer op de finesse gaan maken. Hij kwam in 2001 in het bedrijf en vanaf 2003 is hij zijn vader als wijnmaker opgevolgd. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd.

Marsannay 2011 "Clos du Roy", Domaine Jean Fournier
Een pleaser, zegt Paul, een gulle en boerse wijn. Nello benoemt leer, tabak, fijne zuren en zoete tannines. Berry ruikt wat speculaas, rozen, vanille en kersen. De kracht en complexiteit maken deze wijn de topper van de proeverij.

Marsannay 2011 "Trois Terres" Vieilles Vignes, Domaine Fournier
We proeven deze wijn van drie wijngaarden van kalk- mergel en zandsteengrond, met wijnstokken die zijn aangeplant in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. De gemiddelde opbrengst is slechts 30 hl./ha. Véél te jong nog, maar duidelijk een wijn met veel finesse en verfijning. Nog gesloten, zegt Nello, die dikke tandplak vaststelt. Veel elegantie, zegt Paul.

Marsannay 2011 'Clos des Portes' Monopole Jean Michel Guillon & Fils
Dit is een andere stijl wijn. De  vergistingstijden van Guillon zijn langer en koeler dan normaal (4-6 weken ipv 2-3 weken) en bijna al zijn wijnen gaan op 100% nieuw hout. De favoriet van de wijnliefhebbers die een stevig glas waarderen. Fluwelige wijn, zegt Paul. Nello benoemt kersenconfiture, moerbei en stallucht. Rob is liefhebber van de wijn die hij complex, rijp en zoet noemt. Volgens Allen Meadows (Burghound.com) behoort Jean Michel Guillon tot de top 5 beste wijnmakers van Gevrey-Chambertin.


Domaine de l’Alliance 2009 Sauternes

Dit domein bestaat pas sinds 2005, dit is dus de vierde oogst. Een wijn waar ik lyrisch over ben, zegt Toos, die lychees proeft. Een voluptueuze wijn met mooi fruit slechts 13 hl/ha opbrengst. Het domein ligt in Fargues, de moeite waard om naar te zoeken!

zaterdag 17 oktober 2015

Bestuderen van bijzondere Bourgognes

Of het nu een liefelijke lentedag is waarop je de vogels voor het eerst weer hoort kwetteren, een zilte zomerdag met een lunch aan zee, een woeste winterdag met sneeuwstormen, Bourgogne drinken is altijd passend. Maar toch… Bourgogne past het beste bij heerlijke herfstdagen met slagregens, grijs en somber weer, waarbij je mopperend thuiskomt vanwege onverwachte files of door blaadjes-op-de-rails vertraagde treinen. Liefst maak je een houtkachel of open haard aan, anders herlees je dicht bij de verwarming een Tom Poes en Ollie B. Bommel bundel, die altijd eindigt in een eenvoudige doch voedzame maaltijd in het kasteel. Kleur de herfst met Bourgogne!
 
Noël Geisen kent de weg in Bourgogne, kent de verschillen in de jaren en zet van vriendelijke coöperatiewijn tot aristocratische grootheid geregeld op tafel. Een selectie van zijn interessante en leerzame proeverij, waarin we bijzondere bourgognes bestuderen.

Mâcon Azé Cuvee Acacia 2011Cave d’Aze
Wie alleen naar de kleur kijkt, vergist zich vlot een jaar of vijf tot tien bij het inschatten van de leeftijd. Deze oud goudkleurige wijn van 100% chardonnay krijgt de kleur door rijping op acaciahout. Eikenhout is natuurlijk het meest gebruikt voor wijnvaten, maar er wordt ook kersenhout gebruikt in Veneto voor ripasso wijnen, kastanjevaten voor port en dus acacia vaten voor deze Bourgogne. Zoete wijnen van petit manseng, muscadelle en mauzac werden altijd al op acacia vaten opgevoed. Acacia vaten geven minder houttoasting dan eiken vaten, maar wel structuur en body, terwijl het fruitkarakter meer nadrukkelijk naar voren komt. De meningen over de wijn lopen uiteen. Toos zegt dat de wijn weinig geur heeft, Kees benoemt hazelnoot en bloemen. Nello complimenteert de wijn met goede nervositeit en vitaliteit. Ik vind de wijn reuze geschikt als culinaire wijn, bij de maaltijd: peer en amandel in de geur, een zweem van honing en een lichte oxydatieve toets. De wijn heeft veel bitters in de smaak en is karaktervol. Heel interessant glas.  


