zondag 31 mei 2015

Waarzo? Bierzo!

Just Krijn brengt wijnen uit Bierzo op tafel. De belangrijkste blauwe druivensoort in Bierzo wijn is de Mencia. Deze neemt 70% van de wijngaarden in beslag. Daarnaast worden in de wijnstreek Bierzo de witte druiven Dona Blanca, in toenemende mate Godello en Palomino verbouwd.De productie in Bierzo wijn bestaat voor het grootste deel uit rode wijnen die in vier typen kunnen worden onderverdeeld: jonge wijnen gemaakt van tenminste 70% Mencía; Vinos Viejos Sin Crianza, oude wijnen zonder rijping op hout maar wel op tank of in de fles, Crianzas en Reservas die gemaakt zijn volgens de nationaal vastgestelde regels. Er zijn verschillende soorten witte Bierzo wijn: Godello, blends van Godello en Dona Blanca en soms wordt er ook nog Palomino aan toegevoegd.Biezo wijn gemaakt van de Mencia druif heeft een aromatische profiel is vooral dat van rood fruit met stevige tannines en een hoge zuurgraad. Mencia druiven afkomstig van oude stokken kunnen complexe wijnen van hoge kwaliteit geven. Wanneer de druiven goed rijp zijn, ontstaan sappige soepele zeer evenwichtige wijnen.

De indrinker is een rosé, Otero Satín Rosado 2014, gemaakt van Mencía en een klein gedeelte Prieto Picudo. Het is een vlotte terraswijn, fris met wat peer en framboos, aangenaam zuurtje. Bij deze wijn hebben we meteen veel discussie over prijzen, aantrekkelijkheid en onderscheidend vermogen. Het oordeel valt dan toch negatief uit.

Pilgrim Godello 2013
Goed gemaakt, sappig, fris, mineralen. De leukste witte wijn.
In de serie jonge rode wijnen bevalt de experimentele Valle Blanco mij wel, een levendige wijn met framboos in de neus. Twee wijnen springen er in deze proeverij boven uit. 

Siete Curtales Joven 2013 Bodegas Valle Blanco
Claartje benoemt koffie en specerijen. Ik ruik niet zoveel in de geur, maar proef een sappige wijn op de tong, vlot, vlezig, bouillon, een plezierwijn!

Petit Pittacum 2014
Claartje benoemt vanille, Jaap is onder de indruk van de wijn, ik blijf hier steeds meer in proeven, is zijn idee. De kleur heeft veel paars, de smaak is volstrekt soepel, doet me sterk denken aan de Cru de Beaujolais, de wijn mist wel wat body/structuur in het middenstuk.

Pilgrim Crianza 2011
Hartendiefje van Just. En dat is terecht: de wijn geurt naar koffie, framboos en kruiden. Fijne amarene kersen in de afdronk, een vlezige wijn. Ron benoemt bosfruit, hij proeft het hout in de smaak. Noël roemt de fijne zuren, net als Toos die ook laurier noemt. 

Para Muestra un Botón 2013
Rob benoemt rozenbottel, fruitella en proeft een sappige aanzet en goede balans. Noël benoemt sjepdrop/lakritz. De geur komt pas los als de wijn langer in het glas is, er komt dan een chocoladetoon, de smaak is soepel met een klein zoetje. 

Siete Curtales 2012 Crianza
Hartendief van Just. Rob noemt de wijn het meest gesloten, de proef op de tong brengt zowaar wat poëtisch bij hem los, de wijn is lichtvoetig, een ballerina. De wijn komt pas los na enige tijd in het glas, dan ruik ik herfstbos, Mon Cherie chocolade. De wijn heeft sap en een stevige body. 

Pittacum 2009 Crianza
Een volle krachtige wijn, met mooie vanille toets en een zoetje, zegt Rob. Noël benoemt de pruimen. Ik vind de geur bescheiden maar wel rijk, de smaak soepel. 

