vrijdag 25 september 2015

Loire revisited

Wingerd met rijp in de ochtend
Er zijn tientallen redenen om een mooie bubbel te openen. Omdat je Lief jarig is. Omdat het vrijdag is. De zondagse brunch. Je komt veilig thuis in een storm. Je maakt in een recordtempo het cryptogram. Omdat je elkaar 50, 100, 250 maanden kent. Omdat je een meevaller hebt van de belastingen. Omdat je je een ongeluk schrikt van een belastingaanslag. Omdat kinderen thuis komen na een vakantie. Calvinisten die we zijn, moet er een bijzondere reden zijn om Champagne te openen. Vaker bubbels drinken, dat moet je leren. En dan doen we met cremants, cava, prosecco. De Crémant de Loire van Cave des Producteurs de Montlouis is een opperbeste keuze. Deze Cremant is in 2014 uitgeroepen tot de allerbeste Crémant van Frankrijk. Mooie uitmonstering. Bescheiden prijs. Kwaliteit verzekerd: fruitige neus (citrus, appel, peer), tikje gist, prettige bitters en mooie balans. 

De Phil’en Bulle, Philippe Tessiers’ bubbels van Romorantin is écht anders. Niet ieders smaak: stinkt en heeft weinig smaak, zegt Martijn. Een aparte wijn, zegt Gerard, appelmoes neus, milde bitters en rins. Ik hou van die aparte liefhebberswijnen. Wel wat gedroogde pruimen in thee, draai er mooie biologische spekreepjes omheen, even rondom grillen, bij deze bubbel en je bent in de hemel. Wel duidelijk een acquired taste. 

In de volgende series drinken we wijnen gemaakt van dezelfde druiven: sauvignon blanc, pinot noir en cabernet.

La Chapinière 2013 Touraine Sauvignon Terra Vitis
Dit is een prototype van sauvignon blanc. Kattepis, zegt Coby resoluut. Een geweldig mooie neus met wat mint, zegt Kees. Ik ruik brandnetels en ben a la minute blij met de sappige smaak, goede zuren. Een stuivend bouquet, aldus Claartje. Citrus, wat groenig bouquet met veel tropisch fruit. Een wijn die niet gauw verveelt van Florence Veilex en Eric Yung.

La Tour Saint Martin 2013 Menetou-Salon Domaine Minchin
Nog jonge wijn van pinot noir. Paarse kleur en kers in de geur, stevige smaak met wat leer, zegt Eric. Zachte aanzet, bittertje. Een mooie balans heeft deze lichte wijn, een type dat we niet zo gemakkelijk waarderen, maar o wat een fijne lunchwijn.

Ampelidae 2010 P.N. 1328
Prachtige geur met zoete kers en rooibos zegt Berry. Een heel prettige neus met wat oud hout, mineralen en wel veel zuren. Mijn aantekeningen: veel hout in de geur, mineralen, goede harmonie in de smaak, uitstekende balans. Eric mist wat diepte in de smaak.

Ampelidae 2011 Le K.
Frederic Brochet hreeft zijn domein genoemd naar ‘alle druiven van de wereld’. Hij werd geïnspireerd door het wijnmaken in Australië tijdens zijn studie. Deze cabernet wijn heeft een diepdonkere kleur. HansH merkt op dat de wijn mooier is met méér lucht. Ik ruik wat paprika, Nello vooral wierrook. In de smaak kers en chocolade. Willen Jan ruikt naast de kersen ook bramen en munt. Een verrassende smaak met wat salmiak, zoethout, drop, zoethout komt terug in de mond. In de geur eaux de vie-alcohol. 

Tot slot hebben we drie witte wijn geproefd bij de kaas, waarvan één van chenin en twee van de curieuze romorantin.

Le Rocher des Violettes, Touche-Mitaine 2013 Montlouis sur Loire,  Domaine Xavier Weisskopf
Een wijn van chenin blanc, zéér true to type: ik ruik heel veel hooi en mineralen. Er zit ook wat citrus en amandel in de geur. De smaak heeft een hoge zuurgraad.

Cour-Cheverny 2005 Les Nautines, Philippe Tessier
Oud gouden kleur. De wijn heeft wat lucht nodig en dan komt er een geur los met brioche (Jaap) en heel veel honing. Amandelen. Een voluptueuze smaak. Knap zo’n tien jaar geouderde wijn, voor mij dé wijn van de proeverij.

zondag 20 september 2015

Eerste proeverij van het nieuwe proefseizoen, wat heb ik de proeverijen gemist!