Mâcon-Vilages 2011 Lieux-dit Clos de Mont-Rachet, Vignerons de Buxy
Een chardonnay van een andere coöperatie, die veel herkenbaarder is dan de Macon Azé. True to type. Paul benoemt narcis, meloen, mineralen en boterigheid. Claartje ruikt bouillon en een botertje, de wijn is nog straf en heeft een lange afdronk. Mijn aantekeningen: stinkertje in de geur, da’s best prettig. Een strakke wijn, bepaald geen allemansvriend, in de geur citrus en mineralen, de wijn is mooier en mooier naarmate de wijn langer in het glas staat. De wijn komt van een kalkhoudende wijngaard met klei en kalksteen van 6 hectares in het centrum van Savigny sur Grosne, de monniken van de abdij van Cluny maakten hier vroeger al wijn. 

Givry Premier Cru Les Grand Pretants 2009 Michel Sarrazin
Hartendief van Noël. Het is té gemakkelijk om een link te leggen naar de naam: een wijn die grote pret brengt. Flauw grapje. Maar de commentaren bij deze wijn zijn veelzeggend. Nello zegt: de wijn is lactaal en lekker. Toos klasseert de wijn als elegant en verfijnd. Ik heb de pech dat  ik deze wijn proef na de Morey Saint Denis, die als tweede stond opgesteld, daar heeft de wijn wat last van. Dit is een stevige wijn met inhoud blijkt uit mijn aantekeningen, met in de geur aardbei, tabak en kruidnagel. 


Morey Saint Denis Cuvee Pape Jean Paul II 2009 Chistophe Bryczek
Deze wijn brancht Henk in bij onze werkavond en de wijn kreeg toen gemengde reacties, sommigen vonden de wijn tegen oxydatie aanzitten. De wijn is gemaakt van een wijngaard met oude stokken uit 1920. Paul noemt de wijn zááálig vanwege de zoete tannines. Ik ben ook liefhebber van deze cuvee, die stevig in de alcohol zit, maar verder louter positeve gevoelens en associaties oproept: mocca, caramel, rondeur in de mond, goede zuren en fijne balans, hangt lang na. Prachtige wijn. 

Er gaat weinig in de wijnwereld boven een mooi uitgerijpte Bourgogne. We proefden twee 13 jaar oude wijnen van wijnbouwers en twee 16 jaar oude wijnen van wijnhandelaren-opvoeders. Kijk, daarvoor is het nou fijn lid van een wijnsociëteit te zijn, want zulke wijnen móeten uit een liefhebberskelder komen om ze met regelmaat te kunnen proeven. 

Chorey-les-Beaune 2002 Domaine de Terregelesses
Typische Noël wijn, goed gevonden in een bescheiden AC en schitterend geouderd. Tabak, aardbei, mooie zuren en fris (!) zegt Kees. Kersen, laurier, rokerig, amandelen, zegt Eric. Zoethout vindt Berry. Eaux de vie in de geur, heel brede neus die als een pauwestaart uitwaaiert, heel mooi, elegante wijn. 

Côtes de Nuits Villages ‘Les Perrières’ 2002, Domaine Desertaux-Ferrand
Zo mogelijk nog mooier, prachtige balans. Een geur met van alles: herfstbos, paddestoelen, toffee, een stinkertje, thee, rozen, leer, kersen, drop. Een stevige wijn met mooie zuren. 

Savigny-les-Beaune ‘Le Village’ 1999, Henri de Villamont
Ja, daar is de putjeslucht, zegt Paul, die hij miste – voor hem een karakteristek voor gerijpte Bourgogne. Maar hi ruikt ook gebrand hout, aardbei en chocolade. En oxydatief-positief. Mooie uitdrukking. Mijn aantekeningen: kardemom, herfstbos, kruidig en prachtige balans. Mineralig. Moet nu wel gedronken worden. 


Volnay 1999 Domaine Camille Giroud
Hartendief van Noël. Wijn om diep van onder de indruk te zijn: pauwestaart brede geur met cederhout, laurier, tabak en rozen, zelfs wat turf, enorm breed. De wijn smaakt elegant, verfijnd en met veel finesse. Toppertje. 

Heerlijke proeverij.