Hoe kom je eigenlijk in contact met de wijnboeren, is een vraag aan Just Krijn die met regelmaat Spaanse wijnstreken bezoekt en daar ontdekkingen doet. Just maakt zich bekend als wijnliefhebber en dan komen de tips min of meer vanzelf. Van de sommelier van een restaurant. Van de verhuurder van een appartement. En van de wijnbouwers zelf. Dat ging ook zo in de wijnstreek Bierzo, een vruchtbare vlakte die door bergen (Cordillera Cantabrica en de Montes de León) wordt omsloten. De wijnbouwers verbeteren de kwaliteit van de  productie en zijn geïnteresseerd in exportmarkten. Kunnen wij aangeven of deze wijnen interessant zijn voor de Nederlandse markt, is de vraag van Just. Ik merk dat ik bij het ‘commercieel proeven’ een beetje chagrijnig ga denken. In plaats van blij te zijn met de kwaliteiten van een wijn, vergelijk ik die met wijnen die beschikbaar zijn. Is de wijn koopwaardig? Voegt de wijn iets toe? Nou, na deze proeverij is mijn respect voor wijninkopers enorm gegroeid.



zondag 24 mei 2015

Een vineuze Giro d'Italia

Gino Bartali als winaar van de Giro in 1946
Martijn de Groot heeft een Giro d’Italia uitgezet van 1.500 kilometer, waarbij we wijnen proeven uit Triveneto, Piëmonte en Toscane. Als we binnenkomen in het proeflokaal rijden op het projectiescherm de wielrenners van de Giro d’Italia, geheel in stijl met het thema. Martijn heeft uitstekende documentatie gemaakt, hij kent de wijngebieden door talloze bezoeken ter plaatse. 

Cesarini Sforza, Tridentum Riserva 2005
Gemaakt van 100% chardonnay, die groeit op een grond met veel porphyr, zes maanden in roestvrijstaal en daarna nog 48 maanden rijping op fles. Heel mooie mousserende wijn met tonen van meloen, peren en appeltjes in de geur. Nello ruikt brood en amandelbloesem, deze wijn heeft de doorslikreflex, aldus Nello. Verfijnde geur, prettige smaak. 

Na de proloog proeven we witte wijnen uit Triveneto (Veneto, Friuli en Trento Alto Adige). Ze zijn alle drie mooi, maar wel heel verschillend. De Andrius 2013 kan wedijveren met Sancerre schrijf ik in mijn boekje. 

Tiefenbrunner 2011 Feldmarschall
Deze wijn is misschien wel de beste 100% Muller Thurgau ter wereld. De druiven groeien op 1000 meter hoogte in een microklimaat. De geur heeft enorm veel mineralen, de wijn zit hoog in de bitters, heeft karakter, maar is bepaald geen allemansvriend. Door de hoge zuurgraad denk ik even aan een riesling, hoe dan ook is de wijn heel geschikt om bij te eten. Claartje benoemt tropisch fruit, citrus, een vetje en frisse zuren. 

Quintarelli 2010 Bianco Secco
Hartendiefje van Martijn. Naast de twee expressieve wijnen komt deze witte wijn juist heel verfijnd over. Willem Jan ruikt nougat, appelmoes, en proeft dropachtig zoethout, wat sinaasappelschil en een klein bittertje. De wijn komt moeilijk los, schrijf ik in de aantekeningen, een verfijnde geur met peer. Jasmijn bij het walsen van het glas, heel goede balans. 

In een bergrit naar Piëmonte proeven we Barbaresco 2008 Pian Cavallo van Giuseppe Negro en de volgende Barolo. 

Barolo 2008 Cannubi Boschis, Virna
Expressieve en rijke geur met een bescheiden rubbertoon, veel boerderijrozen. De smaak heeft absoluut de doorslikreflex. Ik vind deze nebbiolo een karaktervolle wijn met charme. Rob noemt de wijn kaler en strenger dan de Barbaresco, hij mist het fruit. Henk benoemt vanille en tabak, hij oordeelt de wijn goed in balans. 

In de volgende etappe komen we in Toscane en proeven twee wijnen van dezelfde jaargang van een huis Donatella Cinelli Colombini.

