donderdag 25 juni 2015

Wijn en Spijs diner / seizoensafsluiting



Kirsten Riesling Sekt

Meursault 1er Cru 'Les Bouchères' 2008 Domaine Desertaux-Ferrand

Château Leoville Poyferre 1995 Saint Julien, 2e Grand Cru Classé

Château Sigalas Rabaud 2001 Sauternes Premier Cru Classé

vrijdag 19 juni 2015

Druiven van witte wijnen determineren

Witte zomerwijnen is het thema van deze proeverij. Ik verwacht lekker sappige sauvignon de Touraine, vinho verde uit Portugal, Castelli di Jesi, Muscadet, Macon. Maar na uitpakken van de flessen blijken we gastronomische wijnen te proeven: Vouvray, Pouilly Fumé, Condrieu. Gecombineerd met originele wijnen van minder gangbare druiven als härslevelü, furmint en grüner veltliner. Toos Dusee componeert een proeverij die héél lastig is. Na twee series heeft nog geen proever een van de druiven succesvol gedetermineerd. Een rode draad? Mooie Hongaarse wijnen, een voorliefde van Toos.

We proeven achtereenvolgens: muscat, chenin blanc, grüner veltliner, sauvignon, viognier, hárslevelü, riesling, chardonnay en furmint. 

Kreinbacher Brut
Mousserende wijn uit Somló, het westen van Hongarije. Alle proevers zijn te spreken over deze wijn: geel fruit, zegt Rob, goed in balans. De geur is mooi expressief met een zweem van perzik, anijs en appels. Wat brioche in de smaak, goede zuren, viefe en levendige wijn. Gemaakt van 85% furmint en 15% chardonnay. 

Uit serie 1 maakt de grüner veltliner de meeste indruk.


Markowitsch 2013 grüner veltliner
Van Gogh geel. Verfijnde geur heeft deze wijn uit Oostenrijk, Just bemoemt een botertje en amandel, Paul ruikt abrikoos en perzik. 

In serie 2 proeven we drie wijnen die ieder een diner kunnen veraangenamen. 


Pouilly Fumé 2008 Cuvee Jules, Domaine Fouassier
Geelgoud. Mooie cocktail van ananas, perzik en peer in de geur. Lychees. De wijn heeft bitters in de aanzet die zich voortzetten in de smaak. Geen aperitiefwijn, een dinerwijn. 


Condrieu 2010 Nicolas Badel
Oudgouden kleur. Anijs in de geur van deze viognier wijn, soepele aanzet, vanille, verfijnd en zuiver. 


Hárslevelü 2010 Scepsy Király
Hartendief van Toos. Diep geelgoud. Bloemetjes in de geur, een vette, stevige wijn met goed concentraat en uitstekende balans. Een wijn die de slikreflex oproept. Héél mooie wijn.

In serie 3 eindelijk bekende druiven chardonnay en riesling naast een furmint die verwarring sticht. 


Dr Loosen 2012 Graacher Himmelreich
Petrol neus, mooie zoet/zuur verhouding met accent op zoet, zegt Nello. Liefelijke geur, bloemig, verfrissend, een wijn met de slikreflex. 

Szent Tamás Percze Mád 2011 Furmint
Heel originele wijn, ik droom hier een eendelever salade bij, dat moet hemels zijn, de wijn heeft een licht zoetje en wat citroengras in de geur. Doet vaag denken aan pinot gris. 

Sauska Tokaji Aszú 6 puttonyos
Hij is zoet, zegt Henk droog maar doeltreffend. En wát voor zoet! Hartendief van Toos. Met enorm veel expressies: krenten, rozijnen, orange vruchten, sinaasappelschil, mandarijntjes, perzik, concentraat die tot uiting komt in een stroperige viscositeit, edelzoet. Een echte traktatie. 

Prachtige laatste proeverij van het seizoen.


maandag 15 juni 2015

Grand Prix Saint Hubert: 8 landen goed, 6 druiven


Bij de Grand Prix Saint Hubert op 7 juni in Amsterdam heeft het team van Nello Pischedda, Berry Marinussen en Peter van den Besselaar een goede prestatie neergezet. Acht van de tien landen in de blindproeverij werden goed gedetermineerd en zes van de tien druiven. Daarmee legt het team beslag op de tweede plaats. In de afgelopen weken hebben beide teams met veel plezier geoefend op vrijdagavonden. Wij feliciteren Jolande Vos, Lonneke de Bruijn en Danny van Lamoen met hun terechte overwinning. In het team met Kees van de Wiel en Noël Geisen maakte Jaap Cuijpers een verdienstelijk Grand Prix debuut. 

Zó erg is het gelukkig niet geworden. Fred Nijhuis pookt de zenuwen wat op in een facebookbericht met curieuze druiven. 