De vakantieperiode waarin we geen proeverijen organiseren duurt zo’n 12 weken. Weken waarin de liefhebber kan profiteren van zijn kennis bij het bezoeken van wijngaarden, wijnbouwers en de keuze van een wijn bij lunch of diner. Héérlijk dat een wijnkaart weinig geheimen bevat, maar wel te ontdekken parels. En dan komt die eerste werkavond… de wijnhumor… de ontdekkingen… de verwondering… het genieten... en ook het gesauwel. Nee, wat heb ik die proeverijen gemist! 

Interessantse witte wijn

Cour-Cheverny 2009 La Porte Doree, Philippe Tessier
Gemaakt van Romorantin. Deze wijn stond naast twee chardonnay uit niet-klassieke gebieden (Ahr en Noord-Holland). Blind geproefd. Volle en ronde wijn, kruidig, heel interessant door hoge bitters en een duidelijke bitterkoekjes toon in de smaak. Intense wijn.

Interessantste rode wijnen

Marqués de Murrieta 2009 Reserva
Tempranillo. Morellenkers in de geur, wat koffie en cacao, zelfs chocoladetonen en wat potloodslijpsel. Veel fruit en zwoele smaak.

Brogsitter 2012 Ad Aram Spästburgunder, Ahr
Bloemig expressieve geur, duidelijk pinot, mooie geur, prachtige balans en goede zuren, wat munt, fijn zoetje en wat mineralen. Fijne wijn.

Morey Saint Denis 1er Cru 2009 Bryzcek, Cuvee Pape Jean Paul II
Diepe intense kleur, kruidige geur met vanille, heel rijke neus, expressief, excellente balans en ik krijg meteen de slikreflex. Fraaie wijn, enkele proevers zijn kritisch op de geur vanwege vermeende oxytonen.

Château Le Bon Pasteur 1996 Pomerol
Eerste proefavond en meteen ga ik de fout in, ik denk dat dit een linkeroever wijn is. De bijna twintig jaar oude Pomerol heeft dan ook veel kracht, een duidelijk stinkertje in de geur, mineralen, laurier en potloodslijpsel. Strenge smaak. Leer en wat herfstbos ontwikkelt zich langzaam in het glas. Wáár anders dan bij een wijnsociëteit drink je nog zo’n glas? Ieder restaurant die zo’n wijn in de kelder legt, is al lang door de voorraad heen…

Château Grand Puy Ducasse 2001 Pauillac
Wijn met heel veel power, en wat stoffige geur, aantrekkelijke wijn.

We sluiten de werkavond af met een wijn van een wijnbouwer die we in het najaar hopen te gaan bezoeken:

Ürziger Wurzgarten Riesling Auslese 2005 Weingut Karl Erbes
Er klinken wat kreten van verbazing op, als duidelijk is dat de geblindeerde fles een wijn van tien jaar oud bevat. De wijn oogt veel jonger. Een prachtige balans tussen zuren en zoet, zeer true to type Moezel. Klassiek gemaakt.

zondag 6 september 2015

Maak kennis met wijnproeven

De Brabantse Wijnsociëteit nam deel aan de Open dag van cultureel centrum Jan van Besouw op zaterdag 12 september. 
Wijndocent Rob van Ginneken heeft verschillende bezoekers ingewijd in het kijken naar de kleur, ruiken aan de geur, de proef op de tong en het vormen van een goed oordeel. Noël, Berry en Peter hebben bezoekers voorgelicht en lekkere wijnen laten proeven. Met name het verschil tussen Domaine Desertaux-Ferand Côte de Nuits Villages 2005 (uit magnum) en 2012 bleek interessant. De 2012 is heftig, met veel aanlokkelijk fruit, druistig. De 2005 is prachtig in balans en een ware traktatie. Dan blijkt zo'n gerijpte pinot noir wel een 'aquired taste'; sommige bezoekers waarderen de Minervois 2013 met zijn fruitigheid veel meer. En zo blijkt aan onze stand precies waarom wij iedere week proeven: zoveel personen, zoveel meningen. En het is heerlijk daarover van gedachten te wisselen.