Brunello di Montalcino 2003 Donatella Cinelli Colombini
100 % sangiovese. Claartje benoemt zwarte kersen, chocolade, sigaar, eucalyptus én stroef. Noel ruikt bessen en bramen. Nello is kort van stof: mooi van begin tot eind! Ik heb op dit moment wat moeite met deze wijn, dat ligt aan de stroefheid die Claartje benoemt. Mijn aantekeningen: vanille, ceder, de geur wint enorm als de wijn langer in het glas verblijft en de proever enorme rukken eraan geeft om de wijn te laten walsen. Verdorie, deze wijn is al twaalf jaar oud, maar geeft zich gewoon nog niet. Als liefhebber van belegen wijn zou ik deze nu drie tot vijf jaar wegleggen. 

Brunello di Montalcino 2003 Cuvee Prime Donne Donatella Cinelli Colombini
Dit is een glas dat nú al ontzettend mooi is: in de geur ontbijtkoek, roest, chocolade en pruimtabak. Herfstbos. De wijn heeft álles: rondeur, fruit en elegantie. Voor mij is dit dé wijn van de proeverij. Deze cuvee bestaat uit een selectie van de beste cuves door vier vrouwelijke proevers: Rosemary George, Master of Wine, Duitsland specialist Astrid Schwarz, de Italiaanse top sommelier Daniela Scrobogna en de Italiaans-Amerikaanse Marina Thompson. Claartje is louter lovend: elegante wijn, chocolade en fruit, evenwichtige wijn, vrouwelijk. Nello heeft weinig woorden nodig: deze wijn heeft álles wat de vorige wijn heeft, maar dan van alles nóg mooier!

Dwars door Toscane gaan we langs het Gardameer terug naar

Veneto. Martijn koestert daar prettige herinneringen aan zijn huwelijksreis. Wijnliefhebbers wéten, wat je drinkt op je huwelijksreis en wat indrukt maakt… dat is een levenslange liefde. In dit geval de Amarone van Zenato.

Amarone di Valpolicella 2010 Classico, Zenato
Hartendief van Martijn, uiteraard. Berry noemt de wijn zwoel. Nello benoemt confiture, jam-achtig, complex en rijk. Noël prijst de frisse neus, tandplak, eaux de vie, inktige wijn. De wijn is erg donker. Cederhout in de geur, potloodslijpsel, hoog in de alcohol, mooie bitters. Aardse wijn, mineralen, in de smaak een Mon Cherie kersenbonbon, goed in balans. 

Als uitdrinker een curieuze vino santo met de tip om zeker als we er langs komen naar Bar Miravalle te gaan in een bocht aan de S237, waar het uitzicht op de bergen vanaf het terras adembenemend is. De zaak staat bekend om zijn apfelstrüdel, en daar schenkt de baas dan vin santo bij. 

Torboli 2011, Vino Santo
Oxydatieve stijl, wie daar doorheen kan proeven en/of het waardeert krijgt een prachtige wijn in het glas met veel amandelen en een weergaloos mooie balans. Meditatiewijn. 

Een hele mooie maidenproeverij van Martijn, die terecht met applaus is afgesloten.

vrijdag 15 mei 2015

Wijnen uit Chili: jam of wijn?

Cassablanca vallei
Gerard van Avendonk (die nooit een vlieg kwaad doet) provoceert. Met de titel “jam of wijn?” voor zijn proeverij. Bij wijnen uit Chili horen we heel vaak de term “jammig” om de wijn te omschrijven. Halverwege de proeverij heeft Gerard al twee keer gevraagd ‘Jam?’ maar is de term nog nauwelijks gevallen. Maar ja, we hebben een bubbel, witte wijnen en een rosé gedronken. Daarna bij de rode wijnen komt de term toch weer om de hoek kijken. 

Secret du Manent 2013 Colchagua Valley, viognier
Berry ruikt perzik en citrus, hij noemt de wijn stevig. Ik ruik brandnetel en wat buxus, de wijn is soepel met een duidelijk bittertje in de afdronk. Redelijk mainstream, maar toch niet helemaal een allemansvriend. 