Prijsuitreiking

De tien blind geproefde wijnen

zondag 14 juni 2015

De mooiste Nieuwe Wereld pinot noir wijnen

Calvert vineyard

Rob van Ginneken brengt pinot noir op tafel uit Nieuw Zeeland. We proeven vier gebieden: Martinborough (een klassiek gebied), Marlborough (waar niet alléén sauvignon blanc groeit), Waipara (the dark horse) en Central Otago (new kid at the block). Om af te sluiten met een briljante chardonnay. Het is genieten bij deze proeverij, van enkele van de allermooiste pinot noirs die de Nieuwe Wereld te bieden heeft. 

Martinborough
Warme zomers, droge herfsten. Kiezelige bodems. Ligt in het zuiden van het Noordereiland, gewaardeerd om zijn pinot noir. 

Ata Rangi Crimsom 2013
Berry benoemt een florale geur met kers, aardsheid en leer. Paul waardeert de fluweelzachte smaak, met een geur waarin herfstbosassociaties en prijst vooral de samenhang van alle smaakcomponenten. Mijn aantekeningen: paarsrode kleur, minerale geur, kruidig, sappige smaak, de wijn opent zich langzaam. Fraai glas. 

Craggy Range ‘Te Muna Road’ 2012
Lichte kleur met mooie bloemrijke geur, rode kers. Sappige en elegante smaak met goede balans. Dit is echt een prachtig glas. Paul ruikt kersensap, de wijn is frisser van de Crimsom, mooie bitters, niet zo warm. Berry typeert de wijn met net iets meer zoet, rozen, framboos en een stinkertje. 

Marlborough
Met meer dan tweederde van de totale aanplant is dit het allergrootste wijngebied, bovenin het Zuidereiland. Warme en zonnige dagen met koude nachten.

Auntsfield 2010
Hartendief van Rob. In de proeverij is dit de wijn met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Rob noemt de wijn het mooist in balans. Martin heeft als eerste indruk een zoetje in de wijn. Twan benoemt kersen, caramel, zelfs Mon Cherie, een medicinale toets en hoge zuren. Mijn aantekeningen: ingetogen geur, bruine rand, een heel vrolijke neus met breed uitwaaierende impressies, ik ruik boerderijrozen, hoe zuurgraad, sappig glas. 

Greywacke 2011
Paarse rand nog, geweldig mooie balans met een geparfumeerde geur waarin kers, een wijn met elegantie én finesse. Nello benoemt ceder en leer, mooie zuren. Twan vindt deze wijn net iets minder complex dan Auntsfield, wel het lekkerst, fijn en zacht in de mond. 

Waipara
De droogste en koelste wijnstreek op het Noordereiland. Ik heb wat moeite met de wijnen uit deze streek. Ze vielen voor mij wat uit de toon in de proeverij.  

Crater Rim 2009
Lastige wijn om te determineren. Ik zie droesem in mijn glas en de geur lijkt mij niet correct, bij het proeven oud hout, bitters en tannines. In het boekje staat al ‘not my type’ als de wijn in het glas toch iets beter evolueert. Nello benoemt de wijn als jammig en dik, hij ruikt zwavel. Toos benoemt de geur van net gemaaid gras, ze mist wat frisheid in de wijn. Eric vindt de wijn toch wel veel bieden, rustieker, groffer en landelijker dan de andere wijnen. Waar Twan Greystone 2012 vergelijkt met Mozart, associeert hij de Crater Rim met de muziek van Wagner. Noël mist wat fruit, de wijn heeft wel veel alcohol en een eaux de vie impressie. 

Central Otago
Koel gebied met weinig regenval, in het binnenland op grote hoogte. 

Mount Difficulty ‘Bannockburn’ 2011
Nello vindt de wijn nog niet loskomen van zijn tannines. Lichte kleur, lichte kers, elegant, wat alcoholisch, hangt na. 

Felton Road ‘Calvert’ 2013
Misschien is dit wel de minst getypeerde pinot noir die op tafel staat, maar voor mij wel de mooiste. De kleur is diep. Hoe kan dat? Even komt de euvele gedachte bij mij op dat de wijn een stoot syrah heeft meegekregen… Deze wijn van de Calvert wijngaard biedt een explosief bouquet met wagonladingen morelkers, breed uitwaaierend, echt heel mooi, ik ruik ook pioenrozen. Fluwelige aandronk, vette wijn die toch in balans blijft met mooie zuren. Nello benoemt kersenconcentraat, kruidigheid, warme wijn met fijne zuren en rijkheid. Hans benoemt drop. 

Bij ons traditionele kaasplankje proeven we een witte chardonnay van de hoogste kwaliteit. Rob noemt deze witte wijn dan ook als een van zijn twee hartendieven.

Kumeu River 2009 Maté’s Vineyard Chardonnay
Prachtige en rijke wijn: rokerige geur met vanille, héél mineraal. Just benoemt de prachtige balans, proeft in de afdronk steeds meer fruit, maar ook anijs, citrus, brioche, sinaasappele en kalkrijke mineraliteit. Topwijn. 

Uiterst leerzame proeverij, dank Rob!