De niet houtgerijpte chardonnay van Valdevieso 2012, een Grand Reserva met wel gedeeltelijke houtvergisting, heeft een gesloten neus en deugt eigenlijk in alles, niks mis mee, maar toch mis ik karakter en charme. 

Toro de Piedra 2012 Maule Valley Grand Reserva chardonnay
Hartendief van Gerard. Love it or hate it. Goudgele kleur, vanille en perzik in de geur, wat abrikoos. Goede balans en veel body met een prominente roomboterbabbelaar. Voor de een is het houtgebruik fors overdreven, voor de ander is dit een heerlijke wijn. In dit geval behoor ik tot de laatste categorie. 

Wat is dat nou, die jam-toets? Ik proefde in de afgelopen week gangbare, vriendelijk geprijsde Franse wijn. Een Bourgogne zonder meer uit 2013 van Desertaux-Ferrand, die ik aanzag voor een Italiaanse wijn vanwege een hoge zuurgraad, dat maakte de wijn interessant. En een Vieille Eglise 2012 uit de Côtes du Marmandais gemaakt van merlot, abouriou en malbex. Deze wijn heeft een sombere paars-bruine en diepe kleur, de geur laat zich niet gemakkelijk ontdekken, ik ruik wat bessen en licht vanille. Volle smaak met zacht fluwelen aandronk, maar ook erg hoekig. Die beide Franse wijnen hebben karakter, ze zijn eigenzinnig. Dat is wat ik mis in veel Chileense rode wijnen. 


Merlot 2011 Montes Alpha Colchagua Valley
Rob noemt de wijn té rijp, hij mist het spel in de wijn. Nello noemt de wijn oké, het fruit proef je terug in de zuren. Noël proeft drop in de aanzet. Ik vind het een mooie restaurant wijn voor in een wijnarrangement. Eén glas is precies voldoende, daarna verveelt de wijn. Een warme neus, heel rijk en aards, met een rubbertoets. Véél concentraat, een echt powerhouse, voor mij veel te krachtig en te weinig finesse. 

Cinsault 2012 de Martino Viejas Tinajas
Super leuk gevonden curieus glas, want wanneer drinken we nu 100% cinsault? Deze wijn is gerijpt op 100 jaar oude amfora’s. Dat is een trend, we proefden dit seizoen al verschillende keren zo’n op amfora gerijpte wijn. Noël benoemt bouillon in de geur, geeft de balans een dikke voldoende en noemt de wijn een Cru de Beaujolais type. Ik ruik aardbeien, zeg maar aardbeien in het kwadraat, een heel expressieve geur, jammig en ook een stoftoets. 

Vina von Siebenthal Parcela #7 2011
Deze wijn is een ongefilterde Grand Reserva gemaakt van een Bordeaux blend druiven: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot. Nu is Noël kritisch: bijenwas neus en te sterke bitters, zuren zijn nagenoeg afwezig. Ik ruik eucalyptus en proef een jammige (!) afdronk. 

Valdivieso Pinot Noir Grand Reserva 2012 Valley de Cassablanca
Hartendief van Gerard. Deze wijn neemt mij ook helemaal voor zich in: pinot neus met veel elegantie, ook wat kruiden en prettige balans. Na de dikke en uitgesproken wijnen, is dit de eerste wijn waar ik echt blij mee ben. Maar ja, ik ben dan ook geen Chili aanhanger. Ze mogen van mij wat meer terroir getypeerde wijnen maken, iets minder middle of the road. De Chileense wijnen zijn nooit echt slecht, maar laten het hart van de wijnliefhebber onvoldoende sneller kloppen.  

De uitdrinker is een ware verrassing, Toro de Piedra 2012 Late Harvest uit de Curico Valley gemaakt van semillon en sauvignon blanc. Ik ruik honing, perzik en abrikoos. Een heel mooie balans, een zuivere wijn, met wat botytristonen, geen moment te log, maar heel vief en met veel spel. 

Een heerlijke avond, ook in aanloop naar de Grand Prix Saint Hubert, bedankt Gerard.